Zhodnocení sezóny 2018

04.08.2018 09:31

Sezóna 2018 je pro Šumperk DIETOS minulostí, a kromě tradičního vyhlášení nejlepších hráčů dle hlasování v kabině, jsou již dnešními dny na zaslouženém odpočinku, a je tak ideální čas podívat se na uplynulý ročník trošku podrobnější optikou.

Vstup do základní části měli hráči vedení hrajícím trenérem Janem Kolaříkem úspěšný, když na úvod dokázali přivézt veledůležité vítězství ze Zlína, které bylo pro pohodu v kabině zásadní. Co už se ale nepovedlo, byl domácí zápas proti velmi silnému a nepříjemně hrajícímu Třinci, který bez největších problémů zvítězil na Tyršově stadionu v poměru 27:6. Na možný důvod tohoto výsledku upozorňuje hrající trenér: ,,Po celou sezónu mi vadila tréninková docházka ze strany našich hráčů, která byla určitě nejhorší za celou dobu fungování klubu. Scházení se v počtu deseti lidí, v tom se prostě moc natrénovat nedá….spíše vlastně vůbec nic!‘‘ Tvrdá slova do vlastních řad jsou sice nepříjemná, ale nutno podotknout, že opravdu odrážejí skutečnou realitu. Toto rozhodně celku z Tyršova stadinou neprospívalo a bylo velmi tristní sledovat tyto demotivující okamžiky. I přesto vše si poté v odvetě v Šumperku dokázali Dietos poradit se zlínskými Golems ještě výraznějším rozdílem než v úvodním utkání, když se konečné skóre zastavilo na výsledku 23:3. Celý ročník byl pro Šumperk ve znamení tradiční sinusoidy, kdy úspěchy střídaly pády. Vrcholem bylo utkání v Třinci, kde hosté nejenže prohráli, ale ještě přišly o dvě své útočné opory, kdy z důvodu zranění Jana Šmída a vyloučení quarterbacka Jana Kolaříka s následnou stopkou na dva zápasy čekala na mužstvo velmi náročná poslední třetina soutěže.,,Zásadní momenty základní části, kdy spatřit Honzu Šmída bezvládně ležet na hřišti nebylo rozhodně nic příjemného a za těch dvanáct let, co se pohybuji okolo fotbalu, to řadím k tomu horšímu, co jsem mohl vidět. Dal se nakonec do kupy, ale sezóna tím pro něj de facto skončila. To že pak ještě přišlo vyloučení ve hře pro našeho režiséra hry, to byla další závažná rána pro celý tým,‘‘ vrací se po několika týdnech k nepříjemným událostem mluvčí klubu Milan Kolařík. Šumperk tak musel vyrážet k dalšímu utkání na půdě Trutnova v notně okleštěné sestavě a ze zápasu, který se pro něj měl stát jednoznačnou záležitostí, byla najednou zápletka na celé čtyři čtvrtiny. Ovšem zkušenost a herní kvalita hostujícího celku převážila snahu a nadšení Rangers, kteří cítili šanci na úspěch. Hrdinou tohoto utkání se stala ryzí dvojice obránců Vomlel a Bureš, kteří dokázali v důležitých chvílích vytáhnout ze svého rukávu trumf šestibodové hodnoty. To dávalo Dietos před posledním utkáním základní části stále šanci na postup do vyřazovacích bojů, ale v cestě stál velmi dobře vedený tým a rezerva nejúspěšnějšího českého klubu Prague Black Panthers 2. Bohužel nebyla ani nejmenší šance jakkoliv potrápit tento silný celek a ač se náhradní rozehrávač šumperského týmu Denis Weinlich snažil, seč mu síly stačily, tak ani on nedokázal zabránit porážce v poměru 0:26.

Hráči se tak rozloučili se sezónou bilancí 3-3, ale to ještě netušili, že dovolená bude daleko. Díky administrativní chybě polské Wroclawi se na úkor tohoto jediného zahraničního celku v českých soutěžích dostal do play-off Šumperk! A to po pěti dlouhých letech!! Los jej zavedl k odvetě na půdu pražských Black Panthers a s lodivodem Kolaříkem zpět u kormidla to byla jiná jízda, která ale nakonec díky tragické druhé polovině utkání měla trpký konec s příchutí debaklu. Nicméně sympatický výkon hostující celku ocenili i hráči a představitelé domácího mužstva. K poslednímu utkání sezóny trenér Kolařík dodává: ,,Výsledek vypadá šíleně, ale nutno dodat že první poločas trval 90 minut a nás bylo 20 - tedy někteří hráli stále a to se musí postupem času projevit. Samozřejmě, že  kvalita soupeře a pomocného trenérského týmu udělala svoje.V takovém horku a v tom počtu, to bylo asi otázkou času, kdy nás soupeř utahá a odpadneme. Ale jak sem již říkal, musím před kluky za první poločas smeknout a určitě jsme potrápili pozdější vítěze více, než si představoval.‘‘

Jak tedy nakonec celkově zhodnotit sezónu 2018? Tiskový mluvčí M. Kolařík přidává řeč čísel: ,,Za dva roky, co jsme přešli na vyšší fotbalový stupeň v podobě standardního jedenáctkového fotbalu jsme dosáhli na kladnou a vyrovnanou bilanci (4-2 a 3-3), což je dozajista dobré a musím říct, že jak jsme trošku náš skok do velkého fotbalu vyhlíželi s obavami, tak nakonec to není vůbec špatné.‘‘Trenér Kolařík pak jako několikrát zmínil, že bilance 3-3 měla dvě strany mince, kdy zvláště špatná tréninková morálka byla hlavní příčinou toho, že sezóna nedopadla ještě lépe. ,,Co se týče přímo zápasů a výsledků, tak mohu být spokojen. Výsledná bilance odráží realitu, ale určitě neodráží kvalitu kádru a toho kde jsme mohli být!! Nevím, kde přesně se stala chyba, ale kdybychom trénovali pořádně a hráči to doslova neflákali, tak si myslím, že jsme klidně mohli být na konci znovu 4-2 či ještě lépe 5-1 a hrát play-off tzv. zaslouženě,‘‘ nebrala si servítky po všech směrech výrazná osobnost šumperského celku.

Autor: mik, Foto: Michal Cikryt