Třetí vítězství!

05.06.2018 20:25

Utkání v Trutnově mělo pro Šumperk důležitý význam pro udržení možnosti pokusit se ještě zabojovat o účast v play – off 3.ligy. Co ovšem notně dělalo šrámy na čele hostující družině, to byla absence některých hráčů na pro ně tak klíčových postech jako runningback, a už vůbec lídr mužstva a mozek útočných akcí quarterback Jan Kolařík. Ten si odpykává trest na dvě utkání za vyloučení ve hře, zatímco ostatní hráči nemohli do utkání naskočit povětšinou z důvodu zdravotní absence.

Dietos se chtěli opírat o výbornou hru defenzívy, ale squadru absentérů na poslední chvíli doplnil i kapitán obranných řad linebacker David Mangl. Ten tak svým spoluhráčům musel pomoci alespoň cennými radami v průběhu utkání na střídačce, kdežto hrající trenér Kolařík musel zápas protrpět na tribuně. Hostující tým přijel na půdu pořádajících Rangers s devět let starým vítězným úspěchem, který zaznamenal na začátku vzniku klubu. Ale v hlavách severomoravského celku se spíše řešilo, kdo bude tím, jenž se objeví na pozici rozehrávače. A počin to byl vskutku husarský, když Dietos vytáhli z dvouleté herní dovolené bývalého hráče a vynikajícího receivera Lubomíra Ničeho. Ten tak dostal nelehký úkol zhostit se velmi důležité role a pomoci celku zpod jesenických hor ke třetímu vítězství v sezóně. A že to pro něj nebude snadné, naznačil už vstup do utkání, když z prvního pasového pokusu poslal míč do náručí jednoho z domácích obránců. Trutnov tak dostal dobrou příležitost otevřít skóre utkání, protože tým vedený zkušeným matadorem Jaroslavem Bojarským cítil šanci na úspěch v nedělním klání a rozšíření sbírky vítězství. Každopádně obrana Šumperka pracovala na výbornou a nic vážnějšího Rangers nedovolila, a když se domácím nepodařil ani tříbodový pokus o field goal byl stav stále 0:0. Celá první čtvrtina byla ve znamení vyrovnaného boje a nabuzení domácí působili sebejistým a sebevědomím dojmem. To se rozhodně nedalo říci o hostujícím celku, který navíc po dalším interceptionu Ničeho dostal ještě jeden políček. Vždy ale dokázala v pravý moment zabrat obrana a to i za pomocí ofenzivních lajnařů, kteří se točili na těchto pozicích a pomáhali tak svým spoluhráčům z druhé strany barikády. Za zmínku rozhodně stojí výkony Michala Skýpaly a Martina Bartoše!

Nervozity šumperských nebyla na místě, protože stále to chtělo pouze zapnout na vyšší rychlostní stupeň, což se povedlo při běhové akci Jana Vomlela, který se dlouhým 75 yardovým během zastavil až v koncové zóně Rangers. Konečně se Šumperku v utkání povedlo, aby se jim vše sešlo v jednu chvíli a v ten správný okamžik. Tým se tak mohl zklidnit a pokračovat v navyšování bodového přídělu. Jedinou kaňkou na tomto úspěšném skórování byl neproměněný extra point Lukáše Křenka. Rangers marně bušili do dobře hrající obrany a v průběhu druhé čtvrtiny se již do mírné herní pohody dostal quarterback Niče, který mohl dovést v roli lídra tým k navýšení skóre, ale bohužel se nezdařilo. Před endzónou Trutnova se útok zastavil a musel na řadu přijít speciální kopací tým vedený Křenkem, který se kopem z 35 yardů nemýlil a navýšil skóre na průběžných 9:0, což dávalo Šumperku dostatečnou pohodu. Zvláště pak v případě, kdy sice nebezpečné, ale neúspěšně skončily veškeré pokusy trutnovského útoku, který ještě v samotném závěru zkoušel provětrat případné díry v hostující defenzívě.

