Vítězná domácí premiéra

19.04.2022 20:52

Vstup do sezóny se Dietos zdařil na výbornou a před diváckou kulisou čítající více než sto diváků se jim odvděčili 34 bodovou nadílkou na účet protivníka z Jičína.

Nástup Šumperka do utkání byl raketový a po výborné práci obrany přetavil Šupola svůj 44 yardový běh po zachycení přihrávky soupeře až v první touchdown střetnutí. Následně pak Křenek zvýšil vedení na 7:0. Útok Hurricanes tak lehce nabídnul Šumperku skórovat a ani v dalších minutách nic nenasvědčovalo tomu, že by měl domácím činit větší problémy. Naopak útok pod vedením Jana Kolaříka, stálicí na postu quarterbacka, se do soupeře zakousnul s chutí a v polovině první čtvrtiny si připsal touchdown spolehlivým zachycením Kupka, který využil přihrávky svého hrajícího trenéra. Ovšem potvrzující kop za jeden bod tentokrát úspěšný nebyl a stav tak zůstal na skóre 13:0. Do konce prvního dějství už ani jeden z týmů vážněji neohrozil koncovou zónu svého soupeře.

V úvodu druhé čtvrtiny se bodového zápisu dočkal i runningback Křenek, který předvedl v průběhu utkání několik povedených běhů a šikovně se dokázal uvolnit. Když potom dostal nabídku ze vzdálenosti jednoho yardu, tak jí neodmítnul a Dietos se mohli radovat z vedení 20:0, protože následný kop Křenek sám kopem potvrdil. Diváci na tribunách a možná snad také domácí střídačka se mohla začít pomalu ptát, jaký nakonec bude rozdíl ve skóre, protože do té doby, to z hosty z Jičína nevypadalo vůbec dobře a nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo dojít k případnému zdramatizování průběhu utkání. Jedním z nejčastějších cílů domácího quarterbacka pak byl zkušený receiver Matěj Vrážel. Huriccanes ovšem nesložili zbraně a vrátili se do zápasu dlouhým během Ulricha, který si našel místo mezi domácími obránci a doběhnul si pro touchdown měřící 64 yardů. Potvrzující kop za jeden bod tak korigoval skóre na 7:20 z pohledu hostů. Touto akcí jako kdyby Jičín zaskočil hostitele z podhůří Jeseníků a postupně se začal dostávat zpět do utkání a nacházet tempo svých útočných akcí. Bohužel to samé se nedalo říct o šumperském útoku, který naopak marně hledal cestu vpřed a obrazně řečeno šlapal vodu. To náramně vyhovovalo Hurricanes, kteří zvláště pak běhy aktivního Ulricha provětrávali obran Dietos, která trávila stále více času na hřišti. I přes dvě zachycené přihrávky obranou Šumperka neodradilo Jičín od toho, aby kromě běhových akcí občas potrápila své hostitele také přihrávkami vzduchem, z nichž některé našly své cíle. V závěrečné části střetnutí Hurricanes postupně dokázali přejít hřiště až k domácí endzóně, ale v klíčovém okamžiku si podruhé v utkání připsal interception Šupola, který utekl všem dotírajícím hráčům a zastavil se až v koncové zóně Jičína. Jeho touchdown měřil úctihodných 79 yardů! Křenek bez nejmenších problémů proměnil následný kop a stav byl 27:7. Dvacetibodový polštář vnesl definitivní uklidnění do domácích řad.

Hurricanes ještě ale dokázali odpovědět a tentokrát se jim podařilo překonat defenzivní val Dietos pasovým pokusem na jehož konci se z touchdownu radoval Tobolka. Následný kop za jeden bod byl zblokován a stav zůstal 13:27 z pohledu hostů. Už se zdálo, že tento stav bude finální, ale domácí útok ještě nechal rozjásat hlasivky fanoušků Dietos, když v koncové zóně zachytil touchdown nováček Křepský. Kopem už pak Šumperk dal pouze razítko na konečný výsledek střetnutí v poměru 34:13.

Jan Kolařík (hl. trenér Dietos): ,,První zápas v sezóně je vždy specifický, jak jsem avizoval už před utkáním, a do puntíku se má slova vyplnila. Celé to dnes bylo nervózní a plné chyb. A jelikož jsem přísný trenér a perfekcionista, tak jsem spíše více nespokojen, než spokojen. I sami hráči si jsou vědomi, že příště je zapotřebí předvést daleko lepší výkon, což je pro mě pozitivní odezva o stavu myšlení z jejich strany. Vstup do utkání jsme měli vydařený, ale pak zhruba od poloviny druhé čtvrtiny jsme vypadli ze zápasu. Útok nebyl schopen vydržet na hřišti delší dobu a obrana jen těžko zachytávala běhovou hru Jičína. Dalším faktorem pak byla naše nedisciplinovanost, kdy jsme hodně yardů soupeři darovali zcela zadarmo po zbytečných penalizacích! Utkání se lámalo za stavu 20:7, kdy byli Hurricanes blízko snížení na rozdíl jednoho touchdownu, ale dobrá pasová obrana nám vytrhla pověstný trn z paty, když jsme dokázali skórovat interception return touchdown. V závěru jsme pak i my rozpohybovali útok a ještě skórovali. Za dva týdny budeme hrát opět doma, tentokrát proti Táboru, který padl těsně s Hradcem a rozhodně nesmíme nic podcenit, protože čekám další nesmírně náročnou šichtu.‘‘

Autor: mik, Foto: Lukáš Ospálek