Šumperku končí sezóna.

11.07.2018 19:14

Polovinu utkání se Dietos dařilo trápit jednoho z rivalů na celkové vítězství ve třetí lize Prague Black Panthers 2, ale tu druhou by nejraději vymazali z paměti. Hrou, kterou se prezentovali do poločasové přestávky, dokázali držet na uzdě útočné choutky pražského celku, ale dlouhá a vyčerpávající první polovina byla natolik náročná, že na začátku té druhé po dvou rychle inkasovaných touchdownech vzaly veškeré plány na dobrý výsledek za své.

Už samotný vstup Šumperka byl přímo raketový, když po rychlých akcích, kdy zvláště dlouhá přihrávka na Jana Durchánka byla exkluzivní, stál hostující celek pouhé dva yardy od zóny PBP. Bohužel marné dobývání koncové zóny vyústilo v nešťastně zachycenou přihrávku z rukou Kolaříka, kterou zachytil domácí obránce Hanák a ještě svěží plný sil během přes celé hřiště donesl míč na druhou stranu a skóroval tzv. interception return touchdown, jenž měřil 98 yardů. To byla studená sprcha, a když ještě navrch Janda přidal dvoubodový zápis, tak bylo záhy skóre 8:0 pro favorita tohoto utkání. Dietos ale cítili, že v nedělním brzkém odpoledni by se mohli prezentovat daleko lepší hrou, než při předchozím střetnutí v základní části na Tyršově stadionu. To se mělo potvrdit v následujících chvílích, když po 16 yardové přihrávce si připsal svůj první kariérní touchdown nováček Lukáš Křenek, který si tuto slavnou chvilku notně užil. A že se jedná o hráče univerzálního, tak ještě vše znásobil úspěšným kopem a skóre na výsledkové tabuli vypadalo hned veseleji – 7:8 z pohledu hostů.

Hra byla vyrovnaná a postupně se v útoku střídala jak pražská družina vedená zkušeným trenérským ansámblem, tak i Šumperk, který výrazně rezignoval na neúspěšnou běhovou hru a pustil se do soupeře tím, co jej dlouhodobě zdobí, a to pasovou hrou. Black Panthers udeřili ve druhé čtvrtině z naprosto nečekané akce, kdy při odkopu míče trefil Kolařík stojícího Ducháčka, jenž neustál blok a odraz míče od jeho těla byl již snadnou kořistí pro Patrika Študenta, který tak přidal dalších snadných šest bodů. Kopem pak ještě potvrdil za bod Mandík. Jak vidno útok PBP proti dobře hrající obraně Dietos neměl jednoduchý den, ale díky chybám hostů to za něj mohla vzít obrana. Chyba Šumperka ve speciálním týmu odrážela dost nevyzpytatelnou hru právě v těchto činnostech ze strany Dietos, kteří si sami situaci komplikovali opravdu základními chybami. Ve druhé čtvrtiny se pak ještě blýsknul zachycenou přihrávkou (interceptionem) obránce Dietos Radomír Bureš, který jen potvrdil, že je opravdovým specialistou na tuto činnost. Své sólo zakončil zhruba na polovině hřiště, ale útok Dietos nedokázal z nabídnuté situace vytěžit další body. Do jeho hry se také pomalinku začal vkrádat i nepříjemný prvek v podobě faulů, které byly v mnoha případech potrestány vyšším ohodnocením a yardovou ztrátou. Za zmínku také stojí, že speciálnímu týmu Šumperka se během první půle podařilo zablokovat tříbodový kop z pole, čímž ještě více znervózněli domácí, kteří rozhodně neodcházeli do šaten s pocitem, že by měli již vyhráno, ba naopak. Dietos naproti tomu vzali odpočinkem zavděk, protože spalující slunce a menší počet hráčů na soupisce prostě logicky dělal své. Zvláště pak pokud 22 statečných musel z důvodu zranění opustit Michal Indra, jenž při jednom ze soubojů utržil dle všeho nepříjemné utržení bicepsu.  Naopak zápasu se účastnil v sezóně zraněný Jan Šmíd, ale bylo znát, že jeho nedoléčené koleno ho značně omezovalo v pohybu. Každopádně prokázal vůli a chuť žít s týmem, kdy nejen že v určitých momentech pomohl na hřišti, tak i radami na střídačce a povzbuzoval své spoluhráče.