V kabině Dietos při proslovu hlavního trenéra nepadala vůbec pochvalná slova, protože trenér si rozhodně nebral servítky a vytknul svým hráčům mnohé. Nutné poznamenat, že hra Šumperka v první půli utkání opravdu nebyla bezchybná a vyvolávala notné rozpaky. Hráči jako by nemohli bez některých opor v kádru najít ten správný rytmus a potřebnou pohodu. Vypadalo to jako jistý mentální blok v hlavách hostujících hráčů. V každém případě nástup do třetího dějství měl Šumperk fenomenální, když nedlouhou po jejím startu si defenzíva vybojovala safety, což znamenalo další dva body na stranu Dietos. Opět měl útok také další z luxusních možností navýšit skóre utkání, ale získaný fumble obranou se nepodařilo proměnit v touchdownový zápis a ani následný pokus o tříbodový field goal se nepotkal s úspěchem. To jako by nahlodalo psychiku Dietos a ti do zbytku třetí čtvrtiny naprosto vypadli z rytmu. V průběhu utkání odstoupil Niče a přepustil své místo Denisy Weinlichovi, jenž si roli rozehrávače vyzkoušel již ve zpackaném zápase v Třinci. Vyvrcholením se smutným koncem pro Šumperk přispěchal syn hrajícího trenéra Rangers Kryštof Bojarský, který protlačil šišku do endzóny Dietos a snížil na 6:11 – tento výsledek se nezměnil ani po extra kopu za jeden bod, protože domácí tým také neměl ve svých řadách kopáče se seřízenými mířidly pro tuto disciplínu. Nutno podotknout, že Šumperk si o takový zářez přímo koledoval, když měl několik zbytečných faulů a i přes urputnou obranu své goal line nakonec pod náporem stále s elánem hrajících domácích podlehl. Jestli se měl zrodit obrat v utkání, tak právě toto byl moment, který k němu mohl hodně napomoci, protože v tu chvíli byli jednoznačně na koni Rangers.

Ovšem Dietos ukázali, že umí zabrat v pravou chvíli a zanedlouho potom dostali možnost skórovat, přičemž ji plně využili. Ovšem nejdříve tomu předcházel další neúspěšný útočný pokus, a když po precizně provedeném puntu (odkopu) Křenka musel Trutnov rozehrávat blízko své koncové zóny, tak se zjevil na scéně cornerback Radomír Bureš. Ten zachytil přihrávku Rangers a slalom mezi hráči zakončil 36 yardovým return touchdownem. Velká radost zavládla na sideline Šumperka a nemnohým hráčům určitě spadl obrovský kámen ze srdce, protože náskok už vypadal velmi nadějně. Bohužel kop pro extra point byl znovu neúspěšný, a tak se skóre zastavilo na stavu 17:6 pro hostující celek. Do konce utkání se pak již nezměnilo a Šumperk defacto odpočítával minuty do konce klání, v němž rozhodně výrazně neexceloval, ale důležité vítězství urval. Na hráčích Trutnova bylo sympatické, že stále zkoušel ještě zaznamenat nějaký ten bod navíc a alespoň kosmeticky upravit podobu výsledku, ale v závěrečném tlaku to na víc než pár plusových yardů nestačilo.

Chtělo by se tak říci, že Šumperk utrpěl vítězství, ale na druhou stranu nemá smysl vybojovaný úspěch na městském stadionu v Trutnově shazovat. V rámci možností to nakonec vyšlo a popravdě herní převaha byla na straně hostů. V posledním utkání základní části se Dietos střetnou v domácím prostředí s Prague Black Panthers 2 a bude se jednat o souboj o přímý postup do play – off.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos): ,,Vstupovat do utkání bez quarterbacka a dvou hlavních runningbacků to byla vskutku těžká situace. Projevila se nám ta nezkušenost a nevyhranost zaskakujících hráčů na těchto pozicích. Byl to zápas hlavně obran, kdy Trutnov se na nás dobře připravil, když se snažil eliminovat naše běhové pokusy zhuštěním středu hřiště. Obrana i přes určité absence opět odehrála kvalitní zápas, a soupeři jsme dovolili až zisk prvního downu někdy ve 4. čtvrtině. Navrch ještě přidala defenzíva vysněný touchdown, což je naprosto perfektní! Jelikož jsem mohl sledovat utkání pouze z tribuny, tak jsem byl ve spojení se střídačkou pomocí telefonu a předával taktické pokyny trošku nezvykle. V poločase bylo potřeba zvýšit hlas, protože i přes vedení hra nevypadala vůbec dobře. Dělali jsme chyby, které se nebojím označit až za žákovské. A provést toto proti silnějšímu soupeři, tak by byly jednoznačně potrestány. V posledním zápase bude jen a jen na nás, jak němu přistoupíme, a připravíme se. Žádná šance na opravu již nebude.‘‘

Autor: mik