Také napodruhé proti Zlínu vítězně!

15.05.2018 21:09

I podruhé v aktuálním ročníku si Dietos poradili se soupeřem ze Zlína a před domácími diváky dokráčeli k bezproblémovému vítězství v poměru 23:3.

Po vítězném losu se Šumperk postavil na míč a mohl začít svoji cestu za vítězstvím, ale útok na samotném začátku ještě neměl úplně seřízená mířidla. Více do hry se zpočátku dostával Zlín, který se postupnými běhovými hrami blížil ke skórování. K tomu nakonec nedošlo, když ve správný moment zabrala domácí obrana, které to také ještě usnadnili i Golems nepřesnými hrami. Čistý štít tak domácí obrana uhájila a mohla opět dirigentskou taktovku předat ofenzivní družině pod vedením Jana Kolaříka, který dělil jednotlivé hry mezi běžce Ducháčka se Šmídem, ale jak bývá v herním stylu Dietos typické nevyhýbal se i hře vzduchem, ze které nejvíce vytěžil na sklonku první čtvrtiny Denis Weinlich, když proměnil 9 yardovou přihrávku v touchdown a tribuny mohly poprvé propuknout v jásot. Když pak ještě potvrdil velice dobrou formu Lukáš Křenek, tak byl rázem stav 7:0 pro domácí. Tohoto hráče si quarterback Kolařík oblíbil a dal mu v zápase několikrát příležitost vyniknout, stejně dobré utkání odehrál i Jaroslav Dus, který si připsal důležité zachycené přihrávky.

Golems se nezvdávali a snažili se s vývojem utkání něco provést, ale opravdu dobře hrající obranné řady mu nedovolovaly výraznější zisk. Každopádně na startu druhé části měl Zlín jednu z největších šancí na vyrovnání skóre, ale Golems nevytěžili víc než jen kop za tři body v podání hostujícího Kožíka. Ve druhé čtvrtině se začalo také nepříjemně žlutit, když oba týmy se vzájemně trumfovaly v tom, kdo zrovna zaznamená faul a rozhodčí, tak tasili několikrát žlutý praporek za svým pasem. Šumperk pak překvapil Zlín pasovou akcí, kterou zkompletoval do té doby velmi dobře hrající Weinlich, když zachytil přihrávku a vypadalo to, že si pro sebe uzme druhý šestibodový úlovek. Nicméně jeden z obránců Zlína dokázal s tímto rychlíkem držet krok a jen 4 yardy před koncovou zónou jej stihnul srazit na zem. Před Dietos tak stála luxusní pozice pro skórování a navýšení vedení před odchodem do kabin. Celou akci tak dotáhnul do úspěšného závěru runningback Šmíd, když bez nejmenších problémů proměnil tuto šanci v touchdown. Poté zamířil opět přesně Křenek a stav 14:3, který dodal zápasu punc lehké jistoty, ale Golems se nevzdávali a drželi v neustálé permanenci domácí tým. Dobře hrající šumperská defenzivní linie podporovaná prací linebackerů nedovolila Zlínu vážnější ohrožení. A když bylo nejhůře, tak tasili žlutý praporek rozhodčí.

Třetí čtvrtina nepřinesla žádnou změnu skóre a celá pasáž tohoto dějství se nesla v poměrně klidném duchu. Vše podstatné si Dietos schovali až do závěrečného dějství, kdy nejprve prerfektně zachytil přihrávku mezi obránci Křenek, ale nebylo mu přáno dostat se až do zóny pro svůj premiérový touchdown. Na scénu tak nastoupil běhač Šmíd, jenž mohl klidně ke skórování touchdownu využít vycházkového kroku, protože ze tří yardů a za výbornými bloky svých spoluhráčů to už měl opravdu jednoduché. Snad možná zklamán z toho, že nedokázal ze zachycené přihrávky vytěžit více, pak Křenek minul kop pro extra bod navíc. Stav tak tedy byl 20:3.

Je potřeba zmínit, že dobrou hru obrany podpořily po celý zápas i hráči jako Radomír Bureš, Aleš Merta či Jan Vomlel, který si dokonce v utkání připsal zachycenou přihrávku soupeře (tzv. interception) a dokázal jej donést do blízkosti endzóny hostů. Útok se poté snažil vytěžit z této dobré pozice ještě jeden touchdown, ale nebylo mu přáno, a tak se domácí kouč rozhodl, že vyšle na hřiště kopáče Lukáše Křenka, který si srovnal mířidla naprosto přesně a navýšil vedení již o dvacet bodů – 23:3. Bylo příjemné sledovat, jak po celý zápas tento hráč prožíval každý svůj povedený kop a zachycenou přihrávku. Bylo na něm stejně jako na celém týmu vidět, jak moc chtějí v tomto utkání před domácím publikem na Tyršově stadionu uspět. Dietos si tak připsali druhé vítězství v sezóně a srovnali se na stejnou bilanci výher - proher (2 - 1) jako lídr skupiny Východ a jeden ze spolufavoritů Třinec Sharks. Právě na jeho hřiště budou o následujícím herním víkendu zajíždět.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos): ,,V prvé řadě musím pochválit obranu, která ve dvojzápase se Zlínem obdržela za celých osm čtvrtin pouze 1 touchdown. To je opravdu skvělá práce a v dnešním utkání nedovolila soupeři skoro ni. Navíc ještě přidala několik turnoverů, což je vždy klíčem k úspěchu. V útoku až na výpadek ve třetí čtvrtině jsme splnili to, co jsme si před zápasem řekli, že touchdown na čtvrtinu by  byl optimální. Máme za sebou půlku základní části při bilanci 2 – 1, a já doufám, že stejnou bilanci budeme mít i po její druhé polovině. Také doufám, že řádně zabojujeme o účast v play – off, jak jen to bude možné. Momentálně, ale naše úsilí směřuje k výjezdu do Třince, kde budeme mít soupeři co vracet. Zápasy jsou teď ovšem týden po sobě, což není ideální, ať už časem na přípravu, ale hlavně na doléčení šrámů a bolavých těl. I tak ale věřím, že pojedeme v co nejsilnějším složení a zabojujeme o co nejlepší výsledek.‘‘

Autor: mik, Foto: Bady Grease