Skolit favorita se nepodařilo, ale bylo to velmi těsné...

27.06.2017 18:25

Ve srovnání s první utkáním proti Třinci se Šumperkem tentokrát prezentoval výrazně zlepšeným výkonem a chybělo opravdu málo k tomu, aby favorita dokonale zaskočili. Ještě před samotným výkopem se slavnostního hození mincí ujmul čestný host MgA. Matěj Kašík, ředitel šumperského divadla a čelní představil jednoho z našich klubových partnerů, kterým pro nás divadlo bezesporu je.

První čtvrtina se nesla v duchu vzájemného oťukávání ze strany obou soupeřů, když obě dvě obrany pracovaly dobře, ale zvláště ta šumperská si počínala nadmíru výborně a nepouštěla Sharks k využití jejich tradičních zbraní jakou je hlavně běhová hra. Dietos se sice dostali do blízkosti hostující endzóny, ale kop Jana Hofschneidera nebyl úspěšný, a tak se šlo do druhé čtvrtiny za stavu, kdy na kontě obou družstev byla nula. Vše měla ale změnit spolupráce na trase Kolařík - Weinlich, když druhý jmenovaný zachytil 49 yardový pass a ač stíhán třineckými obránci doběhnul si pro svůj druhý šestibodový zápis v letošním ročníku. Tradiční exekutor šumperských kopů Hofschneider se při jednobodovém potvrzení nemýlil a stav tak byl 7:0. To bouřlivě přijali domácí fanoušci, kterých se na tribuně tísnilo dobrých tři sta a ne-li více. Hnali Šumperk dopředu v každé akci a hráči precizní defenzívou nepouštěli hráče v šedo-modrých dresech do větších šancí, ale přeci jen našly se skulinky a díry v šumperské obraně a těsně před koncem poločasu se tak Dietos museli zuby nehty bránit náporu hostů, ale ubránili se. Do kabin se tak šlo za nezměněného stavu a diváci se těšili, co jim jejich miláčci naservírují ve druhé části nedělního klání. Ovšem opak byl pravdou a do šumperských řad se začaly vkrádat zranění klíčových hráčů na důležitých postech v obraně, kdy si musela na střídačku nedobrovolně usednout dvojice zkušených harcovníků Vacek a Hameder, což byla dle následného průběhu utkání značná rána do vazu týmu vyznávající černo-červené barvy. Nejdříve se 51 yardovým během prosadil Javorek, když Sharks začali využívat oslabené strany v defenzívě Dietos přes kterou vedli několik úspěšných běhových pokusů. Následná dvoubodová konverze se i přes prostesty hostujících hráčů a jejich střídačky nedočkala potvrzení. Šumperk byl ve třetí čtvrtině značně bezzubý a domácí útok se hledal. Naopak Třinecká ekipa byla posilněna prvním touchdownovým úspěchem a neustále si říkala o další body, kterých se nakonec také dočkala, když poněkud nezvykle passem si připsal touchdown hostující Jan Loskot a rázem se ve vedení ocitnuli Sharks, což těsně před koncem třetí čtvrtiny rozhodně nebylo nic, co by se líbilo jak domácím fanouškům, tak hlavně hráčům. Do čtvrtého dějství tak Dietos vstupovali v nelichotivé situaci, ale několika povedenými souhrami hlavně a jen díky passovým akcím, kterých ze strany šumperského celku byla v tomto zápase drtivá většina. Druhý nejlepší quarterback co do počtu naházených touchdownů mezi aktivními hráči na této pozici si pak pro příchozí fanoušky a své spoluhráče připravil parádní pas, kterým z šestnácti yardů našel ruce dlouhána Hofschneidera a radost napříč Tyršovým stadionem mohla započíst. V euforii hrající domácí si dovolili hrát konverzi za dva body a na rozdíl do svých soupeřů byli úspěšní! A kdo jiný u toho mohl být než opět věž se jménem Hofschneider. Na začátku čtvrté čtvrtiny tak byl stav 15:12 pro Dietos.

Jenže domácí se z úspěchu neměli radovat dlouho a hned první akcí při rozehrávce Sharks se utrhnul z pomyslného fotbalového řetězu třinecký žralok Mitrenga, který potrestal chybu v obraně Dietos a 70 yardovým během opět vrátil vedení na stranu týmu z Moravskoslezska. To byla studená sprcha pro  Dietos, protože během 25 sekund se stav rázem otočil a pomyslný jazýček na vahách byl opět na straně Třince. Šumperk byl jako opařený, ale i díky neustále fandícímu publiku nebyl čas přemýšlet nad rychlým obratem ve skóre ve prospěch hostů a Dietos stále bušili do obrany Sharks, přičemž postup po hřišti se jim dařil nadmíru, ale v zásadních momentech se hráči nevyhnuli faulům, které jejich snahy srážely dolů. Marné byly všechny pokusy, ale Šumperk už za tohoto stavu nedokázal s vývojem utkání udělat zhola nic. Zklamání ve tvářích domácích borců bylo značné, ale do jisté míry jim náladu zvedly jejich příznivci, kteří až do konce utkání zůstali na svých místech a dlouhým potleskem poděkovali za předvedenou hru nejen v tomto utkání, ale potažmo v celém letošním ročníku, který Dietos ve svém premiérovém představení v jedenáctkovém fotbale zakončili s bilancí 4-2 (výhry-prohry). Povedeným zpestřením pak bylo navázání spolupráce s Life Tv, která celý zápas přenášela živě přes internet a na záznam utkání se můžete podívat zde.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos):,,Šli jsme do zápasu jako outsider a ještě k tomu s deficitem 29 bodů z prvního utkání, což se projevilo i na průběhu dnešního klání, když soupeř k nám přijel s jednoduchou taktikou – pouze běhovými pokusy ukrajovat, co nejvíce času a nám pak tím pádem dát co nejméně na smazání tohoto manka. Co mě mrzí, že bohužel i přes přípravu, kdy jsme věděli, jaké akce bude soupeř zahrávat, se nám podařilo držet se této taktiky jen polovinu utkání. Myslím si, že rozhodlo to, že jsme do kabin nešli za většího náskoku, a také zranění klíčových hráčů v obraně nám na pohodě nepřidalo. Náhradníci je nedokázali adekvátně nahradit, a defenzíva začala dělat zbytečné chyby, čehož soupeř dokázal využít. Jak se nám zranění po celý průběh sezóny vyhýbaly, tak v jejím závěru se to nakumulovalo, a dohrávat bez pěti hráčů základní sestavy opravnu není žádný med. Snad se nepletu, ale myslím, že všichni hráči nechali na hřišti vše, a chtěli vyhrát za každou cenu. Útok se konečně prosadil i proti silnějšímu soupeři a prezentoval se velice dobrým dojmem, načež nebýt tradičně zbytečných faulů mohl klidně skórovat vícekrát. Obrovské díky zaslouží fanoušci, kteří nás tlačili po celý zápas svým neustálým fanděním, a závěrečný dlouhý potlesk ve stoje byla skvělá tečka za sezónou! Byli jedním slovem fantastičtí!!‘‘

Autor: mik