Finálový víkend je tu!

12.07.2019 06:36

Důležitý zápas ve Zlíně Dietos prohráli, ale ten nejdůležitější je před nimi! Pokud zvládnou nedělní střetnutí a uzmou si do svého držení trofej za vítězství v BRONZE BOWL, tak bude vše zapomenuto, protože historie si pamatuje pouze vítěze. Jen opravdová hrstka z dnešního kádru a realizačního týmu pamatuje poslední finálovou účast šumperského celku v roce 2010. Ta nutno podotknout nedopadla slavně, ale v prvním roce účinkování už samotná účast ve vrcholném duelu sezóny byla ‘‘nevídaným‘‘ kouskem.Letos jsou ovšem Dietos ve zcela jiné pozici, jelikož už před startem ročníku hlavní trenér Jan Kolařík vyjádřil za celý tým cíl, kterým má být celkové prvenství ve třetí lize resp. výhra ve finálovém klání.

Ovšem první letošní zkušenost při střetnutí s Golems nebyla pro jeho mužstvo zrovna pozitivní. Prohra 9:40 mohla působit překvapivě, ale hráči samotní nejlépe vědí, kde je nejvíce tlačila bota. To se bude muset razantně změnit, pokud chce Šumperk pomýšlet na úspěch a s tím spojené držení mistrovského poháru ve svůj prospěch. Zlín naproti tomu oplýval energií a doslova si šesté vítězství v sezóně užíval. Zaslouženě si tak vybojoval pořadatelství na domácí půdě a může tím pádem pošetřit síly spojené s dopravou k venkovnímu utkání. Nehledě na reklamu a prestiž, kterou mu může pořadatelství mezi zlínskou sportovní veřejnosti přinést. Zdá se tak tedy, že největší penzum práce před vyvrcholením sezóny stojí před šumperským souborem, ale zahraniční duo trenérů na straně Golems určitě nic nepodcení, protože to by se mohlo domácím zle vymstít. V minulém střetnutí toho Dietos v útočné fázi mnoho nepředvedli, a když už našli recept na domácí obranu, tak se sami svými individuálními chybami připravili o případné skórování či lepší pozici. Naproti tomu Zlín se v útoku nepotřeboval dlouho hledat a od samého úvodu postupně sbíral body. Zvláště pak mu šla k duhu hra vzduchem, když k tomu přidáme běhavého quarterbacka Boháče, tak dostáváme silný koktejl. Šumperk si v určitých pasážích věděl rady, a právě od těchto pozitivních okamžiků ve své hře se bude muset odrazit společně se zlepšeným výkonem v útočné fázi. Dá se předpokládat, že k vidění bude opět fyzicky náročný a tvrdý fotbal, kdy si hráči nedají ani yard zadarmo. Agresivní hra zdobila v minulém střetnutí oba soupeře a nelze čekat, že tomu bude jinak i v neděli.

Finálová střetnutí v sobě nesou vždy jakýsi punc výjimečnosti a častokrát papírové předpoklady mohou či berou za své. Prozatím ale dvě třetiny tiperů z fanouškovské obce v rámci soutěže PICK´EM věří Golems. Důležité je také podotknout, že vítěz finále si automaticky společně s trofejí vybojuje i postup o jednu soutěžní úroveň výše.

Dietos budou zcela určitě spoléhat na podporu věrných fanoušků, a ač se nepodařilo na výzvu klubu naplnit celý jeden autobus, tak někteří z podporovatelů se chystají společně s týmem či se vydají po vlastní ose. Nezbývá tak než věřit, že o sobě dají hodně hlasitě vědět a nenechají se domácími zahanbit. Šumperk po loňské semifinálové účasti vylepšuje ještě více své historické maximum v jedenáctkovém fotbale a souboj o třetiligový titul jistě nabídne mnoho zajímavého. Nezbývá než doufat, že tím úspěšnějším bude tým zpod vrcholů Jeseníků. Výkop finálového klání je stanoven na 14:00 hod. v neděli 14. července na Stadionu mládeže ve Zlíně. Dle slov zástupce pořadatelského klubu Libora Kožíka se mohou diváci těšit na předzápasový program v podobě možnosti vyzkoušet si hod míčem na americký fotbal či si prohlédnout výstroj hráče tohoto sportu. A myšleno je také na nejmenší, pro které je připraveno malování na obličej. Evidentně tak domácí míří na ještě větší zpopularizování a přiblížení tohoto sportu široké veřejnosti, a kdy jindy, než právě při tomto slavnostním okamžiku.

Autor: mik, Foto: Zlín Golems