Dietos si zajistili účast ve finále!

04.06.2019 20:56

Jestli někdo očekával jednoznačné utkání, tak musel být minimálně první polovinu nedělního utkání překvapen. Greenraiders přijeli na Tyršův stadion jako rovnocenný soupeř a výrazně Dietos cestu za vítězstvím ztížili. Nicméně do vedení i tak šli domácí zásluhou běžce Kuruce, který si doběhnul pro další touchdown v sezóně. Po úspěšném kopu Šupoly byl stav 7:0 a poprvé tak mohli tribuny propuknout v jásot. Šumperku zkraje zápasu dělaly problém jednoduché přihrávky, z čehož musel být hodně frustrovaný zvláště receiver Matěj Vrážel, který několikrát upustil jednoduchou přihrávku. Vzali to tak za něj jeho parťáci Kupka a Dus, které poté doplňoval i Marek Havlíček. Nakonec ovšem díky i nedisciplinovanosti domácích, kteří fauly pomohli Boleslavi se posouvat po hřišti, se radovali hosté. Ti využili slabšího startu domácí defenzívy a Gavura během snížil. Když potom vypustil ze své pravačky Jelínek projektil směřující mezi dvě tyče, bylo rázem vyrovnáno.

Do druhé čtvrtiny šel Šumperk po důkladném vyjasnění si všech neduhů na střídačce mezi hráči, kde se aktivně zapojoval hlavní trenér Kolařík. A že bylo, co vysvětlovat a říct si. A pomohlo to, protože Dietos drželi veškeré útočné pokusy Boleslavi na hodně daleký dostřel od své endzóny. Greenraides se tak zmohli pouze na pokus o kop za tři body, který ovšem nebyl úspěšný. Mužem druhé čtvrtiny byl Pavel Kupka, který potvrdil výbornou formu a vytrhnul trn z paty svým spoluhráčům, když dvakrát skóroval touchdown a Dietos tak odskočili do vedení 21:7. Zvláště pak jeho zachycení 64 yardové přihrávky a kličkovaná mezi obránci byla opravdovou fotbalovou lahůdkou. Šumperk si ovšem sám utkání zkomplikoval když quarterback Kolařík 50 vteřin před odchodem do šaten namazal míč do náruče boleslavského obránce Kovaříka, kterému už nedělalo sebemenší problém dopravit jej až na konec hřiště pro touchdown. Jednalo se o zbytečný risk, který se Dietos krutě nevyplatil. Proto tak odcházeli do útrob stadionu o něco v lepší náladě hostující Greenraiders.

Třetí čtvrtina byla kvůli bouřce a následné bezpečnosti hráčů přerušena na téměř 45 minut, což nebylo vůbec ideální ani pro jeden z týmů. Lépe se s tím popasoval domácí tým, který po neplánované přestávce vlétnul do třetího dějství jako uragán. Jan Vomlel se kromě jeho tradičně nekompromisní a tvrdé hry v obraně ukázal také jako zdatný runningback, když se rozeběhnul k sólu měřícímu 35 yardů a zaznamenal touchdown znamenající důležité odskočení na rozdíl třinácti resp. čtrnácti bodů, když ještě kopem potvrdil Šupola. Stav 28:14 dával Šumperk klid a jistotu, kterou pak korunoval zachycenou přihrávkou měřící 34 yardů Vrážel, a ta následně resultovala v další touchdown. Tomuto hráči se tak vyplatila trpělivost po nepovedeném startu do utkání a mohl se tak těšit se svými spoluhráči z vedení 35:14. To už výrazně přiblížilo Dietos k úspěchu v utkání, ale přeci jen Greenraiders ještě neskládali zbraně a snažili se co nejvíc znepříjemnit domácím jejich cestu za vítězstvím. Ovšem další body nepřidali, když se jim ani napodruhé v utkání nepovedl kop za tři body z pole. Závěrečná čtvrtina pak přinesla vyrovnanou hru z obou stran, ale ani jeden z týmů nedokázal najít recept, jak dostat míč do soupeřovi koncové zóny. S tím se nehodlal smířit opět Vomlel, který ovšem tentokrát udeřil zpoza druhé strany barikády, když zachytil přihrávku hostujícího quarterbacka a s míčem v náručí zdolal 74 yardovou vzdálenost končící v endzóně Mladé Boleslavi. Za vydatného bouření tribun se mu všichni protihráči mohli jen dívat na záda, když nasadil ke svému defenzivnímu sólu a korunoval tím tak svůj povedený výkon, který vygradoval ve druhé půli. Tento šestibodový zápis tak dal konečnou podobu výsledku utkání na 42:14 pro Dietos. Pro Šumperk také čtvrté letošní vítězství znamenalo definitivu postupu do finále třetí ligy a ve zbývajících dvou utkáních sezóny bude ještě hrát o to, zda odehraje finálovou bitvu na domácí půdě či ne. Těch scénářů, jak se dopracovat k pořádání finálového utkání v podhůří Jeseníků se nabízí ještě několik a vše bude otázkou nadcházejících týdnů.

Jan Kolařík (hl. trenér Dietos): ,,Přesně se potvrdilo, z čeho jsme měli respekt a obavu. A to fakt, že narazit na nováčka v 1. kole, nebo jako my ve 4. kole je obrovský rozdíl. Soupeř byl již značně rozehrán a nedělal chyby, kterých se dopouštěl v předchozích zápasech. Musím uznat, že se jednalo o velmi těžké utkání, a to hlavně mentálně. Bylo zapotřebí držet kluky v klidu a zbytečně nezmatkovat, hrát co umíme a co fungovalo. Prostě nic nevymýšlet… Bohužel jsme se nevyhnuli tzv. velkých faulů v obraně a před touchdownem jsme Boleslavi darovali skoro půl hřiště. Jinak obrana inkasovala pouze tento jeden touchdown, což je dobré, ale musíme se vyvarovat chyb jednotlivců, které v tomto zápase šli hodně vidět. V útoku šel poznat návrat Pavla Kupky, o kterého jsme se mohli opřít, ale naopak tvrdost a síla soupeřovi defenzivní linie dělala našim velkým chlapcům problémy. Škoda i pár nepřesností, kdy míč letěl o metr dále a nemohli jej tak receiveři zachytit. Všechny tyto chyby pramení z toho, že nejsme schopni se sejít na trénink, přičemž netrénujeme a pak vám tam chybí krok, balón letí dále, nebo se nezachytí, nesložíme hráče s míčem hned, ale až o čtyři yardy dále a tak bych mohl pokračovat….Já pevně doufám, že toto utkáním nám poslouží jako budíček pro nás všechny a vrhneme se na závěr sezóny tak, jak se sluší a patří!‘‘

Autor: mik, Foto: Denis Weinlich