Druhé domácí utkání a druhá výhra

24.05.2014 22:24

Druhé utkání Dietos před domácím publikem přineslo další vítězství a Tyršův stadion shlédnul kanonádu jako již dlouho ne.

Ač se může výsledek zdát jakkoliv jednoznačný je potřeba na obranu soupeře říci, že se rozhodně neprezentoval zlým výkonem, ale jen prostě ve své druhé sezóně sedmičkové ligy stále sbírá potřebné zkušenosti.  

Šumperk nevstoupil do utkání úplně dle představ a skóre otevřel po necelých pěti minutách hostující Filip Nejedlý, který povedeným během ukázal záda obráncům Dietos. Vysočině se tento touchdown nepodařilo kopem potvrdit a tak stav zůstal 6:0. Ovšem domácí hnáni skvělým publikem, které i v počtu 70 diváků vytvořilo výbornou kulisu, dokázali během minuty vyrovnat, když oplatili Gladiators stejnou mincí resp. běhovým touchdownem Matěje Hrdiny a stav byl 6:6. Domácím další dva body na účet připsal Hofschneider, když bez problémů skóroval kopem. Obranným řadám Šumperka častokrát motal hlavu svým běhavým a pohyblivým stylem hry hostující quaterback Paulus, který několikrát během první půle zle zatopil domácím obráncům. Nicméně do konce první čtvrtiny ještě stihli Dietos jít do vedení, když si svůj druhý touchdown v sezóně připsal widereceiver a hrající asistent trenéra Lubomír Niče. Tentokrát se ovšem nepovedla rozehrávka při pokusu o potvrzení touchdownu kopem a stav tedy před druhou čtvrtinou zůstal 14:6.

Ve druhé čtvrtině se vůbec prvního bodového zápisu v tomto ročníku dočkal Jaroslav Dus hrající na pozici tight-enda, když dokázal zkompletovat 32yardový pass od svého quaterbacka Kolaříka. Kopem stvrdil touchdown Hofschneider. Do konce poločasu se již ani jednomu z týmů nepodařilo skórovat a tak před poločasovou tombolou svítil na světelné tabuli stav 22:6. Co ovšem stojí za zmínku, a nemohlo nejen divákům v hledišti uniknout, bylo to, jak nakládala hostující Vysočina Gladiators se čtvrtými downy. Aniž by se rozhodla odkopávat balón tak v tvrdé většině volila možnost hrát dále a dokonce jednou použila tzv. fake. A více než v 90% těchto pokusů byla úspěšná a posouvala se tak díky tomu dále dopředu blíže endzóny Dietos.

Po přestávce přinesla třetí čtvrtina další dva šestibodové zápisy potvrzeny v obou případech úspěšnými kopy Hofschneidera. Nejprve se prosadil widereceiver Ondřej Švub, který zaznamenal naposledy soutěžní touchdown v roce 2012, a proto měl ze svého bodového přídělu po dlouhé odmlce velkou radost. Druhým skórujícím byl Jan Hofschneider, který zkompletoval krátký pass v hostující endzóně.

V poslední čtvrtině potom ještě jeden bodový zápis přidal opět Hofschneider, který si svůj touchdown jak je jeho zvykem potvrdil i úspěšným kopem. V samotném závěru se ještě uchýlila Vysočina k posledním pokusům, kdy bušila na pomyslné dveře domácí endzóny. Vypadalo to, že nakonec ještě nějaký ten bodový zápis přidají, ale jediné co z těchto akcí vzešlo, bylo zranění po celý zápas velmi dobře hrajícího hostujícího Filipa Nejedlého, který si vykloubil rameno a musel být odvezen na ošetření do nemocnice. Šumperk si tedy připsal druhé vítězství v ročníku a srovnal svoji bilanci výher a proher na 2-2. Ovšem ty daleko těžší utkání, než bylo toto, jej teprve čekají. Jedno z nich odehrají již 7.6.od 14:00hod. na Tyršově stadionu proti týmu Znojmo Knights.

Michal Fiala (hlavní trenér Vysočina Gladiators): ,,Naši hráči se nedokázali držet pokynů více než jen první čtvrtinu. Poté si opět jako již několikrát začal každý dělat, co chtěl. V tomto případě to pak má trenér velmi těžké…. Utkání pro nás bylo špatné, máme ve svém středu mnoho nováčků, kteří se ve druhé polovině utkání nedokázali zvednout a předvést lepší výkon. Rozhodně si mysleli navíc, ale zlomilo vědomí toho, že zvrátit toto utkání se jim nepodaří a celé se to sesypalo. Zranění Filipa ,,Fífy,, Nejedlého to tzv. dorazilo a v nemocnici mu potom bylo rameno srovnáno. Na toto utkání jsme se připravili i tak, že jsme v ofenzívě změnili koordinátora útoku, který měl kompletně celý útok na starosti. Ovšem, když hráči neposlouchají a neplní taktické úkoly, které si řekneme, tak se můžeme snažit sebevíc, ale není možnost, aby to vyšlo. Mrzí mě to o to více, že jsme si věřili a hned při prvním pobytu na hřišti jsme dokázali skórovat touchdown, což se nám doposud ještě nepodařilo, ale pak se to bohužel, jak jsem již zmiňoval, vše celé sesypalo. Navíc nám propadla i obrana, jelikož šumperští widereceiver’s byli nad síly našich cornerbacků a nedokázali tak zabránit povedeným přihrávkám domácího quaterbacka Kolaříka. “

Jan Kolařík (hlavní trenér Šumperk Dietos): ,,Museli jsme po dvou porážkách v řadě nutně vyhrát, abychom si udrželi naději na účast v play-off. Nevěděli jsme co od soupeře čekat a myslím, že nás i zaskočil a překvapil. Do utkání jsme vstoupili velmi špatně a nekoncentrovaně, když naše obrana nebyla schopna zastavovat běhové akce soupeře, který se zastavil až v naší endzóně. Zbytečně jsme si tak na sebe vytvořili ještě větší tlak. Náš útok fungoval na výbornou - díky slabší a místy až naivní obraně soupeře. Překonávali jsme ji tedy bez problému vzduchem, protože soupeř měl obranu rozestavěnou spíše na běhové akce a náš styl jej zřejmě překvapil. Obrana se po prvním neúspěšném drivu vzpamatovala a nedovolila poté Gladiators ani bod. Povinné vítězství tedy tak máme, ale hlavně zpočátku se nerodilo vůbec lehce, jak by mohlo finální skóre nasvědčovat. Musíme odstranit chyby, kterých jsme se během zápasu dopustili. Moc bych na tomto místě chtěl také poděkovat divákům, kteří si našli cestu na stadión, a i když počet nebyl jako minule, tak slyšet byli stejně a podporovali nás vydatně po celý zápas. Nyní je před námi volný hrací víkend a hned ten další nás v domácím prostředí čeká klíčové utkání proti znojemským Knights na které se musíme pečlivě připravit! “

Fotografie z utkání: https://dietos.rajce.idnes.cz/CLAF_C_2014_4.zapas_zakladni_casti/

Autor: MK