Ohlednutí za sezónou 2014 společně s poděkováním

05.07.2014 13:41

Měl to být rok, ve kterém chtěli Dietos minimálně zopakovat velmi vydařený loňský ročník, ale přeci jen cesta za vysněným titulem skončila hodně brzo – přesněji již po základní části.

Přičemž vstup do sezóny na domácí půdě byl více než povedený, když v derby proti Přerovu Mammoths dokázal Šumperk ve velmi vyrovnaném souboji přetlačit soupeře v poměru 22:18. A dlouho to vypadalo, že odejdou i ze zápasu s Brnem Pitbulls s vítězstvím na svém kontě. Ovšem v tomto zápase mnoho fanoušků s lítostí zavzpomínalo na výborné loňské výkony obrany, která pod přívaly monotónních akcí nedokázala vzdorovat nadšeně bojujícímu soupeři, jenž Dietos  přetlačil díky vydařené poslední čtvrtině a připsal si vítězství 36:28. A už v tuto dobu upozorňoval domácí lodivod a quaterback v jedné osobě Jan Kolařík, že tým si možná zadělal na nepěkné problémy a ztížil si cestu za postupem do play-off. A aby toho nebylo málo zasáhnula do osudu týmu další nepříjemnost v podobě zranění útočné jedničky Denise Weinlicha, který musel podstoupit operaci a do dalšího průběhu sezóny již nezasáhnul. Hráči sami na klubových stránkách přiznali, že jejich hra není optimální, ale stále ovšem nebylo nic ztraceno a před Dietos stála možnost reparátu na půdě Přerova. Hráče přivítalo uplakané počasí a po závěrečném hvizdu rozhodčího mohli zůstat oči pro pláč i hostujícím fotbalistům, kteří se v celém utkání nedokázali popasovat s dobře bránícím a nabuzeným soupeřem, který v tomto zápase bojoval o holý život resp. o zachování si možnosti na účast ve vyřazovacích bojích. Jediné body Dietos zaznamenal v poslední části i letos bodově úspěšný Jan Hofschneider, ale už ani to nic nezměnilo na porážce 8:17.

Vzhledem k tomu, že situace byla ve skupině Východ velice zamotaná, tak Šumperk ještě mohl živit své naděje na to, že nakonec proklouzne do vyřazovací části sezóny a po dvou porážkách k tomu dostal ideální příležitost, jak si spravit chuť. Na svém hřišti přivítal poslední tým skupiny Vysočinu Gladiators a po výrazných bodových hodech potěšili hráči nejen své osobní statistiky, ale hlavně věrné diváky, kteří si několikrát mohli zakřičet touchdown, když jejich miláčci v černo-červených dresech vyhráli 46:6. Naladili se tedy tak na správnou vlnu před důležitým utkáním na Tyršově stadionu, který mělo chuť dobít mužstvo z jihu Moravy s příznačným názvem Znojmo Knights. Bohužel domácí tento zápas pravdy totálně nezvládli, když soupeř dokonce v jednu chvíli atakoval historickou nejvyšší porážku, kterou kdy kdo uštědřil Dietos na domácím hřišti. Po prohře 16:54 bylo jasné, že na play-off se hráči mohou chystat jen jako diváci. Ještě před úplným koncem sezóny museli Dietos sehrát utkání v Brně jen s rozdílným soupeřem, kterým jim byl lídr a jeden z favoritů celé soutěže Bílovice Sígrs. Opět se jednalo o bodově hodnotné utkání, ale bohužel na straně Sígrs kteří oslabenému Šumperku, jenž odcestoval bez několika opor, uštědřili plných 34 bodů. Už to vypadalo, že Dietos absolvují zápas, aniž by skórovali nějaký ten bod, ale nakonec se o první historické body proti tomuto soupeři postaral Jan Šmíd a pro toto klání na pozici kickera zaskakující Jan Kolařík, kteří tak společnými silami korigovali na konečných 8:34 z pohledu hostujícího mužstva.

Dietos tedy tak obsadili konečné páté místo ve skupině Východ se zápornou bilancí 2 výher a 4 proher při skóre 123:162. Hrající trenéři klubu Jan Kolařík a Lubomír Niče se jednoznačně po skončení uplynulé sezóny shodli na tom, že je zapotřebí posílit členskou základnu a vytvořit zdravé konkurenční prostředí, které by samotné hráče i v trénincích motivovalo k většímu nasazení a přístupu k celému fotbalovému procesu. A proto DIETOS vřele rád přivítají ve svých řadách nové uchazeče o tento rok od roku se v České republice dynamicky rozvíjející sport.

Velice pozitivním impulzem a signálem je vytvoření určité fanouškovské základny, která více či méně bývá doplněna dalšími diváky. Klub si všech, kteří navštěvují domácím zápasy a svými hlasivkami fandí, velice váží, přičemž v letošním roce pro ně za odměnu připravil velmi úspěšnou přestávkovou tombolu, do níž přispěli věcnými cenami i některé ze šumperských společností či institucí. Jmenovitě tedy patří velké díky: Tereze ,,Tezz,, Chromečkové (TCH photo), Kavárna PředMěstí, Město Šumperk, WOOX (obchod s oblečením) a MyBurger – užij si svůj burger!

Pakliže už jsme u poděkování, nesmíme zapomenout ani na všechny, kteří přidali ruku k dílu během pořádání domácích zápasů a o jejichž pomoc jsme se mohli plně opřít. Počínaje dnes již legendárním triem tvořící chain crew, slečny vypomáhající se zajištěním dobrovolného vstupného, obsluhu kamery, fotografky a v neposlední řadě i komentátorem, který vás na domácích zápasech provázel po všechna utkání.

Stejně tak letí z naší strany i pochvala pro všechny naše mediální partnery, jejichž seznam najdete na úvodní stránce našich webowek.

Autor: MK