Zasloužená první prohra

08.06.2022 20:41

Atraktivní utkání dvou neporažených týmů se pro Šumperk proměnilo v nepříjemnou záležitost, když si ze hřiště Raiders odvezli drtivou porážku 0:35.

Zápas, ve kterém hostům nevycházelo vůbec nic, tak pro ně dopadnul nejhůř, jak mohl. Od samotného úvodu bylo znát, kdo bude na hřišti dominovat a panovat. Před velmi pěknou návštěvou 250 diváků šli v polovině první čtvrtiny do vedení domácí, když se ze vzdálenosti jednoho yardu prosadil Filip Jelínek. Další z Jelínků pak kopem touchdown potvrdil – 7:0. Bylo znát, že se ofenzivní lajna Dietos zrovna dobře nevyspala, když se několikrát obraně Bělé podařilo skládat hostujícího runningbacka hned v samém zárodku rozvíjejících se akcí. Nejvíce si ze všech borců v šumperském dresů zahráli právě ti, kteří tvrdí muziku v obranných řadách, jelikož  neschopnost ofenzívy posouvat se po hřišti směrem dopředu resultovala v jejich neustálou přítomnost na place. Těsně po prvním touchdownu následoval další, když znovu krátkým během překonali domácí obranný val Šumperka. Vedení 14:0 dávalo v poklidu hrajícím Raiders dostatečný polštář a uklidnění.

Druhá čtvrtina začala stejně, jak skončila ta první a Bělá navýšila vedení o další touchdown, když si šestibodovou radost udělal režisér a opora domácích quarterback Pavel Mráz. Stav 0:20 z pohledu hostů nevypadal vůbec dobře a ještě jim dvě minuty před poločasem přidal další hřebíček na rakev Železný, který zachytil přihrávku měřící 20 yardů a v koncové zóně se mohl radovat z touchdownu. Do kabin se tak šlo za stavu 26:0 pro domácí a hostující střídačka mohla přemýšlet, co si naordinovat do druhé poloviny střetnutí, jelikož pokud nechtěli končit zápas s ostudou, tak bylo zapotřebí pokusit se minimálně korigovat skóre. Na obranu hostů nutno podotknout, že oproti svému soupeři disponovali daleko užší sestavou, než jejich protivník, což bylo v horkém nedělním odpoledni znát.

Nicméně druhá půle sice přinesla bodové zápisy Bělé, ale už neměly šesti, ale jen tříbodovou hodnotu, když všechny jejich úspěšné útočné pokusy vyústili v úspěšné pokusy o tzv. field goal. Exekutorem z domácích řad, který měl správně seřízená mířidla, byl Filip Jelínek II, který se nemýlil a stanovil tak konečný účet, který se zastavil až na 35 obdržených bodech na straně Dietos Šumperk se musí rychle oklepat z této své první a drtivé porážky, protože už 18. června odehraje na Tyršově stadionu klíčové utkání proti Zlín Golems se kterými se střetne v přímé konfrontaci o postup do finále třetí ligy, kde vyzyvatelem bude právě zatím neporažená Bělá Raiders.

Jan Kolařík (hl. trenér Dietos): ,,Plně se projevilo, že jsme se na nejdůležitější zápas sezóny nepřipravovali a netrénovali. I když jsme byli na soupeře takticky připraveni, bez tréninků je to k ničemu. A protivník nás náležitě potrestal. Ač tomu nemusí výsledek napovídat, tak obrana nehrála vůbec špatně, ale v útoku už jsme to nebyli my, a jak jsem byl poslední dvé utkání nadšen z ofenzivní linie, tak tento zápas byl jeden z nejhorších, co si pamatuji. Nešel nám ani běh a stejně tak hra vzduchem, kdy soupeř neustále vyvíjel tlak na quarterbacka. Za vše mluví to, že za celé utkání jsme měli pouze tři první downy, kdy jeden z toho byl ještě po faulu domácích. Budeme dělat, že zápas s Bělou se neodehrál, nemá totiž žádný smysl se v něm babrat a řešit co bylo, když je před námi poslední utkání základní části, které rozhodne o tom, jakou optikou se na celou sezónu budeme dívat. Teď je nutné spadnout z hrušky dolů a pořádně se na Zlín připravit!‘‘

Autor: mik, Foto:  Lukáš Ospálek