Sezóna 2020 bez účasti DIETOS...

02.08.2020 19:52

Nedočkají se! Snahou týmu amerického fotbalu Šumperk Dietos sice bylo letošní sezónu v novém termínu (srpen-listopad) odehrát, ale nakonec muselo z plánů sejít. Důvodů bylo více a kroky, které vedly k rozhodnutí letošní ročník odpískat, přibližuje v článku předseda klubu Jan Kolařík.

Mezi ty hlavní řadí lídr šumperského celku malou členskou základnu, která trápí klub dlouhodobě, nevyhovující rozlosování soutěže a slabá tréninková morálka.

Už v jarních měsících bylo cítit, že Dietos bude čekat těžká sezóna, a to ještě netušili, jak do všeho kromě odchodu hráčů do konkurenčního týmu a konce několika opor, zle zasáhne neznámý virus z Asie. ,,Další ranou do vazu v tomto směru bylo i to, že dle regulí nám nebylo možné zařadit na sezónní soupisku nováčky ročníku 2003,‘‘ doplňuje Kolařík, kterému tak díky tomu přibyly na tváři další vrásky. Po nechtěné pauze došel na přetřes restart soutěží pod hlavičkou České asociace amerického fotbalu, která průběžně mapovala názory a možnosti účasti jednotlivých klubů v sezóně 2020 v náhradním termínu. ,,Nešťastně pro nás došlo k novému rozlosování soutěže na dvě úrovně, přičemž druhá a třetí liga byla sloučena v jednu. Už na jaře jsme směrem k asociaci avizovali, že se druhé ligy nebudeme moci zúčastnit, což nám prostě omezená členská základna nedovoluje. Nicméně na srovnání v rámci třetiligových týmů jsme si troufali daleko více.‘‘ Šumperku nebyla dána ani možnost vyjádření se či hlasování o podobě rozlosování ligového ročníku a museli tak přijmout rozhodnutí z vyšších asociačních míst. Útěchou jim může být, že nejsou jediným celkem, který se letošního ročníku neúčastní. Své zapojení do ligového kolotoče si rozmyslel i loňský mistr nejvyšší soutěže pražští Lions. Co ovšem trápí hlavního trenéra ještě více je slabá účast jeho svěřenců na tréninkových jednotkách. ,,Možná demotivace či letní termín přípravy způsobil, že se k tréninkům scházelo jádro 12 hráčů. U ostatních to bylo buď velmi sporadické, nebo naopak nevykazovali vůbec žádnou účast. Americký fotbal je natolik taktický sport, že nelze odehrát jednotlivá utkání bez řádné přípravy, což platí i o trénincích. Plán byl tak tedy nachystán na tři měsíce, ale nemohli jsme se jej držet a hráči by tak neměli kvalitně natrénováno to, co po nich vyžaduji.‘‘

Momentálně je v okolo klubu situace taková, že nejspíše do konce srpna budou mít hráči pauzu, jelikož tento rok byl rokem specifickým, kdy se téměř po celou dobu trénovalo tzv. pro nic. ,,Nechám hráče odpočinout si, a to hlavně mentálně, protože jak jsem zmiňoval hlavní motivací byla sezóna na jaře, a když už došlo k posunu, tak poté udělala asociace rozhodnutí za nás‘‘ doplňuje Kolařík.

Dietos se tak nyní budou snažit naplno využít dlouhé pauzy k tomu, aby došlo k co možná největší propagaci klubu nejen v Šumperku, ale i přilehlém okolí, zvláště pak na Zábřežsku, Mohelnicku či Jesenicku. To vše jsou spádové oblasti, ze kterých by šumperský tým potřeboval najít mezi deseti až patnácti novými hráči, kteří by rozšířili jejich řady. ,,To nám pak dovolí vytvořit konkurenční prostředí pro hráče, kteří spoléhají na to, že díky malému počtu členů si své místo na hřišti vždy najdou bez větší extra námahy navíc. Konkurence to je dle mého soudu ten nejlepší nástroj na vytvoření potřebného zdravého tlaku mezi hráči,‘‘ vyjadřuje svůj názor dlouholetá opora mužstva, která by se také ráda věnovala detailům a základům pro každou z pozic v týmu, ať již formou tzv. mini kempů, nebo jako poziční tréninky. To by mělo probíhat v intervalu 1-2x za čtrnáct dní. Samozřejmostí pak mají být náborové tréninky, které by odstartovali tradičně s počátkem měsíce září.

S neúčastí Dietos v sezóně 2020 vyvstává otázka, zda někteří z hráčů nebudou mít chuť zkusit si naskočit do kolotoče zápasů v barvách soupeřů v rámci hostování. Jak vážná a aktuální je tato možnost v klubu zpod vrcholů Jeseníků? ,,Zaznamenal jsem tyto tendence a nikomu hostování nezakazuji, ale na druhou stranu musím primárně sledovat zájmy Dietos, a proto bych nebyl nadšen, kdyby se někdo na angažmá mimo mateřský klub zranil, a nemohl pak případně naskočit v našem dresu. V našem případě je jakákoliv hráčská ztráta fatální,‘‘ zmiňuje smutnou realitu šumperského klubu Kolařík.

Autor: mik