Z dalekých Teplic ve znamení vítězství!

02.05.2016 21:56

Před povedenou návštěvou čítající více než 200 fanoušků a k tomu navrch příjemné jarní počasí, to byly atributy, které v první moment přivítali hostující družinu pod vedením kouče Kolaříka na severu Čech. Adresa na hřišti Anger je domácím bojištěm teplických Nordians, kteří byly další výzvou pro Dietos na jejich cestě v jízdním řádu 4.ligy.

Po důkladné přípravě a apelu na zlepšený výkon, než v předchozím utkání v Pardubicích vstoupili hráči šumperského celku do utkání přesně tak, jak si představovali, když účet zápasu otevřel Šmíd 5 yardovým touchdownem. První čtvrtina nebyla ani zdaleka tak úspěšná, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale Dietos stále měli více ze hry a v ty pravé momenty dokázali přidat na plyn. Právě osm sekund před koncem první části opět po běhovém pokusu zaznamenal šestibodový zápis Vomlel. Když oba touchdowny kopem potvrdil neomylný Jaroslav Dus, tak skóre bylo příjemných 14:0 pro hosty.

V polovině druhé čtvrtiny Nordians snížili běhovým touchdownem Koutného, přičemž nejen na domácí sideline, ale i v ochozech zavládla radost. Tu ovšem po několika sekundách zchladil hostující Dus, jenž si připsal úspěšný pasový touchdown. Do konce první půle mohli diváci sledovat zajímavou přetahovanou, ale dobře hrající obrana Dietos vybídla ještě k šanci na skórování quaterbacka Kolaříka, jenž se svým týmovým kolegou Šmídem nachystal nemilé překvapení teplické obraně, když v čase 00:00 po precizně zahrané pasové akci mající hodnotu 35 yardů zaznamenal druhý jmenovaný velmi důležitý touchdown, kterým Šumperk odskočil na rozdíl ve skóre o dvacet bodů – 27:7.

Když ten samý hráč na začátku čtvrtiny třetí dosáhnul na intercpetion (zachycenou přihrávku) od quterbacka a velkou hvězdu domácího celku Buřta, tak se zdálo, že Šumperk má nakročeno ke slibnému vítězství. Nicméně i do řad hostujícího celku se zatoulala nepřesnost a chyby, přičemž jednu z takových potrestal právě Buřt, který ač několikrát stíhán hostující obranou si doběhnul pro zasloužený touchdown. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, řekl si univerzál Šmíd, který odpověděl na tento šestibodový zápis nejlepší možnou zbraní, a to dalším šumperským zářezem v podobě úspěšného běhového touchdownu. Nutno podotknout, že Jan Šmíd patřil po celý zápase mezi opory Dietos, a častokrát byl u všeho podstatného, ať již na straně útoku, obrany či special týmu. 

A když podruhé v zápase zachytil touchdownovou příhravku Dus, s následným uspěšným kopem Kolaříka bylo o vítězi zápasu rozhodnuto – 40:14 pro Dietos. Velmi aktivní Lukáš Buřt poté ještě kosmeticky upravil skóre na 20:40 z pohledu Nordians, ale i díky solidním a obětavým běhům hostujícího runningbacka Víta Kocourka stále Šumperk držel míč ve svých rukou a postupoval po hřišti. Domácí neskládali zbraně a do poslední vteřiny se snažili ještě výsledek nadále zkorigovat. Po celý průběh utkání se hráči museli potýkat s vyšší teplotou a umělým povrchem, který panující teplo ještě umocňoval. V závěru již šlo vidět fyzickou vyčerpanost v obou táborech, a proto se dále nic výraznějšího v zápase nestalo. Dietos tak potvrdili vítězství z předchozího utkání a v sezóně si drží bilanci 2-0. Pro Nordians se jedná o druhou porážku v ročníku, ale rozhodně mohou mít z předvedené hry a dosažených bodů dobrý pocit. Zcela určitě i hlavní trenér černo-žlutých Petr Prášek mohl být s předvedenou hrou spokojen, ba co víc samotní fanoušci poděkovali potleskem a svými hlasivkami nejen domácím, ale i hostům za pěknou podívanou. Sobotní utkání tak bylo výbornou reklamou na americký fotbal s vítěznou tečkou pro Dietos.

Jan Kolařík (Šumperk Dietos): ,, Do zápasu jsme nastupovali bez dvou hráčů základní sestavy, čemuž byla přizpůsobena taktika, kterou hráči plnili do posledního puntíku. S jejich maximální zodpovědností a plněním pokynů jsem naprosto spokojen, a přesně takto bych si to představoval i v dalších utkáních. Za klíčový moment považuji touchdown na konci první půle v čase 0:00, kdy troufám si říct, jsme soupeře definitivně srazili do kolen, a šli do šaten s dvacetibodovým náskokem. Hru ve druhé půli jsme kontrolovali a měli vše ve svých rukou. Docházeli nám síly, čehož využil soupeř a ještě nás pěkně potrápil, ale vždy jsme opět zapli, zmobilizovali síly a nedovolili jsme žádné drama. Hráčům se sluší poděkovat za jejich přístup, kdy nechali na hřišti vše, vyvarovali jsme se faulů, což je další posun směrem dopředu. Trošku mě mrzí, že když už jsme dokázali díky hře obrany získat míč do prostoru, abychom si jej uzmuli pro sebe, tak se nám to mnohokrát nepodařilo. Čeká nás teď 3 týdenní pauza před dvěma těžkými utkáními v domácím prostředí, tato proluka nám do jisté míry prospěje, protože někteří z hráčů utrpěli šrámy, které budou mít čas doléčit. Musíme podat 100% výkon, abychom i doma zůstali neporaženi a veřím, že hlavně diváci nás poženou dopředu, co jen to půjde!‘‘

Více fotografií lze nalézt na tomto odkazu zde.

Autor: mik, Foto: Alice Uhrová