Je známo složení třetí ligy pro rok 2024

19.02.2024 19:38

V uplynulých dnech rozhodla rada České asociace amerického fotbalu (ČAAF) na základě přihlášek o složení třetí ligy amerického fotbalu pro sezónu 2024.

Kromě tradičních účastníků mezi které můžeme kromě Šumperka zařadit také mužstva Tábor Foxes, Trutnov Rangers, Zlín Golems, Hradec Králové Dragons se do zápolení zapojí nováček Nymburk Apes a návrat hlásí i z lázeňského města Karlových Varů.

Dietos se účinkování ve stejné lize loni výrazně nepodařilo, když z veškerých předsezónních cílů zůstal jen prach a poslední místo s bilancí jedné výhry a pěti proher bylo velkým rozčarováním. Tudíž v letošním ročníku bude co zlepšovat a tým pod vedením trenéra Jana Kolaříka se plně připravuje, aby se porval o co nejlepší výsledky. Do cesty se jim tak tedy postaví staří známí, ale i soupeři, kteří  mohou dodat soutěží svěží energii a rozhodně nebudou chtít být do počtu.

Pojďme se na jednotlivé celky podívat bližší optikou a alespoň v krátkosti si je představit.

Hradec Králové vloni proklouznul do vyřazovací části z posledního možného místa a tak jeho soupeřem byl dominantní Jičín, který mu nedal šanci, ale i přes prohru 0:21 mohou své působení hodnotit pozitivně a zlepšené výkony jsou dobrou motivací pro ještě lepší výsledky v ročníku letošním. V Hradci rozhodně budou chtít být štikou ligy a své protivníky potrápit.

Ještě výraznější zlepšení ovšem zaznamenal klub Tábora vyznávající oranžovo-bílé zbarvení dresů. Po sezóně bez výhry se prodral kromě bilance 3-3 také k premiérové účasti v play-off, kde již sice narazil na svůj strop, ale i tak bude zajímavé sledovat, zda se jednalo pouze o ojedinělý úkaz nebo začnou Foxes prokazovat progres v jejich fotbalovém programu. Zajímavostí je, že táborští byli jediný soupeř, kterého Dietos dokázali v sezóně 2023 porazit.

Trutnovské Rangers měli vždy v Šumperku za příjemného soupeře, se kterým nemívali sebevětší práci, ale vše se změnilo právě loni, když s nimi utrpěli první historickou porážku a navíc před domácím publikem. Trutnov právě díky této výhře urval své jediné vítězství v sezóně. Typickým poznávacím znamením týmu zpod Krkonoš je úzká soupiska čítající několik srdcařů, ale právě v uplynulém ročníku svými výkony mnohé překvapili a v utkáních se svými soupeři dokázali několikrát zdatně držet krok. Rozhodně bude stát za to sledovat, zda podobně pozlobí také letos, zvláště poté co klub na svých sociálních sítích uvedl, že pro sezónu 2024 budou působit pod vedením amerického kouče Patricka Evanse (26 let strávil koučováním kalifornských středoškolských týmů – 14x účast v play-off a celkem 7 titulů se čtyřmi různými týmy).

Dalším z tradičních týmů, kterého Dietos pravidelně napříč asociačními soutěžemi potkávají je Zlín Golems. V tomto případě tak dnes můžeme mluvit o vytvořené silné rivalitě. Zlín si opět po roce vyzkoušel ligové finále a znovu odešel poražen. Vyjde to tedy do třetice? Pokud má být někdo v ročníku 2024 adeptem na konečné prvenství, tak jsou jimi právě zlínští. V posledních sezónách byl tváří Golems bývalý reprezentační quarterback Alan Kosniovský, který měl na jihu Moravy kromě herní taktovky na svých bedrech také trenérskou činnost. Jakoby se právě s ním za kormidlem nadechnul  co do výsledků ke svým nejlepším výkonům v uplynulých sezónách. Pro letošek tomu bude jinak, ale ve zlínském týmu přivítají další ze zvučných jmen, když si tentokrát na pomoc povolali další velezkušenou osobnost v podobě Davida Ospalého, který je úzce spjat s jiným z jihomoravských klubů a to Brnem Alligators, kde působil naposledy jako hlavní trenér.  

Mezi třetiligovou společnost se po návratu od roku 2019 podívají Karlovy Vary Warriors, které v minulém ročníku své hráče vyslaly do týmu Teplic. Ti ovšem přihlášku nepodali a tak jejich místo zaujme právě mužstvo Warriors. Jestli se opět bude jednat o mix hráčů z obou celků je otázkou, ale dá se to předpokládat. Vary mají na co navazovat, když jejich poslední působení v ligových soutěžích skončilo účastí v Iron Bowlu (finále 4. ligy). Bude zajímavé sledovat, v jaké formě naskočí do ligového kolotoče po pěti letech.

Posledním celkem, který se postaví šumperské družině, bude nováček Nymburk Apes, kteří se stali členem ČAAF loni na podzim. V překladu lidoopové vstupují do sezóny, která je vždy nesmírně náročná pro každý z nově příchozích týmů amerického fotbalu. Nicméně dle reakcí a ohlasů z jejich tábora to vypadá na bojovného ducha a intenzivní příprava na velkou premiéru je předzvěstí, že nymburští neponechají nic náhodě. A kdoví třeba mile překvapí širokou fotbalovou veřejnost.

Ještě téměř necelý měsíc mají třetiligové kluby na navrhování termínů možných domácích utkání (lhůta končí 15. března). Nezbývá tedy, než si na přesnější jízdní řád soutěžních klání počkat a těšit se na další pořádnou porci amerického fotbalu.

Autor: mik, Foto: Česká asociace amerického fotbalu