Velice solidní návštěva 280 diváků namlsaná vyrovnaným soubojem v nekonečné první půli, která trvala něco k hodině a půl, čekala, co přinese ta druhá. A že se jednalo o hodně turbulentní start domácího týmu! Ten šel ve druhém poločase na míč a svoji šanci využil dokonale, když quarterback Chvalina jeden yard od koncové zóny neměl problém míč donést až za čáru a připsat si touchdown. Dvoubodový pokus byl poté neúspěšný. Na hře Black Panthers šlo vidět, že chtějí začít míč posouvat po zemi, což již notně unaveným hostům začalo dělat problémy. A když je pak krátkým výkopem překvapili ve speciálním týmu, tak to začalo s akciemi Dietos vypadat velmi zle. Zvláště pak pokud vezmeme v úvahu, že při předchozím útoku byla obrana na hřišti zhruba 8 minut a znovu musela do akce, namísto kýženého odpočinku. Nejprve je vytrestal zkušený matador a mentor v řadách domácího celku Martin Šindler, jenž se s některými šumperskými hráči pamatujícími začátky Dietos zná osobně. Teď ovšem v roli soupeře musel odhodit veškeré sympatie stranou a nejprve po zachycené 20 yardové přihrávce rozveselil publikum. aby podruhé o něco kratší příhře opět mohl nechat propuknout tribuny v jásot. Když navíc byly touchdowny potvrzeny, jak dvoubodovým během, tak standardně kopem za jeden bod nebylo již o vítězi utkání pochyb – stav utkání 36:7.

Dietos se nedala upřít snaha ještě opticky zkorigovat výsledek, ale nevyhnuly se jim chyby jako například další interception quarterbacka Kolaříka, což pramenilo z převahy her, které vedly vzduchem. I přes nepříznivý výsledek stojí za řeč určitě výkony hráčů Šumperka, protože ti dokázali v určitých pasážích hry předvádět, jak povedené obranné zákroky, tak i útočné výpady. Těch ovšem bylo po hříchu málo a nestačily na energicky rozjetou mašinu značky Prague Black Panthers. Ti svého soka nešetřili a stačili ještě třetí čtvrtinu zakončit 18 yardovým během Širokého, který si svůj touchdown stihnul ještě potvrdit za dva body. Katastrofická třetí čtvrtina tak konto Dietos zatížila dohromady 29 body, což v hostujícím celku mohlo vyvolat nepříjemné vzpomínky na zápas v Třinci, kde se ocitly v podobné situaci.

V tuto dobu již běželo tzv. mercy – rule, kdy se nezastavoval čas bez ohledu na typ akce a to tak přineslo velmi rychlou závěrečnou část. V ní už toho Šumperk mnoho nepředvedl, ale za zmínku stojí akrobaticky zachycená přihrávka Jana Vomlela, která ovšem nakonec byla vyhodnocena jako nekompletní. Oproti tomu domácí quarterback Chvalina byl v ráži a ještě jednou v tomto zápase vyslal ze své paže přihrávku znamenající touchdown, když z jeho produkce těžil Gabaj, který tak přidal jednu z posledních čárek na konečném účtu. Tím úplně posledním, kdo se zapsal do listiny skórujících hráčů, byl aktivní Široky, jenž jak jinak, než během potvrdil za dva body. Stav se tak tedy zastavil na hrozivých 52:7, ale Šumperk přesto nemusí smutnit, protože se prezentoval do poloviny utkání konkurenceschopnou hrou, ale po přestávce se již prostě projevila únava a chyběla energie vzdorovat soupeři, jenž přeci jen disponoval daleko početnějším kádrem. Zkušenost a výborné vedení, kterého se hráčům v Prague Black Panthers dopřává, bylo využito do maxima, a domácí tým si tak zajistil postup do finále, ve kterém se postaví Třinci Sharks. Nemalým úspěchem Dietos v tomto utkání je fakt, že po jeho skončení doputovala za dvěma z hráčů pozvánka a doporučení na otevřený reprezentační tryout přímo osobně od jednoho z trenérů Daniela Krejbicha, jenž účast doporučil linebackerovi Jiřímu Vackovi a safety Janu Vomlelovi.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos): ,,Výsledek je pro nás až příliš krutý, kdy hlavně za předvedenou hru v první polovině utkání jsme si takový příděl nezasloužili. Vstup do utkání byl skvělý, ale první klíčová chyba nás malinko srazila zpět. Dařily se nám dlouhé hody a dobrá hra obrany nás držela, ale opět přišla chyba, a po ní soupeř skóroval. Délka prvního poločasu nám rozhodně nepomohla a při zranění dvou hráčů dohrávat utkání v 19 lidech bylo spíše už jen čekáním na závěrečný hvizd, než o tom jak potrápit favorita. Kluky musím pochválit a smeknout, jelikož dokud byly síly, tak jsme hráli vyrovnanou partii a nebýt našich dvou velkých chyb, mohl možná zápas vypadat jinak. Soupeři gratuluji a musím hlavně vyzdvihnout jeho čistou a férovou hru – spousta týmů by se od něj mohla učit.‘‘

Autor: mik, Foto: Libor Vočadlo Photography