Skromná squadra dobyla Prahu!

13.06.2016 20:13

V malém počtu, ale o to s větší touhou zvítězit a dobýt hlavní město ve své premiéře – to byly aspekty, které definují utkání Dietos proti rezervě Mustangs. Dvanáct odvážných přicestovalo do Prahy s vědomím, že jim papírově velí vše k tomu, aby neprohráli, ale přeci jen v takovémto počtu jdou veškeré předpoklady stranou. Ovšem Šumperk stejně jako proti Třinci dokázal, že častokrát hrát v menším počtu mu sedí, přičemž tentokrát již dokázal i zvítězit, a to výrazným rozdílem společně s nulou na svém kontě v obranných řadách, což je okamžik, který jeho fanoušci vidí daleko radši, než v opačném případě.

Účet utkání otevřel hned zkraje agilní Vomlel, jenž 22 yardovým během poprvé rozjásal hostující střídačku, která oproti té domácí vypadala jako regály v obchodech po nájezdu slevy chtivých kupců. Když se za několik málo okamžiků prosadil vzduchem Weinlich, byl stav rázem veselejší – 13:0. Taktika Dietos byla pro toto utkání jasná a tkvěla v rychlém prosazení se zkraje utkání, jelikož na případný zvrat už by v závěru týmu ze severu Moravy nemusela stačit síla a energie. To se během prvních dvou čtvrtin dařilo více než zdárně. Pod to se podepsal i opět výborně hrající a dvoje plíce mající Jan Šmíd, který 31 yardovým během zvyšoval v probíhající páté minutě na 19:0 a po úspěšně provedeném kopu J. Kolaříka byl stav 20:0. U další akce, která výraznou měrou přispěla ke změně skóre, byl fotbalový univerzál Weinlich, jenž tentokrát zachytil přihrávku, ale v obranných řadách, což znamenalo v tomto případě jedině a to interception. A ještě navíc vrácen do endzóny Mustangs 2 a stav tak byl 27:0 (opět úspěšný kop). Už to vypadalo, že Dietos ušetří svého pražského rivala dalšímu bodovému přídělu v úvodní čtvrtině, ale rázně proti byl hostující Niče, jenž oplývá na své pozici výborným herním čtením, a proto pro něj nebyl nejmenší problém zkrotit pěti yardovou přihrávku a připsat si tak svůj první letošní touchdown. Šumperk potom na rozdíl od předchozích potvrzení zvolil možnost hry za dva body, ale bohužel následná konverze úspěšná nebyla, a tak na začátku druhé čtvrtiny byl stav 33:0 pro Dietos.

Kde Šumperk skončil, tam také začal…a nebyl u toho nikdo jiný, než při chuti hrající Lubomír Niče, který si připsal další úspěšný zápis, když zafungovala spolupráce s quaterbackem a dlouhá přihrávka Kolaříka skončila až touchdowným zápisem mající hodnotu 52 yardů! A aby toho nebylo málo, tak si druhý jmenovaný připsal i úspěšný kop. V tu chvíli již bylo skóre utkání 40:0, což ale nepřekáželo hostitelům v tom, aby ještě domácím přidali další bodové zářezy – aktivním v těchto okamžicích byl Jan Šmíd, který nejprve po krátkém passu a následně během potvrdil svoji velmi dobrou formu, kterou se v letošní sezóně může pyšnit. Po těchto dvou touchdownech společně s jejich úspěšným stvrzením kopy z nohy Kolaříka bylo skóre na hrozivých 54:0 pro Dietos. Domácí celek, tak potvrzoval pozici záložního týmu plného mladých hráčů, kteří hlavně sbírají své první fotbalové ostruhy a učí se. Proto, ale neměl pochopení ten, kdo celé bodové řádění na hřišti v areálu Motorlet v pozdním sobotním odpoledni rozpoutal – Jan Vomlel po 35 yardovém passu zkompletoval svůj druhý touchdown a uzavřel tak skóre na rovných 60:0, protože Kolařík si připsal svůj také druhý, ale v tomto případě neúspěšný potvrzovací kop.

Dietos tak první krok za svým cílem mít při neúčasti ve finále bilanci 4 výher a 2 proher zvládl na jedničku. Ba co víc, dokonce kromě hráčských statistik přepsal i ty klubové, když své první utkání na území hl. města Prahy dokázal vyhrát, a dokonce takovým stylem, že se jednalo o největší výhru v historii šumperského klubu!

Jan Kolařík (Šumperk Dietos): ,,Dvanáct hráčů, jenž odjíždělo k utkání do Prahy, přistoupilo k celému utkání velmi profesionálně a nedopustili, aby se jim na mysl vkradl pocit, že vše půjde tak nějak samo a soupeř se porazí sám, což by při jeho celosezónních výsledcích mohlo ve hráčích tuto představu vzbuzovat. Chtěli jsme hned zkraje co nejvíce udeřit a rozhodnout. To se nám podařilo, řekl bych až nad plán, a poločasové vedení 54:0 byl až nadstandardní luxus. Ale výborně nám opět zapracovala obrana, která snad ani jednou za první polovinu nepustila soupeře k prvnímu downu. Ve čtvrté čtvrtině už pak byly z naší strany vidět i komické situace, kdy z důvodů křečí jsme museli překopat už tak zdecimovanou ofenzivní lajnu do které se posunul David Mangl, jenž v životě na této pozici nehrál. Nicméně s rolí se popasoval se vší bravůrou a dokázal, že je opravdovým lídrem a duší týmu. Všichni z dvanácti statečných si zaslouží za toto utkání uznání a mě jen na tom vše mrzí zranění Jiřího Vacka během první půle. Dost možná tím pro něj letos sezóna skončila….Teď už je před námi závěrečné utkání se Zlínem před domácími fanoušky a je pro nás naprostou povinností po dvou vysokých porážkách před vlastním publikem toto změnit. Musíme fanouškům ukázat, že doma umíme zahrát lépe a dopřát jim konečně trošku radosti.‘‘

Autor: mik, Foto: ČAAF