Turnaj ve Smolenicích

22.09.2009 17:13

Dvanáctý záříjový den roku 2009 byl v kalendáři našeho klubu červeně dlouho zakroužkován. Dietos měli namířeno na svůj první turnaj mimo území České republiky. Místem konání nám byly slovenské Smolenice, kde místní tým amerického fotbalu Eagles pořádal turnaj. Již tak pro nás zajímavý turnaj, co do obsazení týmy dostával naprosto jiný nádech tím, že ze všech čtyřech zúčastněných týmů jsme byly jediným týmem ze ,,zahraničí,,. Dalšími týmy byly již zmiňované Smolenice Eagles, nám všem dobře známé Topol’čany Kings a pro nás respekt vzbuzující Nitra Knights, která se na Slovensku tento rok stala vítězem prvního neoficiálního ročníku SMLAF (Slovenská mini liga amerického fotbalu).

Závažnější a nepříjemnou situací se kterou jsme se museli vyrovnat před turnajem, byla ztráta a rozpad jak offense tak defense lajny. Kdy na turnaj jsme odjížděli s 1 ryzím hráčem z lajny. Naneštěstí i přes veškeré nesnáze jsme se mohli opřít o výpomoc dvou hráčů z dalšího slovenského klubu Trnava Bulldogs. Po dohodě s jejich místopředsedou Radovanem Urbanem nám byli zapůjčeni na tento turnaj 2 hráči jejich klubu, kteří nám pomohli. Těmito hráči byly Matúš Michalík a René Šimora. Do kolektivu zapadly naprosto bez problému, jakoby s námi hráli již dlouho předtím. Jejich ochoty a chuti nám pomoci si celý klub Šumperk Dietos velice váží.

Šumperský tým měl na turnaji na dosah celkové prvenství a zisk cenné trofeje v podobě poháru, která byla pro vítěze připravena. Nakonec skončil na i tak pěkném a potěšitelném 2. místě.

Vraťme se tedy do prosluněného víkendu měsíce záři a v krátkosti si popišme jednotlivá utkání klubu Dietos.

 

 

Šumperk Dietos vs. Topol’čany Kings        6:0

 

Nemohlo být pro nás lepšího zápasu, který by nás měl dostatečně motivovat než zápas proti Kings. Všichni hráči i naši fanoušci mají v živé paměti nedávné střetnutí na české půdě, kdy jsme odešly s výpraskem 6:21. V dlouho vyrovnaném a nervózním utkáním plného ostrých střetů byl stav 0:0. Po celý turnaj dobře hrající cornerback Jan Šmíd si do svých rukou schoval míč a přispěl kromě tvrdých tacklů v tomto zápase i plusem v podobě získané přihrávky (interception). Z něj ovšem nakonec útok nedokázal vytěžit body, když nedlouho potom skončila první půle. Druhá půle se nesla ve stejném duchu jako ta předchozí ovšem s tím rozdílem, že postupnými útoky jsme se dokázali dostat až do blízkosti soupeřovi endzony a passem Jana Kolaříka si připsal svůj první kariérový TD widereceiver Lubomír Niče. Conversion se nám potvrdit nepodařilo. Dokonce utkání se již nic vážnějšího nestalo. Obě mužstva předváděla tvrdý a nekompromisní fotbal. Povedený vstup do turnaje, předvedená hra a ,,odplata,, za domácí porážku nám vlila optimismus do žil.

 

Trenér Jan Kolařík k utkání: ,,První zápas a o motivaci se postaralo už jen jméno soupeře. Skoro celou první půli byl v útoku soupeř, ale na rozdíl od domácího zápasu jsme soupeře nepustily k žádné big play. Druhou půli jsme zodpovědným a trpělivým výkonem v útoku skórovali a konec utkání si pohlídali.“

 

Nitra Knights vs. Šumperk Dietos              6:0   (po 3.prodloužení)

 

Druhé utkání na slovenské půdě nás svedlo k souboji s největším favoritem turnaje. Tým Nitry vybavený fyzicky a herně zkušenými hráči. V tomto souboji jsme byli jednoznačně pasováni do role papírově slabšího soupeře. Navzdory všem předpokladům ovšem bylo toto utkání svým průběhem pasováno na překvapení turnaje. Nitra se snažila po celý zápas stejně jako i po celý turnaj prosadit svojí velkou zbraní a to běhovými hrami. Nicméně proti obraně Dietos se po celý zápas nedokázala bodově prosadit. K tomu přispěla výbornou hrou nejen celá obrana, ale výrazně také trnavské posily v defense lajně Michalík a Šimora, kteří opravdu dokázali buldočím výkonem trápit jak quaterbacka, tak i runnigbacky Knights. V prodloužení už to bylo známé buď a nebo! Šumperk už si jedno prodloužení vyzkoušel na turnaji v Trutnově proti pardubickým Stallions, a tehdy odešel po velkém nerváku z hřiště vítězně. Tentokrát tolik štěstí neměl. Ovšem i přesto vše mohli hráči v červenobílých dresech odcházet ze hřiště ,,spokojeni,,. Předvedli výkon, který ocenil nejenom neméně početný kotel fanoušků z Trnavy tak jako i ostatní přihlížející. Potlesk na konci utkání patřil oběma týmům opravdu zaslouženě.

