Třetí výhra v řadě!

11.06.2017 08:56

Zcela nepokrytě a bez zábran se dá hovořit o tom, že zápasy mezi Šumperkem a Zlínem se stávají tuhými defenzivními bitvami, což se potvrdilo i v minulém kole na hřišti východomoravského hostitele. Dietos odcestovali na půdu Golems oslabeni o některé z hráčů, které lze nepřímo označit za klíčové a zkušené, což přidalo nemalé vrásky v obličeji hlavního trenéra Jana Kolaříka. Ten se tak musel vypořádat společně se svým týmem s touto nepříjemností a začít malinko improvizovat na některých pozicích, a to rozhodně není nic, co by trenéři v americkém fotbale měli rádi.

To se projevilo i v samotném sobotním utkání a navíc ještě Šumperk musel čelit v oslabeném počtu daleko větší přesile domácího Zlína, což ale nakonec zvládli všichni z hráčů s bravurou. Už start do zápasu měli Dietos přímo snový, když z úvodního výkopu se dostali na dostřel endzóny Golems. Za malou chvíli už málem rozradostnil Jan Šmíd hostující lavičku šestibodovým zápisem, ale bohužel byl zastaven jen těsně před endzonou a ke všemu ještě došlo k faulu jednoho z hostujících hráčů. Šumperk pak marně bušil do domácí obrany, ale nepokořil ji, a tak přišel ke slovu kopáč Jan Hofschneider, který ale zrovna nezažil nejpovedenější utkání a jeho kop za tři body nebyl proměněn. Zlín byl během první čtvrtiny minimálně nebezpečný a obrana Šumperka mu nedovolovala výraznějšího posunu po hřišti. Dietos se bodového zápisu dočkali ještě během prvního dějství, když velmi dobře a agilně hrající Jan Šmíd si vychutnal touchdown a tři minuty před koncem první čtvrtiny otevřel účet utkání. Když si seřídil mířidla i Hofschneider byl rázem stav 7:0 pro Šumperk.

Bohužel Dietos se v tomto zápase nevyvarovali zbytečných chyb, které postupně kupili, až jim jedna z nich řádně zkomplikovala další průběh utkání, když se nepodařila rozehra odkopu (tzv. punt) a Zlín se díky tomu dostal na velmi krátkou vzdálenost od endzóny Šumperka. Nabídnutou možností nepohrdnul a pětiyardovým během se prezentoval tentokrát domácí Jan Smolen, který přes bloky svým spoluhráčů bez nejmenších problémů připsal na konto Golems šest bodů. Ovšem Šumperk si pomohl při následním extrapointu, kdy jej dokázal zblokovat, a udržet tak stále nejtěsnější vedení o jeden bod. Tento stav vydržel až do poločasu a šlo se tak tedy do kabin za stavu 7:6 pro Dietos a také za stále se zvyšující teploty, která po ranních deštích začala strmě stoupat směrem vzhůru.

Bylo tedy jasné, že druhá polovina utkání bude hlavně o vůli a heroickém výkonu, protože síly začaly Dietos značně ubývat, ale Šumperk hnalo dopředu vědomí a síla chtít zvítězit a odvést si zpět zpod jesenické hory třetí výhru v řadě v právě probíhajícím ročníku. Zlepšenou hrou se prezentoval hlavně passový útok, kdy dvojice Hofschneider a Weinlich několikrát zle zatopila domácím obráncům, když k tomu přidáme neutuchající energii dua běžců Šmíd a Volek, tak už to začalo vypadat, že Dietos zvrátí utkání na svoji stranu a vybudují si potřebný náskok do závěrečných minut střetnutí, ale bohužel během třetí čtvrtiny ani jednomu z týmů nebylo dopřáno bodového zápisu. Naopak do sestavy hostů se vkradly první zranění v podobě výronu kotníku defenzivního lajnaře Pavla Soboty, který se ale po ošetření ještě stihnul do utkání vrátit a byl i navzdory tomuto handicapu nadále platným hráčem. Zároveň hrál také v ofenzivní linii a jeho pozici musel přebrat nováček a velký fanoušek filmové série Pán Prstenu Jan Durchánek, který si tuto pozici vyzkoušel již v předešlém utkání v Brně. Jednalo se tak o další vynucenou alternaci v sestavě Dietos. Obrana Šumperka dávala útoku Golems zabrat a dostávala je pod tlak a nutila Zlín k chybám. Pod vedením silné dvojice Mangl-Hameder se ostatní z hráčů v obraně bičovali opravdu k výrazným výkonům a své penzum práce si řádně odřeli například všichni z lajnařů, kteří rotovali z akce do akce. Jmenovitě lze určitě vypíchnout Patrika Kvapila, Jiřího Polácha a v neposlední řadě také dvojici ryzích ofenzivních lajnařů, kteří za to ale také umí zatáhnout v obraně - Martin Bartoš a Michal Skýpala. Pokud k tomu přidáme stabilní výkony Báči, Merty, Indry a Smékala, tak obrana hostů opravdu sehrála další výborné utkání.

