Dietos si připisují další vítězství

10.05.2022 19:46

První zápas ze série tří utkání v řadě na hřištích soupeřů začal Šumperk vítězně, když dokázal ve vyrovnaném a pohledném střetnutí vydobýt další vítězství. To je pro něj vzhledem k průběhu sezóny velmi důležité, protože se zdá, že právě jejich sobotní soupeř bude jedním z těch, kteří by si rádi zajistili místo ve finále.

V každém případě nástup domácích Golems byl vskutku raketový, když po necelých třech minutách hry otevřel účet utkání Mikulec po přesné přihrávce zkušeného quarterbacka Kosniovského. Rozehrávač ověnčený reprezentačními zkušenostmi se rozhodnul společně se svými týmovými kolegy hrát tzv. two-point conversion, ale na přihrávku si počíhal šumperský Vacek a stav zůstal 6:0 pro domácí. Dietos nezpanikařili a následně postupnými útoky se propracovali až k endzóně Zlína a silovým během v podání Petra Krobota vyrovnali stav duelu. Exekutorem kopů byl pro toto utkání Jan Kolařík, který se nemýlil a svoje dřívější zkušenosti z kopané proměnil v další bod navíc – stav 7:6 pro Šumperk. Nicméně Zlín byl při chuti a ještě půl minuty před koncem první čtvrtiny dokázal jít znovu do vedení touchdownem Nieslanika měřící 7 yardů. Tentokrát už hostitelé štěstí nepokoušeli a následný kop znamenal vedení Golems v poměru 13:7.

Ovšem to bylo od domácího útoku v tomto utkání vše, protože od té doby už se podařilo skórovat pouze ofenzívě Dietos. Na startu druhé čtvrtiny došlo k faulu, po kterém se na střídačku s bolestivou grimasou odebral rozehrávač Kosniovský. Zaskočit za něj musel kolega Nieslanik, který ovšem nebude na tento moment vzpomínat s radostí, jelikož jeho dlouhá přihrávka skončila pouze v náručí Radomíra Bureše. Hostující obránce potvrdil, že v letošním ročníku třetí ligy se Šumperku daří tuto činnost prokazovat v každém dosavadním utkání a to mírou vrchovatou.

Poté se ujal úřadu útok Šumperka, který postupným přechodem přes celé hřiště dostal možnost skórovat ze vzdálenosti šesti yardů. Této příležitosti využil dokonale Lukáš Křenek, který se protancoval zlínskou obranou pro touchdown. Jedinou kaňkou na tom bylo to, že následný kop nebyl potvrzen, a proto skóre zůstalo na remízovém výsledku 13:13. Následně se Zlín snažil přesnými přihrávkami vrátit vedení ve svůj prospěch a velmi blízko tomu jim to překazit byl Šupola, který si ale ještě nyní musí lámat hlavu nad tím, jak je možné, že nedokázal zachytit soupeřovu přihrávku. Když to nešlo vzduchem, uchýlil se útok Golemů k běhové hře, ale ta byla obranou Dietos po celé utkání eliminována téměř dokonale. Domácí tak museli přistoupit k provedení kopu ze hry tzv. field goal, který je oceněn třemi body, ale ani v tomto případě jim nebylo přáno. Hosté ze severu Moravy pak nedokázali této minely využít a v poločase se tak šlo do kabin za remízového stavu 13:13.

Se startem třetího dějství se postavil na míč útok Zlína, který ale recept na výborně hrající obranu hostů nenašel, ba co víc dokonce odvážně zkusil hrát čtvrtý down, což se mu pak vzápětí vymstilo. Ofenzíva Dietos za pomoci běhové hry dvojice Fuhrmann a Křenek se dostala velmi blízko ke koncové zóně Golems. A že je štírek Křenek nejen šikovný běžec, ale dokáže také přihrávky chytat ze vzduchu, o tom se přesvědčila domácí obrana hned vzápětí, kdy poslal Šumperk 4 yardovým touchdownem po přihrávce Kolaříka do vedení. Následně pak útok namísto kopu zvolil překvapivou akci, kdy příhrávkou přelstil soupeře a další dva body připsal Pavel Kupka. Za stavu 21:13 pro Šumperk se opět snažili Golems přihrávkami překvapit obranu hostů, ale kromě neúspěšných čtvrtých downů nic vážnějšího Dietos nehrozilo. Oba útoky postupně po delších či kratších setrváních na hřišti přepouštěli své místo obraně a vypadalo to, že takto to bude vypadat až do samého závěru, ale při kratším odkopu Šumperka zachytil míč zlínský Filák a během měřícím 75 yardů donesl míč až do endzóny hostů. Marně se jej postupně snažilo zastavit několik obránců a na domácí střídačce tak mohla propuknout nefalšovaná radost, protože Golems se tímto dostali rázem na dostřel a ve vzduchu byla cítit chuť po touze zvrátit průběh utkání ve svůj prospěch. Dietos se ale nenechali rozhodit a zkušeně procházeli hřištěm, až nakonec agilní Křenek udělal tečku za sobotním kláním dalším šestibodovým přídělem na hostitelský účet a šumperské tak ani nemusel mrzet další neproměněný kop. Zlín ještě v závěru zkoušel mohutně dotahovat, ale bylo to již málo a na dobře hrající Dietos to neplatilo. S hvizdem hlavního rozhodčího tak byl radostnější Šumperk, který si připsal velmi důležité vítězství do průběžné tabulky třetí ligy, kde mu patří druhé místo pouze o skóre za Bělá Raiders. Nyní čeká Dietos dvoutýdenní odpočinek a 21. května sehrají další venkovní utkání tentokrát proti soupeři z Hradce Králové.

Jan Kolařík (hl. trenér Dietos): ,,Absolutně nám nevyšel start zápasu a soupeře jsme nechali jít lehce do vedení jeho silnou zbraní – dlouhou pasovou přihrávkou. Pro nás bylo dobře, že jsme se ale hned vzápětí dokázali dostat zpět do utkání a to samé před poločasem. V něm jsme provedli drobné úpravy a šlo o to kluky spíše uklidnit, jelikož utkání bylo od začátku zbytečně vyhecované a nervózní. Jak jsme se dostali zkraje půle do vedení, tak jsme se snažili kontrolovat co nejvíce čas a dotáhnout utkání do vítězného konce. Já se musím klukům omluvit za moji velikou chybu při odkopu míče, kdy se díky tomu stal závěr střetnutí zbytečně dramatický. V průběhu zápasu nás srážela zranění v obraně a musím před hráči smeknout, že i v takovém složení nedovolili zlínskému útoku větší bodový rozlet. Obrovské zlepšení předvedla ofenzivní linie, která zařídila spousty yardů pro naše běžce a místy působila neskutečně dominantně! Musíme teď zregenerovat síly a věřím, že všichni hráči co utkání nemohli dohrát budou fit a na dalšího soupeře půjdeme v plné síle.‘‘

Autor: mik, Foto: Šumperk Dietos