 

Trenér Jan Kolařík k utkání: ,,Velmi těžký soupeř , hrou hodně připomínajíci pardubické Stallions – 90% běhových akcí a jen 10% pass. Naše obrana, ale utkání zvládla skvěle a opět za celý zápas nedovolila Nitře skórovat. Prodloužení a styl ,,náhlá smrt,, je zvětší části o zkušenostech a taky o štěstí. V tuto chvíli jsme zbytečně hráli akce, které neměli moc nadějí na úspěch a odklonily jsme se od naší hry.  Mrzet nás může nejvíce neproměnený drive na konci 1.poločasu, kde jsme byli na dostřel endzóny, ale Nitra 2 pokusy ubránila a poté přišla píšťalka rozhodčího.“

 

 

Šumperk Dietos vs. Smolenice Eagles        7:0

 

Pokud předcházející zápas s Nitrou byl těžkým oříškem, tak zápas s domácími Eagles byl ještě o něco těžší. Dietos bylo jasné, že domácí borci se rozhodně nebudou chtít rozloučit s turnajem a fanoušky na domácí půdě prohrou a dají do zápasu vše, co v nich ještě zbylo. Což se také potvrdilo. Pro nás už tak nepříjemné utkání bylo v první půli obtížnější, když se při interceptionu zranil do té doby lídr a jeden z nejlepších hráčů obrany Dietos Jan Šmíd. Z následných her jsme dokázali zatížit konto domácích šesti body, kdy si pro touchdown po krátkém passu quartebacka Jana Kolaříka doběhl Ondřej Kousal. Následující conversion se nám už tentokrát podařilo potvrdit, kdy přihrávku chytil Lubomír Niče a stav tedy 7:0. Poté ovšem až do konce utkání nastala v útoku výrazná křeč. O to více bylo potřeba, aby zabrala obrana. Té se nápor a tlak smolenických Orlů podařilo přes všechny nesnáze odrazit a připsat si důležitou výhru stvrzující konečné celkové 2. místo.

 

Trenér Jan Kolařík k utkání: ,,Poslední utkání a ,,musely,, jsme vyhrát, abychom byli nejhůře druzí a při dobré konstelaci výsledků i první. Soupeř i přes 2 prohry utkání nevypustil a hrál velmi dobře. My jsme si před zápasem řekly, že musíme dát rychle touchdown a utkání si potom pohlídat. To jsme splnily a i přes nesnáze zůžení kádru díky zranění Jana Šmída a špatného útoku utkání zvládly s další nulou na svém kontě.“

 

Trenér Jan Kolařík k celému turnaji: ,,Na turnaj odjelo zdravé jádro našeho týmu a opět se ukázalo, že když se držíme hesla jeden za všechny, všichni za jednoho můžeme hrát rovnocenné zápasy s lepšími týmy. Našemu týmu dominovala výborná defense, která nedovolila na turnaji ani 1 touchdown. Správné bylo navrácení Jana Šmída na jeho pozici cornerbacka kde deptal soupeřovi quarterbacky více jak na linebackerovi(o čemž svědčí 2 interceptiony) a Marka Rozehnala na linebackera. Velký dík patří po celý turnaj obávané dvojici defense linemanů z Trnavy - M.Michalíka a R.Šimory. Obrovské uznání zaslouží offense line (M.Kolařík-M.Rozehnal-J.Dus), která v tomto složení hrála poprvé a asi i naposledy a statečně se rvala a bránila našeho quarterbacka! Po menším propadáku na domácím turnaji se ukázal ve svojí výborné formě i runningback Ondřej Kousal. Duo receiverů mělo zpočátku problémy s tvrdou a né příliš férovou hrou slovenských cornerbacků, ale po celý turnaj trpělivě čekali na svoji šanci a tu proměnil L.Niče k touchdownu. Druhý receiver D.Mangl se zaskvěl na místě safetyho, kde celý turnaj sbíral důležité tackly. Zklamáním by se dalo považovat vystoupení našeho quarterbacka, kterému turnaj nevyšel a je tedy co trénovat. Poděkování zaslouží pan řidič minibusu (pracovním názvem Ivan Hašek) že nás dovezl zpátky a vydržel celou cestu poslouchat ty naše plky a samozřejmě také fanouškům, kteří nás podporují kde se dá a jejich hlasivky nešlo na hřišti přeslechnout!“

 

Výsledky:    Nitra                Smolenice      28:0

                     Šumperk          Topoľčany    6:0 (L.Niče TD)

                     Topoľčany       Smolenice      16:6

                     Nitra                Šumperk       6:0 po prodl.

                     Šumperk          Smolenice      7:0 (O.Kousal TD, L.Niče XP)

                     Topoľčany       Nitra             6:14

Pořadí:         1. Nitra Knights, 2.Šumperk Dietos, 3.Topoľčany Kings, 4.Smolenice Eagles