Z Hradce s vítěznou náladou

29.05.2022 08:47

V netradičním čase hodinu po poledni vstoupili do čtvrtého utkání letošní sezóny třetí ligy šumperští hráči amerického fotbalu Dietos. Jejich vyzyvatelem byl tým z Hradce Králové nosící název Dragons. Dle papírových předpokladů byl Šumperk v utkání favoritem, jelikož jeho dosavadní výsledky ho k tomu předurčovali. Ovšem brzký odpolední start jako by zprvu hráčům z podhůří Jeseníků moc nechutnal.

Správně nažhavený a odhodlaný soupeř od začátku střetnutí trošku vykolejil hostující tým, a když k tomu navíc přidal i touchdown zásluhou své útočné zbraně Vojtěch Pulce a následným kopem navýšil vedení Gazdík, tak početné skupince fanoušků Dietos nebylo dobře po těle. Jejich oblíbenci se totiž dále nevyvarovali několik zbytečných ztrát míče a rozhodně nevypadali jako ti, kdo by měli začít držet otěže utkání pevně v rukou. Nicméně zkušeností v týmu hrajícího trenéra Kolaříka je nespočet a tak Šumperk začal postupně přidávat na plyn z čehož resultovalo vyrovnaní po 41 yardovém běhu Křenka. Kopem následně přidal sedmý bod Šupola.

Dietos přicestovali na hřiště Hradce bez několika hráčů, jak avizoval již v týdnu před utkáním hlavní trenér a tak dostali plnou příležitost ostatní, kteří se rozhodně neztratili a ukázali, že se s nimi musí počítat. Přesto však body na zápasový účet přidávali za Šumperk hlavně ty tradičnější opory. Mezi jednu z takových už dnes lze označit Petra Krobota, který silovým během ze dvou yardů překlopil vedení na šumperskou stranu. Po znovu úspěšném kopu Dietos vedli 14:7. To vše jen necelých 22 sekund před koncem prvního dějství. Už když se obě lavičky připravovali na druhou čtvrtinu, tak se jako již tradičně v tomto ročníku ukázala ve velmi dobrém světle obrana Šumperka, když linebacker Pavel Staníček zachytil přihrávku soupeře (tzv. interception) a donesl míč až do koncové zóny. V tu chvíli jako by se zápas začal lámat ve prospěch Dietos. Po první čtvrtině tak průběžně hosté vedli 21:7.

Od té doby, kdy se podařilo Šumperku skórovat činností, která je mu letos více než vlastní, tak šlo evidentně znát, že hostující celek chce zápas v poklidu dovést do vítězného konce a bez vážnějších komplikací. Sehrával tak s Dragons partii, která mohla připomínat profesorský výkon, ale Dietos moc dobře věděli, co dělají. Po plodné úvodní části pak příchozích sedm desítek diváků mohlo sledovat poněkud chudší pasáže utkání. Už to vypadalo, že do kabin se bude odcházet za stavu, který určila první čtvrtina, ale proti byl podruhé v utkání Křenek, jenž svojí oblíbenou činností během přidal další šestibodový zápis na stranu Šumperka. Správně si svá mířidla pro toto utkání seřídil kopáč Šupola, který dalším bodem uzavřel poločasový výsledek na 28:7.

Ve druhé polovině utkání Dietos pod dojmem vedení netlačili zbytečně na pilu a vyhlíželi konec střetnutí, ale museli stále čelit snažícím se domácím, kteří rozhodně nechtěli zůstat pouze u sedmi bodů na svém kontě a chtěli rozšířit sbírku o další touchdownové zářezy. Ovšem radoval se opět zase hostující soubor, když hattrick dokonal Lukáš Křenek, který to dokázal ve druhém utkání po sobě a evidentně mu prostředí hostujících hřišť zatím vyhovuje. Do konce utkání se ještě Dragons pokoušeli překonat obranu Dietos, ale ta už svůj štít uhájila a nepustila ani bod. Veškeré vážnější situace zmařila, ba naopak ještě Šumperk jmenovitě Křenek mohl poslat hosty do většího vedení, ale nabídkou od svého quarterbacka pohrdnul.

Dietos si tak tímto vítězstvím upevnili průběžné druhé místo v tabulce, které by jim aktuálně zajišťovalo účast ve finále. Závěrečná třetina sezóny bude pro šumperský celek nesmírně náročná, když již 5.června narazí proti zatím dominantnímu týmu Bělá Raiders a bude se opět jednat o venkovní výjezd. Dále pak ukončí Šumperk základní část střetnutím na Tyršově stadionu proti zlínským Golems. Teď se ale veškeré úsilí soustředí na nejbližší utkání právě proti Raiders, které se očekává, že bude pro Dietos prozatím tím nejtěžším.

Jan Kolařík (hl. trenér Dietos): ,,K utkání jsme odcestovali pouze v počtu dvaceti hráčů, kdy ještě ne všichni byli úplně zdraví a fyzicky v pořádku. Bylo tedy od začátku jasné, že bude nutná rotace na obou stranách, jak v obraně, tak útoku, což nikdy není ideální. Jako již tradičně nám nevyšel začátek zápasu. I přesto, že jsem na hráče v tomto směru apeloval,tak z prvních pěti akcí jsme upustili míč celkem třikrát a jednu z těchto chyb soupeř potrestal. Naštěstí se nám podařilo relativně rychle srovnat skóre a za klíčový bych pak označil interception touchdown, který následoval jen několik málo sekund po našem druhém touchdownu. Tam se dle mě utkání úplně zlomilo, kdy nás vedení o 14 bodů uklidnilo. Pak už šlo o to dohrát střetnutí bez zranění a tak, aby čas co nejrychleji utíkal. Obrana udržel po brzkém zaváhání soupeře na uzdě a dále nepovolila ani bod. Já teď pevně doufám, že se všichni pochroumaní hráči uzdraví a budeme nejspíše na klíčový zápas sezóny v plné síle.‘‘

Autor: mik, Foto: Šumperk Dietos