Zítřejší souboj s Přerovem ve znamení boje o čelo tabulky

22.05.2015 19:01

Před soubojem Dietos proti lídru skupiny Východ Přerovu je situace poněkud jasná – domácí budou bojovat o jistotu postupu do play-off, zatímco Šumperk se případnou výhrou může dotáhnout právě na vedoucí celek a srovnat bilanci na 3-1.

Mammoths jdou do zápasu s určitým sebevědomím a mají k němu absolutní právo, jelikož prozatím z dosavadních průběhů utkání to vypadá, že na Východě hledají přemožitele. Dva zápasy proti Vysočině sice mohli vypadat jako těžší šichta pro Přerov, ale ten přeci jen ukázal svojí sílu a poradil si s kousavým soupeřem po svém. A vystoupení proti ‘‘rezervě‘‘ Steelers bylo již povinným představením. Mammoths se netají vysokými ambicemi a v derby zápase proti Šumperku, zvláště v domácím prostředí budou chtít potvrdit svoji dominanci. Naproti tomu Dietos chtělo by se říci, že hledají svoji tvář. Poslední dva zápasy v jejich podání byly poněkud rozpačité – prohra se zlepšujícími se Gladiators a těsná výhra v Ostravě. Je ale potřeba říci že oba zápasy byly v několika zásadních bodech rozdílné. Zatímco do zápasu na Vysočině nastoupili poněkud sebevědomě a soupeř jim i díky vlastním školáckým chybám ukázal, jak se hraje srdcem, tak zápas v Ostravě nabídnul ze strany šumperského týmu zcela jiný obrázek. Tým si uvědomoval důležitost nedělního utkání na jejich třízápasovém tripu po hřištích soupeřů. I přes nepříznivý poločasový výsledek se semknul a poctivým, bojovným výkonem otočil utkání ve svůj prospěch, což řekněme je častokrát důležitější, než jednoznačná výhra. Na druhou stranu lodivod Jan Kolařík společně se svými kolegy Ničem a Manglem si určitě představoval jiný průběh utkání. Zvláště pokud pak vezmeme v potaz, že se Šumperku v závěru utkání zranila jedna z výrazných osobností defenzívy Jan Šmíd. Bude tedy otázkou, jak se už tak úzký kádr Dietos popere s další ránou do jejich řad. Každopádně z historického hlediska tohle není pro Šumperk vůbec výjimečná situace, jelikož klub již několikrát v minulosti dokázal zle potrápit soupeře, jehož početní výhoda byla na jeho straně.

Dietos musí vsadit na kompaktní a týmový výkon podpořený dobrou hrou individualit, jak v útoku tak obraně, přičemž special team nevyjímaje. V případě výhry Mammoths může na přerovské straně zavládnout radost nad postupem do play-off. Je zcela zřejmé, že Mamuti si za svým cílem půjdou od samého začátku sobotního klání. Opřít se mohou o svoji běhovou hru, kdy zvláště pak trio Kvapil, Kratochvíl a Zapletal bude připraveno ukázat obráncům šumperského celku svá záda. Naproti tomu nelze opomenout ani fakt, že Přerov je také silný v kopacích činnostech, kdy již dvakrát v průběhu sezóny dokázal Eduard Kocián proměnit tzv. field goal, přičemž jeden měřil 25 yardů a druhý 34 yardů. V českých končinách a při zvyklostech na našich fotbalových hřištích je to jedna z věcí, kterou nelze opomenout. Pokud se podíváme ještě do řad fanoušků tipovačky Pick’em na oficiálních stránkách České asociace amerického fobalu, tak můžeme letmým pohledem zjistit, že téměř 88% tipérů věří ve výhru Přerova.

Budou se tipéři mýlit a veškeré papírové předpoklady padnou, nebo Mammoths potvrdí svoji nadvládu ve skupině Východ a dokráčí za čtvrtým vítězstvím v sezóně? Odpověď budeme znát již tuto sobotu!

Autor: mik, Foto: Přerov Mammoths, hrb86