I napodruhé s Brnem si připisujeme vítězství!

27.05.2017 23:34

Ve druhém utkání s Brno Sígrs 2 šlo pro Dietos především o to, aby sami dokázali v hlavách přepnout a přistoupit k utkání, co nejzodpovědněji, jelikož první střetnutí ukázalo, na čí straně jsou herní trumfy.  A nejinak tomu bylo i před komorní atmosférou na jihu Moravy, kdy do ochozů v areálu Bystrc nedorazilo velké množství diváků (cca. 70), kteří by tak podpořili a mohli hnát za vítězstvím své domácí borce.

Šumperk bušil do obrany Brna od samého začátku a zvláště účelnými běhy v podání dvojice Šmíd-Volek sbíral cenné yardy, přičemž prvně jmenovaný si po krátké chvilce připsal svůj druhý běhový touchdown v tomto ročníku a otevřel tak účet sobotního klání. Když se kopáč Hofschneider nemýlil, byl rázem stav 7:0. Útok domácích se po celé utkání hledal a zvláště v začátku jej výborně hrající obrana hostů k ničemu nepustila a Šumperk tak čelil další výzvě v blízkosti endzóny Sígrs, ale ani jeden z jeho útočných pokusů, které mířily vzduchem, nebyly přesné a tak se ke slovu dostal opět Hofschneider, který si již svá mířidla vyladil a kopem za tři body (tzv. field goal) navýšil skóre na 10:0.

První čtvrtinu tak Dietos zvládli a připravili si velmi dobré podmínky před vstupem do druhého dějství. Obrana si připisovala úspěšné skládky a vytvářela na domácí útok zvýšený tlak a nutila jej k chybám či neúspěšným pokusům. Na neměnící se stav na výsledkové tabuli se nemohl dívat runningback Vítězslav Volek, který ze tříyardové vzdálenosti doběhl pro další šestibodový zápis a okusil, jak ‘‘chutná‘‘ touchdownový běh. To kopáči Hofschneiderovi ochutnávka notně zhořkla, když překvapivě neproměnil extrapoint za jeden bod. Stav tak tedy zůstal na skóre 16:0. Ovšem během druhé čvrtiny měl tento vysoký univerzál ještě promluvit do statistik daleko výrazněji. A začal zostra, když v koncové zoně Brna zachytil krátký pass od quaterbacka Jana Kolaříka, aby si pak tradičně svůj  touchdown potvrdil kopem, což znamenalo změnu ve skóre na průběžných 23:0. Pozorně hrající obrana Dietos si v zápase připsala také interceptiony (zachycené přihrávky soupeře), když se činili zvláště Hameder a Vomlel pro kterého se Sígrs 2 stávají oblíbeným soupeřem. Dlouhán Hofschneider pak ještě před odchodem do šaten stihnul zasypat Brno dalším bodovým přídelem za šest bodů a jedinou pozitivní věcí z pohledu domácího celku mohlo být, že následný extrapoint se díky nepovedené rozehrávce nepodařilo proměnit. Do útrob se tak tedy šlo za poločasového stavu 29:0, který dával hostům dostatečný klid na to, aby ve druhé polovině dohráli utkání do zdárného konce.

Dietos se snažili ještě navýšit skóre, aby tak mohli spustit tzv. mercy rule (při rozdílu skóre o 35 bodů dojde ke spuštění času bez jeho zastavování). To se jim nakonec díky touchdownu Weinlicha povedlo, když tento naopak postavou nevysoký hráč si našel cestu do koncové zóny Brna a proměnil tak přihrávku od Kolaříka měřící 18 yardů v další touchdownový zápis. Jeho kolega z útoku Hofschneider pak ještě kopem upravil na 36:0 a vše mohlo začít směřovat k rychlému konci utkání. Ovšem Sígrs hnáni touhou neodejít ze souboje s Dietos i napodruhé s nulou ještě zmobilizovali všechny síly a hlavně díky nezvládnuté herní situaci tzv. fake při puntu (odkopu) překvapili dlouhou přihrávkou obranu Šumperka a rázem se necelou minutu před koncem ocitli velmi blízko hostující endzóně. A s touto luxusní pobídkou si už uměl poradit domácí parní válec Richard Ficek, který když dostal do pohybu své 131 kilogramů vážící tělo, nebylo divu, že se probil přes obránce Dietos a zastavil se až v endzóně za doprovodu velké radosti domácí střídačky. Tento zářez byl pro něj již čtvrtým v tomto ročníku a vyhoupnul se tak do čela v brněnském týmu v rámci skórujících hráčů, leč tento jeho touchdown kopem potvrzen nebyl, a tak konečný výsledek utkání zněl 36:6 pro hosty ze Šumperka. Nutno podotknout, že hráči Dietos byli z neudržené nuly malinko skleslí, ale přeci jen tato mrzutost rychle opadla a mohli si tak užít veselý pozápasový hudl, ale zvláště pak cestu v autobuse nazpět do Šumperka. Na Dietos tak do konce základní části čekají ještě dvě překážky a hned tou první budou zlínští Golems se kterými se utkají 10. června od 14:00 hod. opět na hřišti soupeře.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos):,,Přesně jsme splnili to, co jsme si před zápasem v šatně řekli, když rychlým nástupem došlo k odskočení na potřebný rozdíl ve skóre, tak aby mohlo dojít ke spuštění mercy rule a mohli jsme pošetřit síly v náročném teplém počasí, které panovalo. Těší mě, že konečně se zadařilo útoku, když až snad na jeden útočný drive jsme naše všechny ostatní proměnili v body a nemuseli jsme tak tentokrát spoléhat na příspěvky obrany. Musím pochválit i ofenzivní lajnu, která konečně zvládla utkání bez zbytečných penalt a dělala dobré bloky jak v běhové, tak i pasové hře. Obrana odehrála další dobré utkání, kdy soupeře téměř k ničemu nepustila a možná snad až v samém závěru mohlo dojít ke ztrátě koncentrace v kombinaci s únavou a dovolili jsme soupeři touchdown. Nechce se soupeře jakkoliv dotknout, ale byla to pro nás povinná výhra a nesmíme si myslet, že další zápas se ponese ve stejném duchu. Udělali jsme další krok na naší cestě, ale příští soupeř ze Zlína se bude chtít určitě rozloučit se svými diváky v posledním domácím utkání vítězstvím a my se musíme důkladně připravit a potvrdit naši domácí výhru z prvního kola.‘‘

Fotogalerii utkání lze nalézt na tomto odkaze.

Autor: mik, Foto: Alice Uhrová