Předsezónní scrimmage s Pardubice Bucks

11.03.2014 17:44

Jelikož do startu sezóny ČLAF C zbývá něco přes měsíc, je čas, aby trenéři vyzkoušeli, jak jsou jejich svěřenci schopni přenést si herní návyky z tréninků do zápasových situací. Pro nováčky je to zase možnost, jak sesbírat své první herní ostruhy a udělat si aspoň částečnou představu o tom, co na ně čeká během základní části. Žádnou výjimku v tomto případě netvoří ani náš klub, který si na sobotu 8. 3. 2014 od 16:00hod. pozval na společnou scrimmage tým Pardubice Bucks .

Základní pravidla pro tuto scrimmage byla dána následovně:

  • vždy po 10ti akcích se na hřišti měnili útoky.
  • žádné special týmy.
  • QB nesmí být tacklován bude-li za line of scrimmage, pakliže tuto linii překročí, stává se z něj nechráněný hráč a může být tacklován.

Těsně před samotným utkáním se domácí trenérské duo Kolařík a Niče muselo vypořádat s neplánovanou absencí running backa Honzy Ducháčka.

V prvních deseti akcích šumperského útoku šla poznat značná nervozita na všech hráčích a ve dvou případech dokonce málem došlo k interceptionu starting quaterbacka J. Kolaříka . Tuto nervozitu vyzařující z útočných řad lze připsat na vrub sehrávání se mezi jednotlivými hráči, protože na důležitých postech došlo v přípravném období ke změnám, kdy byli do sestavy postupně začleňováni nováčci. V ofenzivní linii se jednalo o Michala Skýpalu, na pozici running backa došlo ke dvěma změnám resp. jedná se o nově příchozího Tomáše Šlahorka a z obrany do útoku se přesunula stálice mužstva Michal Bock, který by svojí nekompromisní tvrdostí mohl na obrany soupeřů platit, což začal dokazovat hned v úvodních běhových akcích. To v obraně k výrazným změnám na jednotlivých postech nedošlo, a proto ve svých prvních deseti momentech ve scrimmage soupeře k ničemu výraznému nepustili. Už od začátku se začal v dobrém světle jevit nováček Jan Vomlel, jenž si připsal během deseti her 2 tackly, přičemž jeden z nich vedl dokonce k fumblu, který ale nebyl naší obranou získán. Obrana disponuje pro sezónu 2014 i dalším nováčkem do defenzivní linie a tím je Jiří Polách, který ale bohužel nemohl nastoupit, jelikož jej trápí svalové zranění. Nicméně přes to vše přišel své nové spoluhráče podpořit osobně na sideline. Obraně se dařilo zastavovat jak běhovou tak i passovou hru útoku Bucks.

Druhá ,,desítka,, byla z pohledu útoku DIETOS daleko výživnější a šlo již poznat, že počáteční ostych začíná z hráčů opadat. A hned v druhé akci otevřel účet svým dlouhým během M. Bock a přetavil jej v TD. V dalších hrách se na hřišti objevil i running back Matěj Hrdina, který pokračoval v úspěšných běhových pokusech. Obrana pokračovala v dominanci a ve čtvrté hře korunovala svůj dobrý výkon interceptionem cornerbacka J. Šmída, kterého lze považovat za specialistu na tyto momenty. K několika nekompletním passům Pardubic se přidala dobře pokrytá běhová hra, když si na své v podobě tacklů přišel i linebacker Jiří Vacek, kterého doplňoval jeho kolega na této pozici David Mangl. V dobré hře pokračoval i J. Vomlel.

Třetí série přinesla v útočných hrách zapojení loňského objevu a lídra na pozici wide receiver J. Hofschneidera, který si připsal dvě úspěšně zachycené přihrávky, přičemž jednu z nich dokázal po jejím zachycení vylepšit ještě dlouhým během téměř přes půl hřiště a už to vypadalo s druhým touchdownem na spadnutí, ale obrana Bucks nedovolila této ofenzivní mašině na body z loňské sezóny skórovat. Domácí útok zažil i méně příjemnou situaci, kdy nováček T. Šlahorek neudržel míč a dopustil se fumblu, který obrana hostí pokryla. Nicméně již za chvíli přišly opět radostnější chvíle, když se do hry dostal tight end Jaroslav Dus, který zachytil přihrávku a nastartoval se tak k dobrému výkonu, který poté završil v dalších útočných sériích. Ve třetí sérii obrana pokračovala v trendu, který si nastolila v předchozích dvou. Dobře se jevila spolupráce defenzivních lajnařů P. Kvapila a O. Trofima, přičemž společně přispěli zdařilými tackly k dobrému výkonu obrany.

Z pozice útoku se čtvrtá série nesla ve znamení změny na pozici quaterbacka, když se do hry dostal i L. Niče, který svých deset pokusů rozdělil mezi 6 běhových předávek a 4 passové pokusy. Během nich zaznamenal zkompletovaný pass na T. Šlahorka, který ještě dále přidal jeden z delších běhových pokusů této scrimmage. Závěrečná akce přinesla tomuto quaterbacku nepříjemný sack. Z pohledu obrany patřila opět mezi ty povedené a do výraznějších šancí se pardubický útok nedostával. Několik nekompletních passů a včasné zastavování běhové hry, v nichž se ve větší míře ukázal linebacker D. Mangl podpořen opět dobrým výkonem defenzivní linie.

Pátá série znamenala pro útok vrácení se zpět ke hře se starting quaterbackem J. Kolaříkem. A nutno podotknout, že to byl velmi zdařilý návrat. Dohromady došlo ke kompletaci šesti přihrávek, z nichž jedna byla proměněna v TD, který zaznamenal tight end J. Dus. Podobně zdařilá byla tato série i pro obranu, která hned ve své první hře zaznamenala sack, který měl na svědomí lineman O. Trofim. Na hostujícím quaterbacku si poté zlepšil své statistiky J. Vacek, aby hned o dvě akce později opět zaúřadoval nezastavitelný O. Trofim svým druhým sackem. Tento hráč v průběhu scrimmage nebojoval jen s útočnou liniií pardubických Bucks, ale i s nepříjemnou horečkou.

Poslední série jak na straně útoku tak obrany nepřinesla výraznější změny. V útoku se při bězích vystřídali všichni RB. Obrana zaznamenala interception a opět tradičně díky Janu Šmídovi, který zachytil přihrávku. Na Pardubicích byla znatelně vidět snaha pokusit se připsat si vůbec první body v této scrimmage, ale z přemíry snahy pramenily další chyby v podobě fumblu quaterbacka, který se snažil dvě předchozí chyby odčinit svými běhy. Ovšem vždy si na něj přišli domácí obránci – jmenovitě Vacek a Kvapil.

Na závěr se sluší poděkovat rozhodcovské sestavě ve složení: Stanley Hameder, Lucie Kolaříková a Jiří Horsák.

Skromnou fotogalerii ze scrimmage naleznete zde. Děkujeme slečně fotografce Tereze ,,Tezz,, Chromečkové!