Cesta na Vysočinu za druhým vítězstvím?

29.04.2015 18:57

Po oslavách svátku práce zamíří ke své další ze šicht i tým amerického fotbalu Šumperk Dietos, který se od 16:00 hod. střetne s dalším ze soupeřů ze skupiny Východ – Vysočinou Gladiators. Stane se tak na jejich novém domovském stánku v Polné, kde si svoji premiéru odbyde domácí tým  právě proti celku z podhůří Jeseníků.

Vůbec poprvé se týmy střetnou i na půdě Gladiators, jelikož v rámci soutěžních utkání doposud historie pamatuje pouze na loňský zápas na Tyršově stadionu, který vyzněl jednoznačně pro pořadatelské Dietos v poměru 46:6. To vše je ovšem s příchodem roku 2015 zapomenuto, a je potřeba se soustředit na situaci, která nastává nyní. Dle papírových předpokladů jsou favoritem hosté ze Šumperka, kteří ve svém prvním utkání sezóny dokázali porazit ostravské ‘‘béčko‘‘ 40:19. Naproti tomu Vysočina prohrála 8:23 v Přerově. Oba duely přinesly řekněme překvapivé výsledky, ale rozhodně větším překvapením než výhra Dietos, bylo představení Gladiators na hřišti jednoho z favoritů skupiny Východ. Zápas pro ně skončil prohrou, ale v silném větru a chladnějším klimatu, který před 14 dny v Přerově panoval je pouze otázka, zda-li faktor počasí bylo to, co dovolilo hostujícímu celku udržet domácí Mammoths stále na dostřel a neodvézt si hrozivě vypadající výsledek.

Na to se v  Šumperku neohlížejí a hodlají si na Vysočinu přijet pro druhé vítězství v letošní sezóně. Nečeká je každopádně nic lehkého, jelikož Gladiators vedeni hlavním trenérem Ondřejem Paulusem vyhlásili, že se rozhodně Dietos nelekají a hodlají mu nejen znepříjemnit cestu za druhým vítězstvím, ale že by také rádi viděli historické premiérové vítězství na své straně. Povzbuzeni velice dobrým výkonem z minulého utkání dostávají slova z tábora hostitele více než na váze. K tomu připočtěme fakt, že fanoušci Gladiators již jistě budou hladoví po představení svých miláčků a společně v ruku v ruce s premiérou na polenském hřišti by se tomu tak mohlo dít před velice pěknou diváckou kulisou. Zvláště pokud domácí tým slibuje všem příchozím bohatý poločasový program.

Šumperk si uvědomuje, že před nadcházejícími třemi zápasy, které absolvuje na hřištích soupeřů je zapotřebí vypracovat si dobrou výchozí pozici před finišem v podobě dvou utkání v domácím prostředí. Pakliže to totiž myslí s postupem do play-off vážně, tak rozhodně bude chtít proti Vysočině nezaváhat a připsat si druhé vítězství.

Nominaci rozhodčích na toto utkání a později skórující hráče naleznete na odkazu zde.

Předzápasové vyjádření hlavního trenéra týmu J. Kolaříka: ,,Na druhý zápas sezóny jedeme jako favorit a nezbavujeme se této role. Zápas Vysočiny proti Přerovu nám ukázal, že není nutno soupeře podceňovat a jeho zlepšení od loňska je znát. Navíc pro našeho soupeře to bude jeho první utkání v sezóně před domácím publikem, takže o motivaci navíc je jasně zaděláno. My se musíme soustředit pouze na náš výkon a po třítýdenní pauze, kdy bych si osobně představoval o něco lepší tréninkovou resp. docházkovou kázeň, jsme měli možnost doléčit šrámy z předchozího utkání. Pevně doufám, že se vyvarujeme zbytečných faulů a z toho pramenících penalt (ztrát yardů), přičemž hned od začátku začneme diktovat tempo hry – nenecháme nic náhodě a potvrdíme roli favorita. V loňském roce nás soupeř zaskočil a šel do vedení, kdy jsme museli skóre dotahovat, proto věřím, že i toto tým nabudí a nepřipustí jakékoliv zaváhání. Zapomenout nesmím ani na nevyzpytatelné počasí, které právě v takových zápasech může hrát svoji nespornou roli.‘‘

Autor: mik, Foto: Tereza Chromečková, DTS