Zápas pravdy je za dveřmi!

04.06.2015 19:58

Utkání, které hostí 7.6.2015 od 13:45 hod.Tyršův stadion v Šumperku lze bezpochyby označit jako klíčové pro obě mužstva, která se v něm utkají. Domácí Dietos vyzvou Vysočinu Gladiators a nedělní odpoledne svede tyto týmy do přímého souboje o místo v letošním play-off.

Vysočina přijíždí do podhůří Jeseníků s nezanedbatelným náskokem 15 bodů z prvního utkání, které dokázala na svém hřišti vyhrát poměrem 34:19. A od té doby se veze na pomyslné vlně dobré hry podpořené důležitou výhrou proti Ostravě. Vysočina mohla těžit z výhody tří domácích utkání v řadě a bude teď na ní samotné, aby dokázala, jak moc jí to půjde i venku. Prozatím za sebou mají ‘‘nepříliš povedené‘‘ utkání s Přerovem, kdy s lídrem skupiny na samotném startu sezóny prohráli 8:23. Je ovšem potřeba zmínit, že opravdu to byl nepovedený výkon oprávněně v úvozovkách, protože Dietos před 14 dny na stejném místě utrpěli vysokou porážku 0:39. Oba týmy mají shodně na svém kontě dvě výhry a stejný počet proher, ale co je důležité a zaznělo již v úvodu – Gladiators vyhráli vzájemný souboj a to je v prozatímní situaci posouvá na druhé místo ve skupině Východ, které zaručuje vstupenku do vyřazovacích bojů.

Šumperk tak potřebuje vyhrát, a ještě lépe aspoň minimálně o 16 bodů, jelikož poslední kolo základní části jej poté svede do souboje s Přerovem a Vysočina zamíří do Ostravy. Vzhledem k dosavadnímu průběhu ve skupině by tak mohlo mezi oběma soupeři dojít ke shodě výher-proher, kdy pomocným kritériem je poté lepší poměr ze vzájemných zápasů. Tudíž Šumperk se bude zcela jistě v neděli snažit zatížit konto svého soupeře co nejvíce body, a sám ubránit svoji endzónu od případných loupeživých nájezdů Gladiators.

Ti budou jednoznačně vsázet na to, co je zdobí po celý průběh letošní sezóny a to je týmové pojetí podpořené v tvrdé většině velice dobrou běhovou hrou. Pod vedením hlavního trenéra Ondřeje Pauluse celek z Vysočiny pozitivně překvapil a velice zajímavé bude sledovat, jak si povede v závěrečných zápasech mimo svůj domovský stánek v Polné. V loňském roce utrpěli na Tyršově stadionu drtivou porážku 6:46, ale je třeba mít na paměti, že v neděli vyběhne na stejné hřiště již zcela jiný tým.

Dietos se naopak po náročných třech venkovních utkáních těší na domácí publikum a rádi by se jim prezentovali stejně podobným, ne-li lepším výkonem, jak v posledním domácím utkání proti Ostravě. Z venkovních štací se vrací zpět na domovský stánek v záporné bilanci, když k vítězství na půdě Steelers, ale přidali také dvě prohry. Určitě nejvíce je mrzí ta s Gladiators, kdy sám celý tým ví, že na vítězství v tomto zápase mohl dosáhnout. Čas odvety přichází v neděli a Šumperk se bude opírat o hru zkušených hráčů, kteří by právě v takovéto chvíli měli do týmu vnést potřebnou herní praxi a zkušenost podpořenou ruku v ruce s energií a elánem nováčků. Velkým mementem pro celý tým musí v této situaci být zápas loňského ročníku, kdy doma Dietos hostili znojemské Knights a v přímém souboji o play-off nedokázali zvítězit, ba naopak prohráli vysoko 16:54. Šumperk hodlá společně se svými fanoušky vytvořit hostujícímu celku červené peklo, které by mělo Gladiators znepříjemnit jejich účinkování v tomto zápase. Nicméně nejdůležitějším faktorem nakonec stejně bude, jak zvládnou utkání samotní hráči na kterých bude ležet největší tíha odpovědnosti.

Ostatně přijďte se o tom přesvědčit sami již tuto neděli od 13:45 hod. na Tyršově stadionu v Šumperku. Pro diváky, kteří přijdou na utkání v červeném tričku, mikině či bundě čeká malý dárek a navíc je pro všechny příchozí připravena bohatá poločasová soutěž.

Autor: mik, Foto: Šumperk Dietos, Vysočina Gladiators