Turnaj v Bratrušově

20.07.2009 17:15

 

Sobotní odpoledne 27. 6. 2009 se neslo v Bratrušově u Šumperka ve znamení amerického fotbalu. V rámci šumperského okresu šlo o historickou událost. Náš tým Dietos si na tuto výjimečnou událost pozval tým ze Slovenska a Čech. Jednalo se o tyto celky: Topol’čany Kings, Trutnov Rangers a Pardubice Stallions. Týmy se utkaly v turnaji systémem každý s každým. Z hlediska návštěvnosti a atmosféry lze hodnotit turnaj velmi pozitivně. Do hlediště si našlo cestu 150-200 diváků!! V domácím prostředí jsme se chtěly předvést v co nejlepší možné formě a s co nejlepším výsledkem. Suma sumárum vyšlo nám z toho ,,až,, 3.místo.

Pojďme si tedy zrekapitulovat průběh a výsledky jednotlivých zápasů týmu Šumperk Dietos.

 

Šumperk Dietos vs. Trutnov Rangers        13:6

V úvodním a zároveň otevíracím zápase turnaje jsme změřily síly s týmem, s nímž jsme na předminulém turnaji právě v působišti soupeře neměli větší problémy. Ovšem Rangers od té doby udělali spousty práce a jejich výkonnost šla nahoru. V 1.půlce jsme se prezentovaly několika pěknými passovými akcemi. Zvláště chycený pass a dlouhý běh widereceivera Lubomíra Ničeho volal po touchdownu, leč nestalo se, když byl několik málo yardů před endzonou tacklován. Touchdownem a proměněným extrapointem se v zápase blýsknul widereceiver David Mangl. Taktéž quarterbackovi Janu Kolaříkovi zápas náramně sednul. Ke zkompletovaným passům přidal navrch ještě i touchdown. Zápas se naopak moc nevydařil runnigbackovi Ondřeji Kousalovi. I přesto, že měl pěkné běhy a dotlačil náš tým k důležitým yardům, nevyhnul se chybám a jeho 2 fumbly mohly značně zkomplikovat cestu za vítězstvím nad houževnatým soupeřem. V tomto případě, ale byl vždy mužem na svém místě ofenzivní lineman Miroslav Bartoš, který pokaždé schoval míč do své náruče. Druhým smolařem byla celá obrana, která se po celý zápas nemohla dostat do optimálního tempa a dovolila soupeři skórovat po dlouhém běhu nové tváře v řadách Rangers na postu runningbacka. Několik minutých tacklů bylo do nebe volající. I přesto všechno jsme dokázaly na úvod turnaje zvítězit a připsat si tak své první domácí vítězství v historii!

 

Trenér Jan Kolařík k utkání: ,,Dalo by se říci, že jsme měli průběh zápasů pevně ve svých rukou. Náš útok pobyl na hřišti téměř celý první poločas a podařilo se nám skórovat. To se taktéž povedlo i ve druhé půli a stav 13:0 byl uklidňující. Obrana ale nebyla v provozní teplotě, atak Trutnov snížil dlouhým proběhem. Konec utkání jsme si málem zkomplikovaly, když runningback zbytečně fumbloval na naší polovině. Balón jsme ale neztratily a utkání si do konce pohlídaly. ,,

 

