Sezóna 2021 startuje! V sobotu na Třinec!

11.08.2021 20:46

Opět zpět do kolotoče utkání amerického fotbalu naskakují šumperští Dietos, kteří pro ročník 2021 nastupují do 2. ligy mužské soutěže. A začínají hned zhurta, kdy již tuto sobotu 14. srpna nastoupí v domácím prostředí Tyršova stadionu proti Třinci Sharks, kteří jsou jedním z aspirantů na celkové prvenství a budou usilovat o účast ve finále tzv. Silver Bowl. Výkop utkání je v 15:00 hod. a svěřenci trenéra Jana Kolaříka budou čelit soupeři, který jim z historického hlediska nepasuje. Čtyři vítězství ve prospěch hostů ze Slezska mluví jasně a Šumperk se tak na úvod střetne s tradičně silným protivníkem.

Původně měli Dietos odehrát sezónu ve třetí lize, ale z důvodu nízkého počtu přihlášených týmu do druholigové soutěže byla nakonec spojena se třetí ligou. Šumperku se tak rázem ocitli na obzoru soupeři zvučnějších jmen jako například ex-ligové Pardubice Stallions či Plzeň Patriots. Dále je pak čekají více či méně týmy, se kterými se již v minulosti setkali, jako například Trutnov Rangers, Mladá Boleslav Greenraiders, ale vůbec poprvé v historii si zahrají proti Táboru Foxes. Jediným týmem, který nepoměří své síly se šumperským výběrem, jsou Jičín Hurricanes Systém soutěže o celkově osmi týmech v jedné společné skupině je nastaven tak, že každý z týmů odehraje šest utkání (doma-venku) a s jedním ze soupeřů se nesetká. Dva nejlepší celky poté postupují do finále.

Dietos se budou snažit dosáhnout v sezóně na pozitivní bilanci, ale přeci jen nastupují po výrazně dlouhé koronavirové pauze. Bude záležet, jak se do týmu rychle zapracují nové tváře a jak to půjde zkušeným matadorům, kteří dokonce ještě odložili svůj odchod do herního důchodu. Spojením s druhou ligou musel Šumperk o něco slevit ze svých ambicí, ale určitě nepůjde do boje se složenou hlavou a minimálně proti svým původně třetiligovým soupeřům bude chtít uspět. Utkání proti Třinci, o týden později Plzni a dále proti Pardubicím velmi prověří připravenost týmu.

Diváci, kteří se rozhodnou zúčastnit sobotního klání osobně by měli mít na paměti, že bude zapotřebí dodržovat covidová pravidla určená pro akce tohoto typu.

Diváci musí mít v areálu respirátory, bez ohledu na vzdálenost k jiné osobě.

Před vstupem do areálu musí diváci doložit jednu z těchto nutných podmínek: negativní PCR test (ne starší 7 dnů), negativní POC test (provedený na odběrovém místě a ne starší než 72 hodin), negativní antigenní samotest na místě, očkování alespoň 14 dnů od 2. dávky (u očkování Janssen alespoň 14 dnů od dávky), prodělání covidu (za podmínky, že již skončila izolace současně od prvního pozitivního testu uplynulo maximálně 180 dní).

,,Situace není jednoduchá ani pro jednu stranu, letošní rok klade nároky, jak na hráče, tak i na účastníky utkání v čele s fanoušky. Já ale pevně věřím, že šumperský divák si plně uvědomuje povinnost splňovat některou z podmínek účasti na utkání a vše bude probíhat hladce. Před vstupem do prostoru stadionu budeme mít i stánek, kde bude možné nechat se podrobit testu. Nicméně kapacita bude omezená. Můžu ale divákům slíbit, že odměnou jim bude možnost zúčastnit se poločasové soutěže se zajímavými cenami v čele s tou hlavní v podobě 2 ks lístků na Šumperský Majáles 2021, kdy je jeho součástí i vystoupení populárního Leoše Mareše se svojí DJ SHOW,‘‘ zve na sobotní klání zástupce klubu Milan Kolařík.

Autor: mik, Foto: Šumperk Dietos