Z Plzně s prohrou, ale se vztyčenou hlavou.

21.09.2021 19:26

Utkání 1. kola s plzeňskými Patriots bylo původně odloženo z důvodu vysoké absence hráčů způsobené zraněními. Ale že by na tom v novém termínu byli Dietos lépe, se říci nedalo. Pouhých třináct hráčů odcestovalo na dalekou cestu do města piva, navíc ještě v týdnu před utkáním přišel o svého trenéra a hrajícího quarterbacka Kolaříka, který bojoval s nachlazením.

Proti už tak silnému soupeři tedy vstupoval Šumperk v nezáviděni hodné situaci, když jednotlivý hráči museli na svých postech neustále rotovat a s pouhými dvěma střídajícími to byla opravdu raritní situace. I Plzeň se musela obejít bez několika svých opor, které se zúčastnili reprezentačního kempu , nicméně stále byla výhoda a jasná převaha na straně domácích Patriots. Ti se také ujali vedení, když navrátivší quarterbackErneker našel přihrávkou Vainera a rázem bylo v západočeském táboře veseleji. Dvoubodová konverze byla Šumperkem zastavena a to jako by hostující tým povzbudilo. Pro některé možná až nečekaně se dokázali v následném útoku probít až na polovinu soupeře a kopem za tři body (fieldgoal) snížili na 3:6. Ovšem ještě do konce první čvrtiny přidaly další body Patriots, znovu po pasové akci a stav po první čvrtině byl na sympatických 3:14 z pohledu Dietos.

Ti samozřejmě v tak úzkém kádru měli nesmírně těžký úkol snažit se potrápit Plzeň a většina tiperů očekával prohru Dietos o více než 39 bodů, ale srdnatě hrající hosté měli jiné plány. Sice ještě utržili další bodové příspěvky v podobě touchdownu Tumpacha a nešťastném safety (2 body), ale pak se opět do zápisu o skórujících hráčích podruhé v zápase propsal Lukáš Křenek. A že to byl zápis vskutku obdivuhodný, když jeho letošní první touchdown byl po jeho 96 yardovém běhu! Prokázal tak, že rychlost je jeho předností a nedal obráncům Patriots tzv. čuchnout. To jako by ještě notně nakoplo domácí a ti šli za dalším bodovým úspěchem, což se jim podařilo 52 sekund před koncem poločasu díky Koubkovi. Do kabin se tak tedy odcházelo za stavu 30:10 pro Plzeň.

To byl pro šumperské barvy více než přijatelný výsledek a fanoušci se tak mohli těšit, co nabídne polovina druhá. Tam si na největší okamžiky museli počkat až do závěrečné čtvrtiny, ta třetí totiž skončila výjimečně bez bodu. Z hlediska hostů by se dalo mluvit o malém zázraku. S nástupem poslední části začali účet otevírat opět Patriots, když se prosadil podruhé v utkání Vainer. Začalo to vypadat, že body by se na šumperskou stranu mohli začít postupně sypat, ale korekci v průběžném výsledku si vzal na starost opět Křenek, když zachytil 62 yardů dlouhou přihrávku a doběhnul si pro svůj druhý touchdown a také celého mužstva. Radost hostující lavičky byla bezmezná a nebylo divu. Nutno podotknout, že stejně jako v prvním případě si následný kop za 1 bod (extrapoint) připsal kdo jiný, než univerzál Křenek. Ten se tak tedy staral o veškerý bodový zápis Dietos.

Pak už ovšem převzala otěže pouze Plzeň, která dvěma touchdowny, jak znovu Malláta, tak nově i Benedyktaudělala za utkáním tečku při konečném výsledku 52:17 pro Patriots.

Šumperk si tak tedy připsal další letošní porážku (celkově třetí), ale útěchou mohlo být hráčům v hostujícím dresu nefalšované uznání ze strany soupeře, který poté i prostřednictvím sociálních sítí ocenil výkon oněch třinácti hráčů, kteří vážili cestu do Plzně a poměřili síly s těžkým protivníkem. A nezbývá než doufat, že marodka se vyprázdní, co nejdříve, jelikož už tuto neděli čeká na Šumperk další nepříjemný protivník v podobě doposud neporažených Pardubic Stallions.

Autor: mik, Foto: Jan Hutter sport photography