Šumperk Dietos vs. Pardubice Stallions     2:6

Jestli v prvním zápase nepracovala optimálně obrana, tak v druhém utkání se role výrazně obrátily. Akcie držela nad vodou výrazně obrana, která se snažila, jak to jen šlo. Nebýt ní možná bychom odešly ze zápasu s výrazně vyšším bodovým rozdílem. Ne nadarmo se jí podařilo i to, o čem si mohl nechat během celého zápasu útok jen zdát. A to skórovat. Souboj s Pardubicemi se nesl ve znamení boje o každý yard. O čemž vypovídá i konečný výsledek. Východočeši nastoupili v nejsilnější možné sestavě a vyzařovala z nich velká touha a chuť oplatit nám dvojnásobnou porážku z Trutnova. Podařilo se jim to velice dobře, když šli v zápase po passové akci do vedení 0:6 z pohledu domácích. Následný extrapoint se ovšem Stallions potvrdit nepodařilo. Při touchdownu Pardubic se dopustila jediné minely v celém zápase naše secondary a hned s krutou tečkou v podobě skórování soupeře. Nám se již podařilo pouze výsledek korigovat. Úsměv a humor rozdávající Bohdan Pánek, který na tomto turnaji hostoval v našem dresu se postaral o safety. Velké mínus si zaslouží za tento zápas celý útok v čele s quartebackem (3x interception) a ofenzivní linií, která nedokázala výrazně lépe blokovat při bězích runnigbacka Kousala a nechávala jej tak na pospas obraně Pardubic. I přes neúspěch se nemáme snad kromě větší nemohoucnosti útoku za co stydět. Proti daleko zkušenějšímu soupeři jsme bojovali srdnatě až do poslední minuty. Žel jen bojovnost ovšem nestačila.

 

Trenér Jan Kolařík k utkání: ,,Opět vyrovnaný souboj, jak na minulém turnaji. Oba týmy se snažily vyzrát na obranu soupeře, ale ty nepovolily žádné delší akce. Touchdown soupeře přišel po 1 ze 3 interceptionů našeho quarterbacka, kdy soupeř vrátil míč  tesně před end zónu a poté už míč do endzóny dotlačil. Pochvalu zaslouží naše obrana, i v momentě kdy to vypadalo s námi bledě se nevzdala a vybojovala safety. Utkání se dalo vyhrát, ale se 3 ztracenými míči a bez touchdownu se nedá vyhrát! ,,

 

Šumperk Dietos vs. Topol’čany Kings        6:21

Souboj s mezinárodním nádechem byl naším posledním představením na turnaji a neslo se dle not slovenského týmu. Ten vlétl do zápasu jako pověstný vichr z Tater, a než jsme se stačily rozkoukat byl stav 0:14. Podařilo se nám snížit velmi krásnou akcí po dlouhém běhu a kličkované provizorního runnigbacka Jana Šmída, který musel zaskočit za zraněného Kousala. Extrapoint jsme nepotvrdily, ale i přesto jsme se nevzdávaly šance na vítězství. Bohužel nepodařilo se nám přidat další body a samy jsme dostali další touchdown a extrapoint. V tu dobu již i přes naši snahu ještě aspoň kosmeticky upravit konečné skóre bylo o osudu utkání rozhodnuto.

 

Trenér Jan Kolařík k utkání: ,,Poslední utkání a také nejhorší výkon jako celku. Obrana si nevěděla poradit s výtečnou hrou soupeře a útok měl až přílišná respekt z tvrdé, ale korektní hry soupeře. Podařilo se nám sice zkorigovat utkání na 14:6, ale ihned poté přišla hrubka obrany, když nepohlídala dlouhý pass a tím  na první akci udělal soupeř touchdown a bylo hotovo. ,,

 

Pořádající tým by ještě jednou rád poděkoval všem zúčastněným týmům, příchozím divákům a dále pak jednotlivým firmám a institucím, které tuto akci podpořily a bez nichž by se nemohla uskutečnit. Jsou jimi: TJ Sokol Bratrušov, Železářství Jaroslav Dus, Manel spol. s r. o., ADA Copy servis s.r.o., Radek Svedek sport & volný čas. Speciální poděkování patří Janu Kolaříkovi staršímu za pomoc při přípravě a samotném zajištění organizace turnaje.

 

Výsledky: Šumperk    – Trutnov      13:6 (D.Mangl TD + xp, J.Kolařík TD)

                  Topolčany – Pardubice    7:8

                  Pardubice   – Šumperk    6:2 (B.Pánek safety)

                  Topolčany – Trutnov       21:7

                  Šumperk    – Topolčany  6:21 (J.Šmíd TD)

                  Trutnov      – Pardubice   0:19                  

 

Pořadí: 1.Pardubice Stallions, 2. Topol´čany Kings, 3. Šumperk Dietos, 4. Trutnov Rangers