Vítězný vstup do sezóny.

17.04.2018 21:26

Vstup do nedělního utkání měl Zlín efektní, ale ne efektivní. Zvláště díky nástupu na hřiště za asistence kouřové clony v klubové barvě. Už z toho muselo být hostům ze Šumperka jasné, že domácí hráči jsou velmi nabuzeni, aby oplatili svému soupeři loňskou porážku.

První čtvrtina se nesla v duchu vzájemného oťukávání a téměř tři sta diváků se ničeho vážnějšího nedočkalo. Několik nevýrazných běhových pokusů a neúspěšné hody na obou stranách útočných řad vzruch nepřinesly. Ve druhé čtvrtině však již Dietos zapnuli a dočkali se prvního šestibodového úspěchu. Je ovšem zapotřebí zmínit, že notně jim k tomu dopomohli Golems, když díky nepovedenému odkopu vinou špatného rozehrání se míč ocitl v endzóně domácích. Domácí punter ještě dokázal s míčem vykličkovat mimo toto území, ale připravení hosté jej skládali 2 yardy před endzónou. Luxusní pozice pro do té doby trápícího se útoku hostů, kteří okamžitě během prvního pokusu otevřeli účet utkání. Skórujícím hráčem byl Jan Šmíd a extra bod navíc přidal nováček na pozici kopáče Lukáš Křenek. Obraz hry se ale nadále nezměnil, když se Šumperk snažil ještě do poločasu navýšit skóre vědom si toho, že v počtu v jakém do Zlína přicestoval, by mohlo být velmi zrádné chtít cokoliv dohánět na konci utkání. Nicméně nedařilo se mu a navíc se ještě stihnul zranit do té doby dobře hrající Vomlel.  Zlín ovšem nepříjemně kousal a stále držel ve střehu hostující obranu, která ale dokázala odolávat. Šumperk se snažil navýšit skóre, ale jeho produktivita nebyla taková, jak by si jejich fanoušci přáli. Quarterback Jan Kolařík tlačil balon vzduchem, ale bez úspěchu. Na hřiště tak tedy musela již notně unavená obrana. Když už se zdálo, že se oba týmy rozejdou do kabin, tak zaúřadoval nováček v dresu hostujícího klubu Radomír Bureš, který si dokázala poradit se zachycenou přihrávkou domácího quaterbacka a donesl ji přímo do koncové zóny. Tím vzal Golems nejen vítr z plachet, ale dal také vzpomenout na předsezónní slova hlavního trenéra Šumperka, že nováčci v jeho týmu by nemuseli hrát tzv. druhé housle. Kop se nepovedl a odstartoval tak sérii neúspěšných pokusů o extra bod. Domácí ještě dostali možnost pokusit se skórovat, když dlouhým hodem nachytali obranu hostů. Nicméně následný faul Golems znamenal konec všem snahám o zkorigování stavu.

Do třetího dějství nastoupili Dietos velmi nekoncentrovaně a vše vyústilo v interception hostujícího quarterbacka, který skončil v rukou zlínského Kožíka, jenž oplatil Šumperku stejnou mincí a zanesl míč do koncové zóny hostů. Tato akce nabudila Golems společně s jejich publikem a v tu dobu Šumperku rozhodně nebylo do zpěvu, protože rázem byl na koni celek z Baťova města. Dietos ale dokázali otupit domácí snahu a udeřit v pravý moment, když postupný útok korunoval pro touchdown Jan Durchánek. Ten si nepříjemně poranil prst, ale v průběhu utkání se dokázal do zápasu vrátit a byla na něm vidět touha nenechat v tom své spoluhráče samotné. Druhý nepovedený kop pro extra bod a stav 19:7 pro Šumperk. Už se zdálo, že do konce čtvrtiny se nic vážnějšího nestane, ale opět několik zkompletovaných přihrávek vyústilo v další bodový příděl na stranu Golems. Pro touchdown si vyloženě v pádu lehl matador Jaroslav Dus. Hostující střídačka propadla v jásot, ale horší to již bylo s dalším kopem pro extra bod, kterým Křenek završil hattrick, o který určitě nestál. Zlín se ještě pokoušel zvrátit stav utkání a rychlými pasovými akcemi se dokázali dostávat přes obranu Dietos. Svůj podíl měl na snížení stavu quarterback Marek Nieslanik, který svými běhy dokázal rozpohybovat obranu červeno-černých a nejednou jí zle zavařil. Když poté našel 8 yardovou přihrávkou svého kolegu Boháče, bylo zase o co hrát. Golems na nic nečekali a rozhodli se jít pro další přídavek v podobě dvou bodů a byli úspěšní, když během překonal obranu Smolen.

Času bylo stále ještě dost a před Šumperkem stála výzva neztratit utkání a nenechat si proklouznout cestu k výhře. Během druhé půle došlo ke zlepšení běhové hry, když dvojice Ducháček – Šmíd předvedla několik povedených pokusů. Mužem okamžiků však byl hlavně druhý jmenovaný, který ve závěrečné čtvrtině zapnul na vyšší výkonnostní úroveň a několikrát pomohl svým spoluhráčům i zachycenou přihrávkou. Velmi statečně čelil skládkám domácích obránců a nedal se zlomit, což mu po zápase vyneslo pochvalu z domácího trenérského štábu, protože právě on v kritických chvílích držel akcie Dietos vysoko. Šumperk držel míč ve svých rukou a vypadalo to, že si ještě dojde pro další body. Nicméně zbytečné fauly posouvaly hostující celek dál a dál od endzóny Zlína. Oba soupeři si ještě vyměnili po jednom interceptionu na každé straně, ale čas ovšem hrál proti Golems a tým z podhůří Jeseníků již do konce utkání domácí celek k ničemu zásadnímu nepustil.

Jan Kolařík (hl. trenér Šumperk Dietos):,,Musím kluky v první řadě pochválit za předvedený výkon a s tím spojený výsledek. Co jsme si v šatně řekli před zápasem, tak to nám na maximum vyšlo. Nicméně hlavně první půle byla z naší strany jalová. V útoku jsme nebyli schopni se posouvat a obrana pozdě prováděla skládky. Zachránili nás dvě chyby soupeře a dostali nás tím na koně. V jednom případě u toho byl nováček Ráďa Bureš a mám velkou radost, že se nováčci dokázali prosadit! Vstup do druhé půle nám jednoznačně nevyšel, ale na druhou stranu jsme od té doby začaly fungovat v útoku a přidali další body. Poté už stačilo jen zápas dohrát do vítězného konce a nepřipustit žádné zbytečné drama. Bohužel se nám hned v prvním zápase nevyhnula zranění klíčových hráčů. Věřím, že všichni budou za 14 dní na Třinec v pořádku, protože tam budeme muset předvést kvalitnější a hlavně soustředěnější výkon bez chyb s minimem faulů.‘‘

Autor: mik