Vítězná premiéra!

17.04.2017 00:08

Vítězný vstup do sezóny s puncem protržení nepříjemné série domácích proher jako třešnička na dortu. I tak by se dal charakterizovat vítězný souboj Šumperk proti Zlínu. Velmi slušně zaplněné a v závěru přímo bouřící tribuny Tyršova stadionu viděli ve druhé polovině utkání strhující finiš domácího celku. Ale nejdříve pěkně popořádku…

Těmi, kdo otevřel účet celého utkání, byli právě hostující Golems, kteří z první ojedinělé a vážnější akce dokázali skórovat. A to více než uctyhodně, když quarterback Nieslanik neomylně našel svého spoluhráče Gabaje, který po přeřazení na vyšší rychlostní stupeň upláchnul všem šumperským obráncům a po 87 yardech se zastavil až v domácí endzóně. Negativní perličkou ze strany Dietos na tomto šestibodovém zápisu je fakt, že v tu dobu bylo na hřišti pouze deset jejich hráčů. Nicméně, jak sám domácí trenér naznačil, tak vzhledem k charakteru akce, která se odehrávala vzduchem, a na defenzivní lajně chyběl jeden z hráčů, tak de facto hlavní problém tkvěl v neubráněné přihrávce, kde se objevilo několik individuálních chyb. Následný jednobodový extrapoint pro Zlín nepředstavoval jakýkoliv problém a Golems se ujali vedení 7:0. Tato akce zároveň ukončila první čtvrtinu. Během ní stačil sice Šumpek skórovat touchdown, když se okolo obránců po úspěšném zachycení přihrávky prosmýkl tight-end Jaroslav Dus, ale ten nemohl být uznán z důvodu předchozího faulu jednoho z domácích hráčů.

Probuzení do domácích řad přinesla až akce z desáté minuty druhé čtvrtiny, kdy Kolařík 22 yardovým pasem našel připravené ruce Jana Hofschneidera, který si svůj návrat k fotbalu po dvouleté pauze okořenil ihned touchdownem. A tím vlil hráčům Šumperka a jejich fanouškům na tribunách onu pověstnou pozitivní krev do žil. Stejný hráč se postavil i k exekuci následného extrapointu, ale v tomto případě byla úspěšnost zcela opačná, když kvůli nezvládnuté rozehrávce nedošlo k úspěšnému kopu.

V celém průběhu druhé čtvrtiny mohli diváci sledovat velmi nesourodý výkon z obou stran, kdy velmi dobře hrající obrana Dietos sice držela na uzdě veškeré útočné choutky hostujícího celku, ale herní projev šumperského útoku byl poněkud mdlý. Za zmínku stojí neutuchající snaha o zvrat utkání zvláště pak snaha obou runningbacků Šmída a Volka. Ani hra vzduchem nebyla domácímu týmu cizí, ale ani ta větší úspěch nepřinesla, a tak se šlo v poločase do kabin za stavu 6:7 pro Zlín Golems.

Třetí čtvrtina přinesla podobný scénař jako dvě části předtím, když dobře hrající obrana držela akcie Dietos značně nad vodou. Po jednom ze zlínských pokusů o přihrávku vzduchem došlo k zachycení přihrávky obráncem Dietos Janem Vomlelem a ten tak nabídl svým spoluhráčům v útoku luxusní šanci na změnu skóre, když byla tato přihrávka zachycena na polovině hostů a to velmi blízko jejich endzóně. Nabídnutou šanci domácí tým nevyužil, ale zanedlouho potom se nepovedl Zlínu odkop tzv. punt a domácí tak dostali možnost reparátu. Dvanácti yardovým během se blýsknul do té doby agilně a hbitě hrající Šmíd, který svůj další útočný pokus zakončil touchdownem. Šumperk věděl, že po neproměněném kopu z první půle by mu tento bod v závěrečném zúčtování mohl chybět, a tak trenér Kolařík zvolil hru za dva body, která se povedla a Hofschneider úspěšným zpracováním posunul Dietos na 14 bodů. V průběhu celého utkání bylo k vidění mnoho faulů a nedovolených zákroků ze stran obou družstev, což na plynulosti a spádu hry rozhodně nepřidávalo. Každopádně ve čtvrté části nedělního utkání byla všem příchozím do ochozů Tyršova stadionu nabídnuta dramatická podívaná, když Šumperk musel čelit útokům Zlína, které zdatně odrážela kvalitně hrající obrana. Ta nabízela útoku možnost ještě navýšit skóre utkání, ale až na drobné výjimky se výraznější posun směrem dopředu ke zlínské endzóně nekonal, a když quarterback Kolařík nasměroval jednu z přihrávek na jednoho z hráčů Golems, tak bylo o další nervy drásající okamžik postaráno. Ale ani tato minela nevedla v táboře Zlína k bodovému zisku, když ještě navíc dokázali šumperští hráči zblokovat i opakovaný pokus o field goal (kop za 3 body z pole).

Šumperk si pak již závěr utkání pohlídali a za hromového burácení tribun se mohl radovat z vítězného vstupu do ročníku 2017. Za zmínku rozhodně také stojí návštěva necelých 150 diváků, kteří si i přes prudké ochlazení našli cestu na svá místa a po celé utkání hlučně podporovali svůj tým.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos):,,Vstup do utkání nám vyšel parádně, kdy jsme hned v prvním drivu dokázali skórovat touchdown - bohužel už zde začaly naše problémy s penalizacemi za fauly a touchdown byl následně odvolán. Obrana podala dnes skvělý výkon a kromě jediné akce, kterou hráči individuálně nezvládli, dovolila soupeři za celý zápas možná třikrát 1.down a plnila přesně, co jsem po ní chtěl. Útok bych zhodnotil na dvě části - myslím, že se nám dařilo dominovat a míč posouvat ať vzduchem, či po zemi, ale obrovské množství penalt, nám vždy tento dobrý zisk zkazilo. Právě díky penaltám, jsme v útoku určitě ztratili minimálně 100 yardů, což je délka celého hřiště. Tento problém musíme odstranit, protože proti Třinci by to mohl být velmi důležitý faktor. Všechny hráče musím pochválit za bojovnost, chuť, nasazení a energii, kterou na hřišti nechali a pěvně věřím, že takto přistoupíme i k následujícímu zápasu!‘‘

Fotogalerii utkání lze nalézt na tomto odkaze.

Autor: mik, Foto: kristina96