Kapitola první: Vysočina Gladiators

20.05.2016 20:46

Čtvrtou květnovou neděli se na Tyršově stadionu v Šumperku odehraje odložené utkání 2.kola mezi domácími Dietos a hostující Vysočinou Gladiators. Týmy se tak potkají v soutěžním utkání o měsíc později, než bylo původně v herním programu naplánováno, jelikož díky nepřízni dubnového počasí, které mělo za následek výrazné podmáčení hlavního hřiště, to nebylo možné.

Průběh sezóny je pro oba týmy shodný a chceme se říci, že je tzv. jako přes kopírák. V prvním utkání oba dokázali vysoce vyhrát, aby si pak bez nejmenších problémů poradili s dalším soupeřem z Teplic. Nastává tak tedy situace, kdy Šumperk i Vysočina mají na svém kontě dvě výhry. Chtě nechtě tak tedy někdo utrpí v nedělním odpoledni svoji první porážku v letošní sezóně. Nicméně samozřejmě je potřeba uvažovat i s variantou případné remízy, ale ta je přeci jen v americkém fotbale výrazně ojedinělým jevem, a v tom českém obzvláště.

Pokud začneme u hostujícího týmu Gladiators, kterou pevnou rukou vede trenér Paulus, tak vězte, že tento tým v loňském roce raketově vyletěl vzhůru a zastavil se až pod samým vrcholem, když nedokázal dosáhnout na vysněnou trofej a v napínavém finále podlehl Znojmu. Že se nebude jednat o náhodu, dokazují také v letošním roce. Jejich hra v dosavadním průběhu ročníku je mixem her po zemi a útočit dokáží také ze vzduchu. Duo Pavlas-Benc vládne týmovým statistikám, a tým z Vysočiny zajíždí na půdu Šumperka v dobrém rozpoložení, které může být podloženo i tím, že většina tipérů v soutěži Pick’em věří právě jim.

Dietos nemusejí strádat a jdou do zápasu ve stejném duchu. Trenér domácího celku a s ním i hráči vědí, že právě první ze dvou kapitol, které sepíší v následujících čtrnácti dnech na domácím hřišti, bude do značné míry rozhodovat o úspěšnosti sezóny. Při pohledu na tabulku, které vévodí ‘‘nováček‘‘ z Třince je jasné, že právě souboje s Vysočinou a poté s Třincem budou ty, které napoví, zda-li je letošní kádr schopen probít se do finále. Zvláště pak, kdy při absenci play-off postupují do finále rovnou dva nejlepší celky po základní části.  Šumperk se před domácím publikem může, a má od čeho odpíchnout, jeho herní projev se po nevýrazném utkání v Pardubicích zlepšil a v Teplicích již příkladným přístupem byl okamžitě znát rozdíl. Bude velmi zajímavé, s čím vyrukuje společně se svými svěřenci na hosty z Vysočiny kouč Jan Kolařík, který je znám jako nesmlouvavý lídr s velmi impulzivním zápalem pro hru. Pokud nahlédneme do statistik a historických tabulek, tak mezi oběma týmy trvá série, kterou lze označit jako: Můj dům, můj hrad! Ve všech třech vzájemných utkáních pokaždé dokázal vyhrát pořádající tým (2x Šumperk a 1x Vysočina). Ovšem je potřeba vzpomenout právě na loňské utkání, kdy na Tyršově stadionu dokráčeli Dietos k vítězství až díky touchdownu skórovanému půl minuty před koncem.

Všechny indicie tedy napovídají tomu, že na diváky čeká na Tyršáku v Šumperku velice zajímavá podívaná, která by je opět mohla zvednout ze sedaček, tak jak tomu bylo vloni!

Autor: mik, Foto: Šumperk Dietos