Dietos odjíždějí z Třince s nepořízenou

01.05.2017 11:13

Souboj o prvenství ve skupině Východ si po nedělním utkání pro sebe uzmuli třinečtí Sharks, kteří si proti hostujícímu celku otevřeli další ze svých bodových střelnic. Dietos přicestovali na sever Moravy bez absentujícího runningbacka Jana Šmída, který zůstal v domácí péči z důvodu nemoci. Jeho místo nahradil navrátilec Ondřej Kousal, kterého si šumperští fanoušci pamatují naposledy v černo-červeném dresu v době, kdy Šumperk sbíral své první fotbalové ostruhy na trávnících v rámci ČLAF B, což je již úctihodných 6 let.

Nástup do utkání mělo ale lepší domácí družstvo, které si dokázalo během první čtvrtiny zásluhou Javorka a Loskota zajistit vedení 12:0, kdy oba dva jejich kopy byly speciálním týmem Dietos zblokovány. Tohle byla po celou dobu utkání činnost, která dělala Sharks problémy. Do konce prvního dějství dokázal ještě snížit Jan Hofschneider, když úspěšně proměnil tříbodový kop tzv. field goal. Po hříchu to byla jedna z mála šancí na změnu stavu skóre, protože hostující útok se trápil a s každým dalším pokusem a přibývajícím časem se topil ve větších a větších problémech. Výsledkem jejich snažení byly tři interceptiony (zachycené přihrávky obranou soupeře) quarterbacka Jana Kolaříka. Obrana Sharks je nedokázala až tolik zúročit, když proti byla šumperská obrana. Ale přeci jen si ještě do konce poločasu stihli třinečtí jeden bodový zápis připsat, když druhý z Javorků Dalibor proměnil blízko endzony Dietos svůj sedmi yardový běh v touchdown.  Do kabin se tak šlo za stavu 3:18 z pohledu hostujícího celku.

Start do třetí čtvrtiny měl Šumperk velmi nadějný a byl blízko k získání míče, když jeden z běžců Sharks ztratil míč a došlo k tzv. fumblu. Bohužel hostující obrana míč do svého držení nezískala a v tu chvíli jakoby došlo ke zvratu a Dietos neměli již více mentálních sil na zvrácení průběhu utkání. Snaha se jim upřít nedala, ale na další bodové zkorigování z jejich strany nedošlo. Třetí čtvrtina byla na body skoupá, když ani jeden z týmů nedokázal zatížit konto soupeře bodovým přídělem. To se ale mělo změnit v závěrečném dějství do kterého Dietos nastoupili na postu quarterbacka s nováčkem Martinem Kostelným, který svým živelným projevem v pocketu dokázal poškádlit domácí obranu. Ale ani on se nevyvaroval chyb v podobě interceptionů, a tak ani jeho přítomnost v útočné řadě nepřinesla Šumperku kýžené body. Za to domácí byli při chuti, když nejprve poprvé v zápase skóroval za šest bodů během Mitrenga a dva body navrch přidal jeho kolega Czudek.

Šumperk, stejně jako Třinec si byl vědom toho, že rozdíl skóre v tomto utkání může mít v pozdější fázi sezóny svoji váhu při rozhodování o případném postupu do finále a vzhledem k budoucí odvetě na šumperském hřišti. A těmi, kdo ještě změnil na ukazateli stav skóre, byli opět domácí Sharks, jenž po šťastné akci v čase 00:00 dokázali zaznamenat passový touchdown. Celá tato akce jako kdyby charakterizovala šumperský výkon v Třinci, kdy pomyslný kalich hořkosti byl vypit až do samého dna, když po nešťastném sražení míče hostujícím Josefem Jílkem se od jednoho z jeho spoluhráčů míč odrazil přímo do rukou třineckého Jana Loskota, který tak stanovil konečné skóre na 32:3 pro Sharks. Celý zápas se nesl v poměrně nervózním duchu, kdy si oba z celků nic nedarovali a tak několikrát museli rozhodčí uklidňovat oba tábory a jednotlivé hráče. Před Šumperkem teď stojí výzva v podobě Brna Sígrs 2, které hostí již tuto neděli 7.května od 14:45 hod. na Tyršově stadionu.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos): ,,Utkání se mi hodnotí těžko a výsledek je pro nás až příliš krutý, protože bych řekl, že neodpovídá úplně tomu, co se dělo na hřišti. Utekl nám začátek, kdy jsme museli dohánět dvanáctibodovou ztrátu. Třinec se dobře připravil na naši běhovou hru a ta nám tak po celý zápas nefungovala, a když se k tomu přidal můj slabý výkon na pozici quarterbacka, tak nám nefungovala ani hra vzduchem dle našich představ. I proto jsme nedotáhli žádný z drivů do úspěšného konce a bez bodů se těžko vyhrává…Soupeř po celý zápas hrál svoji hru založenou na velké tvrdosti a agresivitě, která místy hraničila až se zákeřností, i když jsme na to byli připraveni, tak se nám s tímto nepovedlo úspěšně bojovat. Je dobře, že hned tento týden máme další utkání, navíc doma a já doufám, že nás tato porážka nabudí na další zápasy a ihned ji odčiníme před našimi fantastickými diváky!‘‘

Autor: mik, Foto: ČAAF