Drtivá porážka proti Vysočině

23.05.2016 19:06

Souboj třetího s druhým nabídnul jednoznačnou záležitost pro loňského finalistu Vysočinu. Od samého začátku tahal Šumperk za kratší konec pomyslného fotbalového lana a nedařilo se mu zhola nic. Hra útoku jako by vlastně neexistovala a když už to vypadalo, že dojde k nadechnutí, tak nekompromisně veškeré snahy trestala dobře hrající obrana Gladiators. Důkazem toho je i 75 yardový fumble return lídra obrany Jindry. Když k tomu připočteme nedobrou hru quaterbacka a hrajícího trenéra Kolaříka, který vyrobil i dva interceptiony, tak o vítězi tohoto klání nemohlo být pochyb. Během první čtvrtiny ještě si stihnul otevřít svůj účet na Tyršově stadionu hostující Mašita a domácím borcům hodně zhořknula první čtvrtina. Kromě celého šumperského mužstva byl smolařem utkání runningback Dietos Vít Kocourek, jenž si nejdříve v první akci připsal pěkný běh, aby při pokusu o zopakování byl odvezen se zraněním nohy na nosítkách do nemocničního ošetření.

Pozitivem na hře Dietos byla hra obrany proti runovým akcím hostujícího celku, která až na jeden případ byla velmi dobře pokryta. Co to bylo ale domácím platné, když se trhliny v jejich obraně objevovali ve hře 1-1, kdy zvláště gladiátor Mašita nepříjemně zatápěl domácím cornerbackům. Ten byl jediným úspěšným skórujícím hráčem v průběhu druhé čtvrtiny, když si 26 sekund před odchodem do kabin připsal svůj druhý šestibodový zápis. To byla další velká rána do vazu Dietos.

Kdo čekal, že po přestávce se dočká zlepšení hry ze strany Šumperka ten byl hrubě zklamán. Nutno podotknout, že o osudu utkání se defacto rozhodlo ve třetí čtvrtině, když během méně než minuty Šumperk dvakrát obdržel touchdown, a tím pádem bylo definitivně po zápase a nadějích na případný zvrat. Rozhodující pro vývoj utkání byly také fauly, kterých bylo na straně Dietos až nezdravě hodně, naopak na hostující straně byla vidět nejistá ruka centra, který častokrát připravil svému quaterbackovi nepříjemné chvilky díky špatné rozehrávce. Z jedné takové se podařilo Šumperku skórovat a zaznamenat své první body v podobě safety. Dietos pak ještě dostali šanci aspoň malinko zkorigovat stav utkání, když 65 yardovým pasem zaznamenal svůj třetí touchodown v sezóně Weinlich. Po hříchu to ovšem byla jediná povedená akce za celý průběh zápasu, která byla dotažena do finální podoby. 

Když pak v poslední čtvrtině Calta s Mašitou přidali další dva touchdownové políčky na účet Dietos, tak se skóre vyšplhalo až na hrozivých 8:45 z pohledu domácích, kteří tak museli zkousnout prohru jakou již delší dobu v prostředí na hlavním hřišti Tyršova stadionu nepamatují. Šumperk tak odmítnul před domácím publikem šanci porvat se o finále 4.ligy a za týden na stejném místě bude mít možnost překvapit proti dosavadnímu lídru Třinci. Vysočina jasným vítězstvím nakročila do finálového souboje, a začíná to vypadat, že dvojice pro Iron Bowl bude dle všeho jasně dána.

Jan Kolařík (hlavní trenér Šumperk Dietos): ,,Po takovém zápase lze jen těžko hledat slovat, protože co se týče přípravy na zápas myslím, že snad ani nemohla být větší. Obrana byla skvěle připravena na  běhovou hru Vysočiny, která právě díky této zbrani došla vloni do finále. Tak dobře jsem obranu proti tomuto stylu hry ještě hrát neviděl za dob našich zápasů v ČAAF. Ovšem při hrách vzduchem jsme hráli na riziko, kde už jsme tak úspěšní bohužel nebyli. To bude potřeba do zápas s Třincem výrazně vyladit. Vyjádřit se ke hře útoku snad jde pouze jedním slovem, a to: marnost! Nefungovalo nám zhola nic a pasová hra jde jednoznačně na můj vrub, protože kdybych měl za sebe na lavičce náhradu, tak jsem byl zralý na ručník. Obrana hostů nás dostávala soustavně pod tlak, z čeho pramenili naše chyby v podobě fumblů a interceptionů. Světlým momentem může být, že jsme utkání tzv. nezabalili a snažili se hrát až do konce pro naše skvělé publikum, a taky pro našeho kamaráda a spoluhráče Víťu Kocourka, který se v utkání hned při druhé akci zranil a byl odvezen na nosítkách. Co mě také trápí je fakt, že když nám teče do bot či se nám nedaří, tak stále dokola jedni a ti samí jedinci začnou svojí nedisciplinovaností srážet tým ještě více a zbytečně se nechávají rozptylovat. To se pak odráží na předvedeném výkonu, koncentraci a tak podobně. V této situaci jaké nyní jsme je snad i dobře, že hned v neděli hrajeme další utkání a nemáme tak čas se dlouho trápit porážkou. Doufám, že hráči se chytnou řádně za nos a jejich docházka společně s přípravou se zlepší, jelikož proti silnějším celkům se začíná jasně ukazovat, že nám chybí nejen síla, ale samozřejmě tréninky!‘‘

Autor: mik, Foto: ČAAF