Šumperk si vynucoval chyby na straně domácích a dostal luxusní příležitost přetavit tuto dvojitou šanci ve svůj prospěch, ale útok Dietos nedokázal odpovědět šestibodovým zářezem a dvakrát tak přišel na řadu field goal (kop za tři body z pole). Kopáč Hofschneider svá mířidla nevyladil úplně špatně, ale v jednom případě trefil pouze konstrukci branky a míč se vrátil zpět do hřiště, a tak se ujmul pouze jeden z pokusů měřící uctihodných 39 yardů. Vůbec po celé utkání se šumperský celek mohl, tak jako již několikrát v sezóně, spolehnout na výborně kopající nohy tohoto hráče, který si i v zápase ve Zlíně držel svůj standard a opravdu jen málo chybělo k tomu, aby si své statistiky ještě o něco vylepšil.  Závěr utkání se nesl v nervózním a hektickém duchu, když se útok Zlína postupnými kroky posunoval po hřišti a po jedné z povedených přihrávek už byl blízko na dostřel endzóny Dietos. Hlasití zlínští fanoušci hnali své miláčky za obratem a Šumperk ztěžka odpočítával ubíhající sekundy zápasu. Necelých třicet vteřin před koncem se začala nad šumperskými vítěznými akciemi stahovat notná mračna, ale ani z tohoto obláčku nakonec nezapršelo a i přes hlasité protesty domácích, rozhodčí svůj verdikt nezměnili a reklamované odpískání faulu na jednoho z příjemců přihrávky v řadách Golems nebylo vyhodnoceno jako nedovolené. Za nesportovní chování pak ještě Zlín vyfasoval patnácti yardovou penalizaci a Šumperku už nezbývalo nic jiného, než při své rozehrávce zakleknout a počkat si na písknutí označující konec utkání! Šumperk tak v dramatickém klání dokráčel ke třetímu vítězství v řadě a již může začít spřádat plány na závěrečné střetnutí proti Třinci, které se uskuteční 25. června na Tyršově stadionu a půjde v něm o postup do finále a dá se předpokládat, že o nadcházejícím víkendu Sharks porazí Brno. Pokud by se tak stalo, musí Dietos překonat handicap 28 bodů, což je rozdíl ve skóre z prvního utkání s Třincem, tak by si vybojovali účast v závěrečném duelu 4. ligy tzv. IRON BOWL III. V případě prohry Třince s Brnem by pak stačilo Šumperku vyhrát bez ohledu na rozdíl ve skóre.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos):,,Do utkání jsme šli v opravdu oslabené sestavě, kdy hlavně v útoku nám chyběli dva ofenzivní lajnaři a museli je tak nahradit hráči, kteří s touto pozicí nemají žádné zkušenosti. Ale i přesto jsme do Zlína přijeli navázat na výkon proti Brnu, což znamenalo utéct soupeři hned na začátku a neudělat ze zápasu zbytečnou zápletku, což se nám ale povedlo pouze z poloviny. Po vedení 7:0 nenásledovalo další navýšení skóre a zbytečnými fauly jsme se připravovali dobré pozice na hřišti. Je to věc, která nás trápí celou sezonu, které jsme se sice v zápasech proti Brnu vyvarovali, ale ve Zlíně jsme se s tím opět nepěkně potýkali. Maličko to ovšem přikládám nesehranosti náhradníků. Poprvé v sezóně se i jinak výborný special team dopustil velké chyby, kterou soupeř bez milosti využil. K obraně mohu říci snad jen to, že pracovala na výbornou, Golems k téměř ničemu nepustila a jen škoda, že jsme ze závěru utkání sami zbytečně udělali drama. Měla to být povinná výhra, ale byla to spíše výhra utrápená. O to více si ale cením přístupu všech hráčů a teď už opravdu můžeme do našich hlav pustit utkání s Třince a vše směřovat jen na tohoto soupeře se kterým si to rozdáme o účast ve finále 4. ligy. Já můžu jen doufat, že nás přijde na Tyršův stadion podpořit co nejvíce fanoušků, uděláme pro propagaci maximum a slibuji za celý tým, že necháme na hřišti opravdu všechno!‘‘

Autor: mik, Foto: Petr Koval