Třetí letošní prohra...

19.06.2018 21:25

Zmar a bída, tak by se dalo nazvat představení domácích Dietos proti horkému favoritu na titul pražským Prague Black Panthers 2.

Šumperk bez svého rozehrávače Kolaříka prostě nebyl konkurenceschopným mužstvem a přes snahu Weinlicha, jenž jej na tomto postu nahradil, se nedalo pomýšlet na výraznější úspěch proti dobře vedenému celku z hlavního města. Na obranu hráče původně hrajícího na pozici widereceivera je potřeba zmínit, že snaha se mu rozhodně upřít nedala. Ale vše začalo již v samotném úvodu, když dokázali domácí vyrobit hrubku ve speciálním týmu při výkopu hostů, a darovali jim tak více než luxusní příležitost ke skórování. A že se s tím PBP nehodlají párat, ukázali vzápětí a Lovász si doběhl ze šesti yardů pro touchdown. Aby bylo ještě hůře, tak Chvalina našel přihrávkou Kárníka, který navýšil skóre na 8:0 – jednalo se totiž o úspěšně provedenou dvoubodovou konverzi. A to vše ještě v čase, kdy někteří z návštěvníků utkání nestačili pořádně usednout do hlediště. V sobotním odpoledni se jich na Tyršově stadionu sešlo zhruba 120. Dietos vyvíjeli v útoku sporadický tlak na dobře zformovanou obranu, ale jak po zemi, tak ani vzduchem to nešlo. Nebylo kudy překvapit a byly to vždy jen velmi krátké pobyty útočných řad Šumperka na travnatém pažitu.

Oproti tomu útok Pražanů s postupem po hřišti neměl problémy, ale přeci jen na něj dokázala v určitých chvílích šumperská obrana vyzrát. Jenže Black Panthers mají kvalitu na každém postu a jednotlivé herní varianty mají dotaženy na nejvyšší možnou míru. To se naplno projevilo i při kopací formaci, když bez nejmenších problémů proměnil 35 yardový field goal za tři body hostující Mandík – stav 11:0. Do konce první čtvrtiny už se stav nezměnil a po výměně stran se nezměnil ani herní projev na hřišti, kdy stále to byla hra spíše jednoho mužstva. V pohodě hrající quarterback Chvalina pak dostal chuť si také říci o zápis do sumáře utkání, a postupný útok PBP pak sám završil jedno yardovým doběhem pro touchdown. Dietos měli možnosti, jak se přiblížit hostující endzóně, ale když už se jim podařilo vykřesat jiskru naděje, tak je srážely chyby v podobě faulů. I to byl jeden z mnoha důvodů, proč už do konce poločasu nedokázali jakkoliv zkorigovat průběžný výsledek utkání.

Kdo po přestávce čekal výraznější změnu hry ze strany domácích a jejich případný hon za zvratem, tak zůstal zklamán, protože kde PBP skončili, tam navázali. Přeci jen pod dojmem dostatečného vedení a nevýrazného tlaku ze strany Dietos si dovolili častokrát hrát i na čtvrtý down. V případě, že nechtěli riskovat, tak se rozhodli pro odkop. Obrana Šumperka pracovala dobře a několika povedenými momenty dokázala nadchnout domácí publikum. Sympatickým projevem příznivců Dietos byla jejich neutuchající podpora. Na hřiště se v průběhu druhé půle dostal i druhý z quarterbacků Black Panthers, ale nakonec se stejně o další body postaral matador na tomto postu v černo – bílém dresu Chvalina, který 20 yardovou přihrávkou našel volného Hrdličku, pro kterého už nebyl problém skórovat. Další pokus o dvoubodovou konverzi se PBP nezdařil, a to i přesto, že tentokrát se pokusili zdolat šumperský obranný val během. Za stavu 0:23 z pohledu domácích se utkání již pomalu dohrávalo a z několika dobrých příležitostí Šumperk nebyl znovu schopen vytěžit více než se odkopem či vlastní chybou zbavit balónu. V samém počátku posledního dějství se ještě naposledy měnilo skóre, když 42 yardovým kopem za tři body se znovu prezentoval dobře hrající Mandík, jenž ukázal, že nohy má nejen silné, ale i přesné.

Šumperk tak zakončil sezónu s bilancí tří výher a tří proher, což jej poslalo mimo pozice dosahující na play – off. 

Fotogalerii z utkání lze nalézt na tomto odkazu.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos):,,Soupeř rozhodl o vítězství v první půli zápasu, kdy se strojově přesnou a jednoduchou hrou dokázal prosadit přes naši obranu. Chtěli jsme zamezit dlouhým přihrávkám, ale protivník nás trestal naopak tou běhovou, na což jsme v přestávce museli reagovat. Absence na postu quarterbacka byla opět znát, ale D. Weinlich se s touto nelehkou úlohou rval srdnatě. Byla na něm sice znát nervozita a do jisté míry také jeho nízká výška, kdy častokrát musel míč házet tzv. naslepo, jelikož neviděl přes naše ofenzivní lajnaře. Nevyšla nám ani jedna běhová akce, což svědčilo o vyšší kvalitě soupeře, než tomu bylo v minulém utkání. Měli jsme snad jeden nebo dva první downy v celém utkání. Máme za sebou základní část a ve druhém sezóně v jedenáctkovém fotbale se nemáme s bilancí tří výher a proher za co stydět. Sezóna byla taky značně poznamenána mým disciplinárním trestem a četnými zraněními.‘‘

Autor: mik