Vyhlášení nejlepších hráčů pro sezónu 2017

13.07.2017 20:08

Jak bývá každoročně zvykem, tak ani letos nemohlo chybět slavnostní předávání cen nejlepším hráčům klubu DIETOS v jednotlivých kategoriích (útok, obrana, nováček a MVP). Druhý červencový víkend se většina hráčů mužstva v 19:00 hod. sešla v salónku klubu D9vítka v Šumperku, aby společně zasedli ke stolu a vyslechli si výsledky jejich hlasování. V úvodu si vzal slovo hlavní trenér a předseda klubu Jan Kolařík, aby postupně přešel k samotnému hlavnímu aktu vyhlášení cen pro nejlepší hráče na základě hlasování v rámci klubu, kdy každý z hráčů dostal možnost zvolit dle svého uvážení tři nejlepší v každé z kategorii. Jedinou výjimku tvořila cena MVP o které rozhodovala trojice dlouholetých členů a jakási ‘‘rada starších‘‘ v podání Jan a Milan Kolaříkovi společně s Lubomírem Ničem.

První na přetřes přišla kategorie týkající se vyhlášení nejlepšího nováčka pro rok 2017 a nutno podotknout, že již dlouhou dobu nebyla tato cena tolik vyrovnaná a bylo velmi těžké rozhodovat mezi jednotlivými nominovanými, protože konkurence nebyla zrovna malá. Před Michalem Báčou a Vítězslavem Volkem uhájil svoji pozici defenzivní lajnař Pavel Sobota, který během předávání neskrýval svoji radost a překvapení. Ve svém proslovu nezapomenul poděkovat všem hlasujícím, kteří ho svými hlasy vynesli až na příčku nejvyšší a sám přiznal, že toto ocenění je pro něj dalším stimulem do ještě větší práce pro další sezónu. 

Při vyhlášení nejlepšího obránce lze jednoznačně hovořit o pravé one man show, když si celou kategorii pro sebe uzmul defenzivní válec Jan Vomlel. Na záda se mu sice snažilo dýchat duo linebackerů David Mangl a Jiří Vacek, ale náskok jejich parťáka z defenzívy byl natolik velký, že neměli sebemenší šanci, ale určitě pro ně je umístění na bedně dostatečným oceněním, a zvláště pro tvrďáka Vacka, jehož tělo pamatuje mnohá zranění, musí být třetí místo velkou satisfakcí.

Že nejlepším útočným hráčem bude nositel původem hebrejského jména Jan, bylo při vyhlašování čím dál jasnější, ale na kterého se nakonec štěstěna usměje a odnese si pohár nebylo do poslední chvíle zřetelné, když na třetím místě nakonec skončil quarterback Kolařík, aby přepustil své místo svým dvěma dalším jmenovcům. V rámci DIETOS se nakonec nekonala ona pověstná porážka, kdy David skolil Goliáše, protože vysoká věž a navrátilec do řad šumperského klubu Jan Hofschneider porazil stálici a další z opor mužstva Šmída. Ve své děkovné řeči apeloval na všechny přítomné a nejen je, aby zlepšili pro další rok tréninkovou docházku, kterou jak sám přiznal, ani on sám neměl nejlepší, aby si společně mohli zopakovat povedenou sezónu, ba co víc mohli se radovat případně z něčeho většího.

Při poslední a chtělo by se říci nejkomplexnější ceně tzv. MVP bylo rozhodování taktéž jednoznačné, protože úzká skupina vedení klubu se jednomyslně rozhodla udělit cenu linebackerovi a duši obrany Davidu Manglovi, který si cenu vysloužil nejen svým přístupem ke hře, tréninku, ale také i díky tomu, jak dokázal celou obranu připravit na poslední utkání sezóny proti Třinci, kdy dokázal takticky vystihnout jednotlivé herní prvky soupeře a dokonale jej přečíst. Zúročil tak své několikaleté zkušenosti a mohl se radovat z této cenné trofeje, přičemž stejně jako jeho kolega Hofschneider se připojil k výzvě a apelu na co nejvyšší tréninkovou morálku.

V průběhu večera mohli hráči využít bohatého rautu a tento slavnostní ceremoniál se nesl v uvolněném duchu, kdy se dá mluvit o zaslouženém posezonním odpočinku, než se opět od září rozeběhnou tradiční náborové akce společně s jednotlivými tréninky pro nové zájemce. Nezbývá tedy než pogratulovat všem oceněným, ale sluší se také poděkovat za předvedené výkony i všem ostatním hráčům, protože Šumperk si ve své premiérové jedenáctkou sezoně v rámci 4.ligy nepočínal vůbec zle. 

Autor: mik, Foto: Denis Weinlich