Odchovanec šumperského klubu opět ve finále ligy!

19.07.2015 11:42

Již v pondělí 20. července od 19:00 hod. se v EDEN aréně v Praze střetnou v repríze loňského finále týmy Prague Black Panthers a Příbram Bobcats. Oba z celků slibují svému protivníkovi nesmlouvavou a litou bitvu, kdy ani yard hřiště nedají tomu druhému zadarmo. Společně s tímto zápasem si Česká asociace amerického fotbalu připravila pro příchozí fanoušky a diváky tohoto čím dál více v ČR populárního sportu velmi zajímavý a bohatý program. A kdo by se případně nemohl dostavit na finále osobně, ten má možnost shlédnout celý finálový duel společně s předzápasovým ceremoniálem na obrazovkách ČT4 Sport.

Pro šumperského sportovního fanouška je letošní finálový souboj opět o něco zajímavější z důvodu nesmazatelné stopy v podobě hráče Miroslava Bartoše, který je odchovancem týmu Šumperk Dietos, ale později se vydal na svoji fotbalovou pouť po republice, aby zakotvil na nejluxusnější adrese, a tím je právě tým Černých Panterů, který válčí nejen na domácí, ale i zahraniční scéně, kdy se zúčastňuje prestižní rakouské soutěže, přičemž právě hráč s číslem 78 je v obou výběrech základním stavebním prvkem a trenéři s ním počítají i pro finálový duel. Příbram Bobcats před letošní sezónou posílala a nerada by, aby se opakoval scénář z minulého finále, kdy v Praze jednoznačně podlehli domácím výsledkem 0:40. To si samozřejmě plně uvědomují v táboře Black Panthers, a rozhodně lze očekávat vyrovnaný souboj. Hráči v černých dresech neberou nic jiného, než finálový úspěch a pozvednutí titulu pro mistra ligy elitní DIVIZE I nad hlavu.

Finále bude také soubojem dvou trenérů, kteří působí v týmech na pozici nejvyšší - tj. hlavní kouč. U Bobcats je to charismatický sympaťák s vizáží severského válečníka Sebastian Fandert, a naproti němu americký trenér s výrazem tvrďáka James Wright Ward. Zatímco příbramský lodivod vyhlásil sezónu 2015 honem na Pantery, tak v táboře pražského klubu si plně uvědomují roli favorita a soustřeďují se na svůj výkon, tak aby před domácími fanoušky a televizními kamerami potvrdili svoji nadvládu na poli amerického fotbalu v ČR, protože obhájit je vždy těžší než zvítězit poprvé. A když už jsme u soubojů, tak nemůžeme zapomenout ani na duo režiserů hry tzv. quaterbacků, kteří výrazně promlouvají do hry, jak jednoho, tak druhého celku. V Příbrami si zamilovali diváci černou perlu jménem Columbus Givens, kdežto v Praze tvrdí muziku hráč, který byl velmi blízko vstupu do slavné zámořsé NFL Kyle Newhall-Caballero. 

Tudíž i z tohoto důvodu se vyplatí sledovat finále amerického fotbalu, které letos nese podtitul NEJTVRDŠÍ KULTURNÍ ZÁŽITEK SEZÓNY. O jeho propagaci se také zasadili i významné osobnosti z řad české kultury a sportu jako například Vlastimil Harapes a mnoho dalších. Sám baletní mistr také provede ve finále slavnostní hod mincí (tzv. coin toss). Předseda České asociace amerického fotbalu odůvodnil hlavní myšlenku takto: ,,Chtěli jsme ukázat na paralely mezi sportem a kulturou. Vždy jde o emoce, drama, je tam paralela i ve sportovně pohybovém výkonu. Bylo třeba vytvořit příběh, protože nemáme problém oslovovat naši komunitu. Ale potřebovali jsme oslovit i celou řadu lidí, kteří sport i kulturu sledují.“ Ostatně sám Hobza slibuje divákům zajímavou podívanou, která jak se očekává, přinese nejen ofenzivní pojetí fotbalu, ale mnoho fanoušků si na své přijde ještě před startem vyvrcholení celé sezóny, když ve fanzóně je pro diváky připraven bohatý program vedoucí k předzápasovému vyžití a naladění se na tu správnou fotbalovou notu.

A takto komentuje samotnou finálovou účast a ambice týmu z hlavního města šumperský odchovanec Miroslav Bartoš:,,Dle mě to bude hodně zajímavé utkání už jen z toho důvodu, že panuje mezi oběma kluby velká rivalita. Příbram má ve svých řadách letos více importů (zahraničních posil) než náš tým, a co si budeme povídat, tito hráči notně zvedají úroveň příbramské hry. Určitě se nadřeme letos více než vloni. Bude to skvělá reklama na fotbal a my jim prostě musíme naložit!

Autor: mik, Foto: ČAAF, Czechfootball.cz, Štěpán Maxa