S Brnem vítězně!

07.05.2017 23:38

Souboj o druhé místo ve skupině Východ ovládl na domácím hřišti tým Dietos, když si dokázal poradit jinak s bezzubou hrou brněnského celku. Už samotný vstup do utkání byl v podání Šumperka naprosto bezchybný, když hned z výkopu Sígrs 2 dokázal Jan Vomlel vrátit míč zpět do endzóny Brňanů a rozveselil tak po 13 sekundách téměř tři sta příchozích diváků.

Lepší začátek si tak domácí tým přát nemohl, a když ještě navýšil skóre úspěšným kopem za jeden bod Hofschneider, tak rázem byl stav 7:0. Obrana Dietos pracovala po celé utkání ve vysokém standardu a snad kromě pár běhových pokusů, která znamenali zisk prvního downu nedovolila Brnu nic vážnějšího, přičemž o blízkosti endzóny Dietos si mohli Sígrs 2 nechat jen zdát. Útok Šumperka se po hřišti pohyboval bez nejmenších problémů, ale přeci jen si ještě musel na svůj touchdownový zápis počkat, jelikož Hofschneider pouze kopem za tři body navýšil skóre na 10:0. To vše stále ještě během první čtvrtiny. Už se zdálo, že do druhé čtvrtiny se půjde za tohoto stavu, ale chyby v útočných řadách Sígrs 2 dokázal využít výborně hrající Vomlel, když ze země zvednul míč a využil situace tzv. fumble, kdy mohl hrát a došel si z rovných 28 yardů pro další šestibodový zápis. Jako již tradičně kopem potvrzoval za jeden bod navíc Hofschneider, který se nemýlil a stanovil tak skóre v první čtvrtině na 17:0. Druhá čtvrtina změnu ve skóre nepřinesla a kromě několika útočných pokusů z obou stran se ničeho vážnějšího diváci a fanoušci domácího celku nedočkali. Dietos v důležitých momentech sráželi některé zbytečné fauly, ale vážnější vliv na změnu vývoje utkání to nemělo, a tak se šlo do šaten za stavu, který vykrystalizoval během prvního dějství.

Vstup do druhé poloviny zápasu měli Dietos opět vynikající, a kdo jiný než Jan Vomlel předvedl další akci, která znamenala zachycení přihrávky soupeře (interception), a když se před ním otevřel volný prostor, tak mu nezbývalo nic jiného než zanést sprintem míč do koncové zóny Brna. Délka tohoto interceptionu měřila úctihodných  45 yardů a dokonal tak nefalšovaný fotbalový hattrick po americku. Opět následoval proměněný extra point, který určil další změnu skóre na 24:0. Návštěvníci utkání se bavili a spolu s nimi i domácí hráči, kteří posilněni touto povedenou akcí se tlačili dále do útoku a za podpory dobře hrajících obranných řad k tomu měli několik příležitostí. A také se dočkali! Přihrávka z rukou Jana Kolaříka našla v koncové zóně věž jménem Hofschneider a rázem bylo na Tyršově stadionu opět o něco veseleji. A když si šumperský univerzál ještě svůj touchdown potvrdil kopem, tak na výsledkové tabuli se objevil stav 31:0. Brno se ještě snažilo se zápasem něco udělat a hlavně smazat nulu na svém kontě, ale nebylo natolik efektivní, aby jakkoliv výrazněji zahrozilo. Během poslední části utkání se ještě do hry podíval také druhý z domácích quaterbacků Martin Kostelný, který dostal šanci nasbírat potřebné herní ostruhy. Nicméně ani on společně se svými spoluhráči v útoku již další změnu stavu nezaznamenal. Šumperk i tak mohl slavit další domácí vítězství, ke kterému se dopracoval díky důsledné práci defenzívy a povedených bloků ofenzivní lajny, k nimž se přidal dobrý výkon runningbacka Vítězslava Volka, který svými běhy nejedenkrát potrápil hostující obranu. Zapomenout nesmíme ani na jisté ruce šumperských receiverů, kteří doslova a do písmene přiložili ruku k dílu. Burácející tribuny tak mohli oslavovat další vítězný domácí zápas Dietos, kteří teď před sebou mají téměř třítýdenní pauzu a hned v dalším zápase je bude čekat odveta v Brně hrána 27. května od 17:00 hod.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos):,,Po takovém to výsledku se mi zápas hodnotí dobře. Parádní vstup do utkání, kdy celkově naše speciální týmy odehrály povedený zápas, kdy jsme kopem potvrdili všechny touchdowny a povedenými kopy (výkopy i punty) nutili soupeře rozehrávat z hloubi vlastní poloviny. Dá se říci, že jsme utkání měli celou dobu pod kontrolou, jak díky skvělé hře obrany, tak i útoku, který se dokázal posouvat po hřišti. Co nás ovšem opět trápilo a je potřeba se na to zaměřit, tak to jsou zbytečné fauly, které nás poté stojí spousty sil, energie a úsilí. Pevně věřím a doufám, že nám výsledek nezamotá hlavy a nebudeme mít tzv. nosy nahoru. Jsme totiž zatím pouze v polovině sezóny, a pokud nebudeme i nadále tvrdě a svědomitě pracovat a připravovat se na každé utkání, jako kdyby bylo to první, může se lehce stát, že místo nynější bilance 2-1 budeme mít na konci velmi rychle 2-4.  To je nutné si uvědomit! Máme teď tři týdny pauzu, která nám poskytne čas na regeneraci a přípravu na druhou polovinu ročníku, která bude ještě náročnější. Nerad hodnotím jednotlivce, ale pro dnešek udělám výjimku, protože výkon, co předvedl Honza Vomlel bych označil za jeho životní utkání. V obraně byl přesně tam, kde měl být a k tomu spousta skládek. Jako bonus přidal dva obranné touchdowny a již zmiňovaný první touchdown z výkopu, takže opravdu toto byl jeho zápas a myslím si, že na něj dlouho nezapomene (smích)!‘‘

Autor: mik, Foto: ČAAF