V domácím prostředí opět neúspěšně...

31.05.2016 19:50

I přes zlepšený výkon ani ve druhém vystoupení před domácím publikem nedokázali Dietos zvítězit. Nutno podotknout, že jejich situace byla o to složitější, když do zápasu nastupovali pouze se 14 hráči na soupisce a schopných ke hře. Nic to ovšem nemění na tom, že stejně jako v předchozím utkání s Vysočinou, tak i tentokrát se zastavilo skóre hostující celku na tabuli na hrozivě vysokém skóre. Přitom vstup do zápasu měl Šumperk více než povedený a několika pěknými hrami se dokázal probít až na velmi blízkou vzdálenost endzóny Sharks. Bohužel domácí vytěžili z této návštěvy pouze field goal (kop za 3 body) v podání Jana Kolaříka, kterému co se nepovedlo z pozice quaterbacka, to okamžitě dohnal svojí neomylnou pravačkou. Ke smůle Šumperka se ještě Třinec do konce první čtvrtiny ujal vedení 7:3, když i on se dostal na dostřel endzóně soupeře a ze dvou yardové vzdálenosti se hostující Czudek prodral až pro šestibodový zápis.

Dietos vypadali v průběhu první poloviny utkání velmi dobře, ale nedařilo se jim dát potřebný touchdown, kterým by se přiblížili Třinci na dostřel a zvedli si také potřebné sebevědomí. Když už to vypadalo nadějně, tak se zase několikrát zbytečnými fauly a penalizacemi sami odsunuli do role bránícího mužstva. Toho ještě v průběhu druhé čtvrtiny využili Sharks, když opět ze situace jako přes kopírák se tentokrát prosadil dvou yardovým během Mitrenga. Šumperk se ještě před odchodem do kabin snažil vehementně snížit, ale bohužel nic z toho již nebylo. Při poločasovém stavu 3:14 z pohledu Dietos již nebylo na začátku druhé půle na co čekat, protože případná prohra znamenala pro domácí jasnou věc: sezónu bez finále.

Šumperk nepůsobil vůbec zle, ale opět mu nezafungoval útok, tak jak by potřeboval a díky vlastním chybám se dostal pod tlak. Ovšem po celý zápas velmi kvalitně hrající obrana, která dělala, co mohla, dokázala ještě útoku vydobýt potřebné pozice zpět. Každopádně ani ve třetí čtvrtině se nepodařilo Dietos skórovat a poté přišel klíčový moment, když opět v těsné blízkosti dokázal Třinec protlačit míč do koncové zóny a ujal se již příjemného vedení 20:3. V tu chvíli jako by došly domácím hráčům nejen morální a fyzické síly ještě s utkáním něco udělat resp. jej zdramatizovat. Byl to jeden ze závěrečných hřebíčků do šumperské rakve. Když potom ještě hostující Javorek zachytil přihrávku quaterbacka Kolaříka, tak skóre se navýšilo na 26:3, aby si ještě Dietos pod sebou podřezali větev zbytečnou chybou znamenající safety, což přihrálo Sharks na jejich konto další dva body.

Dietos se snažili potěšit své věrné skórováním touchdownu, ale v nedělním podvečeru jim prostě nebylo přáno. Dvakrát poté ještě rozveselil třineckou střídačku Loskot a Sharks tak udělali definitivní tečku za zápasem, v němž ve čtvrté části Dietos zdecimovali a stvrdili tak svůj postup do finále tzv. IRON BOWL II vítězstvím 41:3.

Šumperk se momentálně nachází v rozdílném rozpoložení, když po dvou venkovních výhrách teď byl na domácím stadionu podvakrát sražen na kolena. Není třeba panikařit, protože stále jsou ve hře dvě utkání, které mají Dietos před sebou. A končit základní část s dalšími dvěma vítězstvími a v kladné bilanci je pro partu vedenou koučem Kolaříkem lákavá vidina a pro závěrečnou třetinu sezóny se tým bude soustředit právě na splnění tohoto cíle.

Jan Kolařík (Šumperk Dietos): ,,I přesto, že skóre vypadá hrozivě, tak jsme odehráli o 100% lepší utkání, než proti Vysočině. V první fázi utkání jsme drželi se soupeřem krok, ale v té druhé to je zklamání…V útoku jsme dokázali efektivně postupovat po hřišti až do čvrté čtvrtiny, ale nikdy jsme nedokázali z daných situací vytěžit více než dva pokusy o filed goal, z nichž jeden byl úspěšný a druhý zblokován. U některých akcí tomu chyběli opravdu jen ty centimetry…Zásadním faktorem je také naše nedisciplinovanost a zbytečně mnoho faulů. Zde opravdu už nevím, jak na tým zapůsobit, aby se toto neopakovalo, protože se jedná o fatální selhání, kdy si v kabině jasně něco řekneme, ale na hřišti se poté za chvíli děje přesný opak! Líbila se mi hra naší obrany, která byla na hru Třince dobře připravena a nedovolila hostům výrazné větší hry. Vše si Sharks museli tvrdě odmakat. Momentum celého utkání přišlo v době, kdy jsem hodil interception ze kterého padl touchdown a stav 3:26. Poté hned safety a bylo po zápase. Zápas nám také ovlivnilo i to, že jsme vzhledem ke zraněním a nemocem museli odehrát utkání ve 14 lidech. To se prostě poté muselo projevit, ale samozřejmě nechci, aby to působila jako obhajoba. Obě domácí prohry mě nesmírně mrzí a člověka napadají různé myšlenky, protože věnuji fotbalu ve svém volném čase opravdu hodně, ale takto si některé věci nepředstavuji, což je ale hlavně zásluha samotných hráčů, kteří si musí šáhnout do svědomí a začít makat. Předsezónní cíl 4-2 můžeme stále splnit a věřím, že se semkneme a o dobré výsledky zabojujeme. Nepovede k tomu jiná cesta, než jen poctivá příprava.‘‘

Fotogalerie z utkání zde.

Autor: mik, Foto: Lucie Podhorná (Luu Photo)