O víkendu souboj ve Zlíně o prvenství a výhodu pořadatelství finále

28.06.2019 16:45

Zápas pravdy nebo teprve zahřívací kolo pro vyvrcholení sezóny 2019 třetí ligy amerického fotbalu pro Šumperk Dietos? V neděli od 14:00 hod. se na Stadionu mládeže ve Zlíně střetnou s druhým celkem tabulky a finálovým sokem Golems. Že se bude jednat o atraktivní utkání, o tom není pochyb!

Duel odpoví na několik otázek, které si mohou pokládat oba tábory fanoušků. Například kdo se stane vítězem základní části? Tou nejzásadnější ovšem je pořadatelství finálového klání BRONZE BOWL VII, které se odehraje 14.07.2019. O jeho pořadateli rozhodně právě závěrečný souboj, když ze strany ČAAF jsou podmínky nastaveny následovně:

Vyhrají Dietos: Šumperk (15:00 hod.)

Vyhrají Golems o 1-8 bodů: Šumperk (15:00 hod.)

Vyhrají Golems o 9 a více bodů: Zlín (14:00 hod.)

Pro oba celky je to sezóna přímo snová, protože jdou od výhry k výhře, a právě toto společně střetnutí nastíní jednotlivé ambice daného týmu. Kluby se za několik sezon velmi dobře znají a vědí, co od sebe mohou očekávat. Rozhodovat tak budou maličkosti a lepší připravenost. Jak bylo zmíněno výše, jedná se pouze o jakési ‘‘zahřívací‘‘ kolo, ale hrát doma či venku je pro finálový duel výrazný rozdíl. Podpora domácích fanoušků a výhoda prostředí může být citelně znát, stejně tak jako pošetření energie na cestování, což v červencovém termínu může být více, než vítaným pozitivem. Žádný z týmů tak nemůže ke střetnutí přistoupit lehkovážně. O něco ztíženější pozici budou mít domácí, kteří musí překonat bodový deficit v rozdílu skóre, aby si zajistili finále na domácí půdě. Na druhou stranu si mohou věřit a jít do utkání bojovně naladěni. Nemají problém s tím skórovat, ať vzduchem či během, když k tomu připočteme vždy dobře vybavenou silovou ofenzivní lajnu, tak na Šumperk nečeká lehký soupeř. Toho si je tým hrajícího trenéra Kolaříka dobře vědom a zůstává ostražitý. Dietos měli nejtěžší okamžik během utkání s Mladou Boleslaví, když domácí utkání zlomili až náporem ve druhé půli, jinak do té doby vždy velmi rychle rozhodli o osudu utkání již do půle. Naproti Zlín se natrápil hned v úvodním kole, když také na domácím pažitu horko těžko udolal trutnovské Rangers poměrem 20:18. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že po celé utkání vedl a měl zápas pod kontrolou. Pak už to byla podobná jízda jako v případě Šumperka, ale s bodovými příděly tým okolo quarterbackaNieslanika šetřil. Ovšem vždy měl navrch a dokázal zvítězit. Rozdíl ve skóre před nedělní bitvou mezi skórujícími a obdrženými body je následující: Dietos + 168 a Zlín + 114 bodů. Jde tedy vidět, že Šumperk byl několikrát přeci jen více ofenzivně naladěn. Oproti předchozím ročníkům se mu dařilo dobře mixovat běhovou hru s jeho tradiční zbraní, kterou je hra vzduchem. Dietos mohli několikrát rozložit síly na jednotlivé receivery, a když se nedařilo jednomu, vzal za to druhý…atd. To několikrát Šumperku výrazně pomohlo v kritických chvílích, ale do kolika takových se za celý ročník dostal? Jak zmínil v minulém týdnu hlavní trenér a vedoucí zlínského mužstva Filip Čech je momentálně nejdůležitější v kabině udržet soustředění a mírnit rezonanci postupové euforie do finálového klání.

V podobném duchu mluvil několikrát i lodivod Kolařík na šumperské straně, protože si je vědom toho, že mužstvo procházelo ročníkem bez nejmenšího problému a kritické okamžiky, ve kterých se bude lámat pomyslný fotbalový chlebíček, mohou teprve přijít. A bylo by přinejmenším nešťastně a znehodnocující, kdyby se o ně jeho tým měl připravit zbytečným ‘‘létáním na obláčku‘‘.

Pokud se podíváme, jak na nadcházející souboj nahlíží komunita tipujících v rámci asociační soutěže PICK’EM, tak momentálně téměř 2/3 sázkařů věří ve vítězství Šumperka.

Autor: mik, Foto: facebook Zlín Golems